Rata de vaccinare a copiilor a scazut in Romania

dezbatere vaccinareSaptamana Internationala a Vaccinarii a fost marcata in Bucuresti, pe 28 aprilie 2014, de o dezbatere publica la care au participat specialisti si lideri de opinie in vaccinare: prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, presedinte CNV, dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF, dr. Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania, dr. Gindrovel Dumitra, conducatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF.

Dr. Victor Olsavsky – Rata de vaccinare a copiilor are o tendinta descrescatoare

Dezbaterea publica de la Bucuresti a atras atentia ca in ultimii ani rata de vaccinare a copiilor a scazut, tot mai multi parinti refuzand vaccinarea din cauza lipsei informatiilor din surse competente.

Dr. Victor Olsavsky a precizat ca parintii sunt prinsi intre informatiile pro si contra vaccinare, fapt care ii determina sa refuze in cele din urma vaccinarea copiilor. Mai mult, parintii sunt tot mai ingrijorati de efectele adverse ale vaccinurilor si nu de riscurile majore ale bolilor prevenibile prin vaccinare.

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat ca trebuie demontate miturile privind vaccinarea, tocmai pentru ca rata de acoperire in vaccinare sa creasca din nou peste 95%. Acesta a atras atentia asupra epidemiilor de rujeola si rubeola in Europa din ultimii ani care au aparut tocmai din cauza scaderii ratei de vaccinare.

In ceea ce priveste vaccinarea antipoliomielitei, dr. Gindrovel Dumitra a atras atentia ca Romania ramane o tara la risc pentru poliomielita, si ca, desi nu au mai fost inregistrate cazuri de poliomielita, boala nu a fost declarata eradicata.

Vaccinul anti-HPV este inclus in Planul National de Imunizare

Un apel catre parinti si catre medicii de familie a fost facut in cadrul dezbaterii, pentru ca acestia sa stie sau sa informeze mai departe ca vaccinarea anti-HPV este inclusa in Programul National de Imunizare.

Dr. Gindrovel Dumitra a atras atentia ca, in Romania, 3000 de femei tinere mor in fiecare an din cauza cancerului de col uterin, afectiune care poate fi prevenite prin vaccinarea anti-HPV.

Parintii trebuie sa se informeze despre vaccinare de la medicul de familie

Dr. Sandra Alexiu, presedinte SNMF, ii sfatuieste pe parinti sa se informeze despre vaccinarea copiilor la medicul de familie, si nu din alte surse nesigure. Teama de reactiile adverse, de componentele vaccinurilor vine ca urmare a lipsei de informare de la surse competente.

In curand, inregistrarea video integrala a dezbaterii publice despre vaccinare pe edumedical.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • dan spune:

    DE CE NU CRESTETI ALOCATIILE LA COPII?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.