Protidita epidemica (oreionul)

Despre oreion

Autor: dr. Madalina Vesa

Virusul oreionului

Parotidita epidemica, denumita si oreion, este o boala infectioasa transmisibila cauzata de virusul urlian, care afecteaza glandele salivare, lacrimale, pancreasul, tiroida, testiculul, ovarele si meningele. Virusul urlian impreuna cu virusurile parainfluenzae, virusul sincitial respirator si virusul rujeolei, face parte din familia Paramyxoviridae.

Avand in vedere complicatiile potentiale si manifestarile clinice cu forme grave, vaccinarea este considerata cea mai eficienta metoda de preventie! Aflati totul despre vaccinarea pentru oreion aici

Cum se transmite oreionul (parotidita)

Omul este singurul rezervor al acestui virus. Cu alte cuvinte, noi putem sa ne imbolnavim doar de la alti oameni (animalele nu sunt purtatoare a acestui virus).

Modul de transmitere este pe cale respiratorie de la persoana la persoana, prin picaturi de saliva sau alte secreti din gura, nas sau gat. Virusul intra in organism pe calea respiratorie si se raspandeste prin sange (viremie). La nivelul tractului respirator acesta se multiplica si apoi se raspandeste in corp. Virusul se poate replica si la nivelul rinichilor, odata ajuns acolo (de asemenea se poate multiplica si in glandele salivare, testicule, pancreas, ovare) .

O persoana infectata poate raspandi virusul prin:

  • tuse, stranut sau vorbit
  • utilizarea paharelor si a veselei dupa o persoana infectata
  • atingerea unor suprafete care au fost contaminate deja de o persoana bolnava

 

 

 

 

 

Oreion – boala

Oreionul are o perioada de incubatie de 16-18 zile. Totusi se intalnesc si cazuri de imbolnavire dupa 12-25 zile de la contactul cu o persoana bolnava.

Oreionul este o boala sistemica acuta virala auto-limitanta, caracterizata prin tumefierea (inflamarea nesupurativa) a glandelor salivare (a glandei parotide). Poate sa afecteze una sau ambele glande parotide (uni sau bilateral).

Nu intotdeauna o persoana infectata cu virusul urlianic prezinta simptome (si daca nu stim ca e bolnava, nu o putem izola). Aceasta persoana poate raspandi virusul foarte usor..

 

Sfaturi pentru bolnavii de oreion

Copiii sau adultii bolnavi trebuie izolati. Daca nu apar complicatii, izolarea se face la domiciliu. Fiind o boala autolimitanta, evolutia bolii se face catre vindecare, nefiind necesara internarea sau un tratament agresiv. Izolarea este obligatorie cat timp galndele parotide sunt marite si exista durere la masticatie si inghitire. Medicul hotaraste daca izolarea se face la domiciliu sau la spital (in functie de agresivitatea bolii la fiecare individ).

Fiind o boala foarte contagioasa trebuie respectate normele de igiena. Spalatul pe maini, spalarea veselei dupa ce a mancat o persoana bolnava din ea.

Ce este recomandat sa faceti la domiciliu

  • sa aveti o dieta usoara
  • sa consumati mancare semisolida ( daca sunt dificultati la inghitire)
  • evitati mancarea acida ( ex: fructe, legume crude,etc)
  • evitati lichidele acide si sucurile din fructe
  • odihna la pat este recomandata pt recuperarea cat mai rapida, mai ales la cei care au complicatii

 

Adresati-va neaparat medicului in caz de:

  • subfebrilitati,
  • stari de rau,
  • mialgii (dureri musculare),
  • cefalee
  • anorexie

 

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.