Plaga cu risc tetanigen. Cand avem nevoie de vaccin antitetanic?

auz-nou-nascutNe confruntam uneori cu diverse accidente care ne provoaca rani de gravitate si dimensiuni diferite. In cazul ranilor profunde, murdare sau de dimensiuni mari, dar si in cazul ranilor produse prin intepare sau muscare, exista riscul infectiei cu bacilul tetanic (risc tetanigen). Aceasta bacterie produce o boala deosebit de grava, tetanosul, caracterizata prin contractii musculare puternice, insuficienta respiratorie si deces.

Vaccinarea antitetanica trebuie efectuata in primele 24 de ore daca plaga prezinta risc tetanigen si persoana respectiva nu a mai primit vaccin antitetanic in ultimii 5 ani.

ATENTIE!

Aceasta metoda de prevenire a tetanosului este eficienta doar in cazul persoanelor vaccinate anterior. In cazul persoanelor nevaccinate sau cu schema de vaccinare incompleta, se recomanda vaccinarea de urgenta si internarea intr-un spital de boli infectioase pentru a se administra ser antitetanic sau Imunglobuline specifice.

In ambele cazuri, medicii vor decide metoda de profilaxie in functie de gravitatea leziunii si de statusul vaccinal al persoanei.

Vaccinarea antitetanica la copil

Primovaccinarea consta in 3 doze de vaccin, administrate la varsta de 2-4-6 luni.

Revaccinarea se face la varsta de 1 an si la varsta scolara (clasa I si VIII).

Aceasta schema de vaccinare ii asigura copilului protectie impotriva tetanosului.

In cazul unor plagi tetanigene majore la copil, vaccinarea antitetanica este recomandata chiar daca sunt mai putin de cinci ani de la ultima doza de vaccin antitetanic.

Autor: dr. Emiliana Costiug, medic de familie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.