Ministerul Sanatatii: Epidemie de rujeola in Romania

ministerul sanatatiiIn primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute.
Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces.

Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an.
In Romania, in ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adica sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati.

Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an.

Distributia cazurilor pe judete:

 – la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)
 – in judetul Mures(145 cazuri)
 – in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)  
 – in judetul Timis(71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)  
 – in judetul Suceava (27 cazuri)  
 – in judetul Brasov (33 cazuri)  
 – in judetul Salaj (7 cazuri)
 – in judetul Hunedoara (14 cazuri)  
 – in judetul Caras- Severin (13 cazuri)
 – in judetul Alba (3 cazuri)  

Cazuri sporadice de rujeola au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucuresti (4 cazuri) si din judetele:

– Bacau (3 cazuri)
– Bihor (1 caz)
– Constanta (3 cazuri)
– Dambovita (2 cazuri)
– Giurgiu (1 caz)
– Mehedinti (1 caz)
– Neamt(2 cazuri)
– Olt (2 cazuri)
– Sibiu (3 caz)
– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar ce minimum trei. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 – 15 ani.

Biroul de presa al Ministerului Sanatatii

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.