OMS: Epidemia de rujeola face victime in Europa

Biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a confirmat ca epidemia de rujeola continua in Europa, unde 35 de persoane au murit in ultimele 12 luni din cauza acestei boli.

Cea mai recenta victima este un baiat de 6 ani din Italia, unde au fost inregistrate peste 3.300 de cazuri, inclusiv doua decese, din iunie 2016. Potrivit unui comunicat de presa, si alte tari din Europa au semnalat epidemii.

„Orice deces sau dizabilitate cauzate de aceasta boala care poate fi prevenita prin vaccinare este o tragedie inacceptabila. Suntem foarte ingrijorati ca, desi este disponibil un vaccin sigur, eficient si accesibil, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor din intreaga lume si, din pacate, Europa nu este crutata. In stransa colaborare cu autoritatile din domeniul sanatatii din toate tarile afectate din Europa, prioritatea noastra este de a controla focarele si de a mentine o acoperire de vaccinare ridicata pentru toate categoriile de populatie”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, conform comunicatului.

Europa a facut progrese semnificative in ultimele decenii pentru eradicarea rujeolei, in 37 de tari transmiterea endemica fiind intrerupta.

Cu toate acestea, exista zone in care imunizarea este foarte scazuta, ceea ce permite virusului, extrem de contagios, sa se raspandeasca in randul celor care nu sunt vaccinati.

In comunicatul postat marti pe site-ul institutiei, OMS recomanda ca fiecare copil neimunizat sau incorect imunizat sa primeasca doua doze de vaccin. De asemenea, incurajeaza adultii care nu sunt pe deplin imunizati sau care nu sunt siguri de starea lor de imunitate sa se vaccineze.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.