Ministrul Sanatatii: Romania este in pragul unei epidemii de gripa

In prezent, Romania este in pragul unei epidemii de gripa, a precizat, vineri, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Ea a adaugat ca numarul cazurilor de gripa a depasit, saptamana trecuta, numarul cazurilor estimate si a fost declarata saptamana epidemica.

„Suntem in pragul unei epidemii de gripa, avand in vedere ca saptamana trecuta numarul cazurilor de gripa a depasit numarul cazurilor estimate, saptamana trecuta a fost saptamana epidemica. Daca trei saptamani la rand ne confruntam cu acest tip de saptamani (epidemice – n.r.), atunci suntem in epidemie, dar, da, suntem in pragul unei epidemii in acest moment”, a ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca a cerut Directiilor de Sanatate Publica sa centralizeze solicitarile medicilor de familie pentru vaccin antigripal, insa nu are un total general in acest moment.

„Partial, pot sa va spun ca au fost Directii de Sanatate Publica care nu au mai solicitat doze de vaccin antigripal, dar au fost DSP-uri care au solicitat, e adevarat, un numar mic – intre 300 si 800 de doze”, a mai spus ministrul conform sursei mentionate.

Numarul persoanelor rapuse de gripa a ajuns, vineri, pana la ora redactorii acestei stiri, la 14, dupa cum arata raportarea Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Medicii recomanda consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare; izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei; respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului); igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical; continuarea vaccinarii antigripale. De asemenea, se recomanda triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate.

Vezi diferentele dintre RACEALA si GRIPA.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.