Rabia (turbare)

Rabia este o boala infectioasa provocata de un virus care se transmite de la animale la om. O persoana poate sa ia rabia daca este muscat de un animal care poarta acest virus. Cazurile cele mai frecvente de rabie se produc prin muscatura de caine. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca anual, la nivel global, aproximativ 60.000 de persoane mor din cauza rabiei, cu toate ca este o boala prevenibila 100%. Cei mai expusi riscului de imbolnavire cu rabie sunt copiii, OMS precizand ca 4 din 10 cazuri de deces din cauza rabiei se inregistreaza in randul copiilor sub 15 ani.

Vaccinarea – principala masura de preventie a bolii si decesului

OMS precizeaza ca anual peste 15 milioane de persoane se vaccineaza impotriva rabiei, masura care previne milioane de decese la nivel global.

Simptome in rabie

Principalele simptome sunt febra, tulburari ale starii de constienta,  tremuraturi, spasme, salivatie intense.

In unele cazuri apare hidrofobia, bolnavul refuza sa bea apa, sau aerofobia, o teama de miscarile de aer.

Complicatii in rabie

Pe masura ce virusul se raspandeste in sistemul nervos, bolnavul risca inflamatia creierului si a maduvei spinarii.

Se descriu doua forme de boala : rabia  furioasa, caracterizata printr-o stare de hiperactivitate, hidrofobie si aerofobie. Dupa cateva zile, bolnavul risca moartea prin stop cardio-respirator.

Rabia paralitica survine in 30% din cazurile de boala si se manifesta prin tulburari ale tonusului muscular si in cele din urma paralizie. In acest caz, bolnavul risca sa intre in coma si astfel survine decesul.

Specialistii atrag atentia ca rabia paralitica este  subdiagnosticata, cauzand subraportarea bolii.

Rabia este o boala care nu se poate trata. Virusul afecteaza sistemul nervos central ducand la paralizii si moarte!

De aceea, este foarte  important ca imediat dupa ce s-a produs o plaga muscata de animal (caine, pisica, animale salbatice) pacientul sa ia legatura cu medical de familie, sau, daca acest lucru nu este posibil, sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta.

Autor: dr. Dorica Sandutu, medic primar in medicina de familie, Arad

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.