Nu este prea tarziu pentru vaccinarea antigripala

Vaccinarea antigripala este cea mai buna forma de protectie impotriva imbolnavirii, spun medicii care mai subliniaza ca nu este tarziu nici acum pentru imunizare.
Conform specialistilor, producerea de anticorpi care sa asigure protectia dureaza cca doua saptamani din momentul vaccinarii.

Cum virusul gripal are deja o circulatie foarte intensa, estimarile ca in saptamanile viitoare sa fie tot asa sunt cel mai aproape de realitate, iar vaccinarea ramane cea mai buna masura de preventie.

„In acest fel vom reduce cazurile de gripa care pot sa apara in viitorul apropiat. Trebuie sa va spun ca in Romania, conform unei statistici efectuate pe ultimii 15 ani, numarul cel mai mare de probe pozitive de gripa de la Institutul Cantacuzino a fost inregistrat in jurul datei de 15 martie. Deci, ne aflam la sfarsitul lunii ianuarie si inca este timp ca sa prevenim extinderea epidemiei”, a declarat  pentru EDUMEDICAL, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Potrivit specialistilor, in momentul de fata, in Romania, avem o circulatie a virusurilor de tip A – H1N1 si H3N2. Cele mai multe imbolnaviri si decese inregistrate in acest sezon gripal au fost legate de infectia cu tipul AH1N1, un virus asemanator cu cel care a circulat in anul 2009.

„Este posibil sa aparare si alte tipuri de virusuri gripale care nu circula in acest moment si atunci apare acea caracteristica a epidemiei sau a circulatiei gripale in dubla cocoasa. Adica, au fost situatii in care a existat un varf epidemic la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie si un al doilea varf in martie – aprilie cu un alt tip de virus. Este posibil orice si in acest an. Acum circula in special virusul de tip A, ambele subtipuri care sunt cuprinse in vaccinul antigripal”, a mai declarat medicul Gindrovel Dumitra pentru EDUMEDICAL.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.