Medicii atentioneaza: E bine sa va vaccinati antigripal cat mai repede

Un barbat de 33 de ani din Arad a decedat la Spitalul Judetean din Timisoara in urma unor multiple complicatii provocate de o gripa pe care a contactat-o in colectivitate.

„Tanarul nu avea probleme anterioare de sanatate. In colectivitatea in care lucra au fost mai multe cazuri de probleme respiratorii, dar el a avut cele mai grave simptome. A fost internat mai multe zile la Arad, starea lui s-a deteriorat progresiv, a fost la Pneumologie, la Terapie Intensiva in Arad. In momentul in care colegii din Arad nu l-au mai putut ventila artificial corespunzator, l-au transferat catre noi, pe 29 decembrie’, a declarat medicul Ovidiu Bedreag, de la Sectia ATI a Spitalului Judetean Timisoara pentru Agerpres.

Medicii trag semnale de alarma pe retelele de socializare si precizeaza inca odata ca gripa este o afectiune grava in urma careia pot aparea complicatii severe si chiar decesul.

„Nu confundati gripa cu simpla raceala de sezon. Afectiunea poate fi grava, pot aparea complicatii severe si decesul, mai ales la persoanele aflate in categoriile de risc”, scrie medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov pe pagina sa de Facebook.

Ea recomanda vaccinarea antigripala chiar si acum, in ianuarie, pentru ca in luna februarie se preconizeaza varful epidemic.

„Din pacate, incepe in Romania furtuna gripala. Cazurile se inmultesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinata, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza doua – trei saptamani, asa incat e timpul sa prindeti aceasta sansa. Anul trecut, varful sezonului gripei a fost in februarie. Daca ati tot amanat pana acum, e bine sa va vaccinati antigripal cat mai repede. Avem la dispozitie in Romania doua tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) si tetravalent (cu patru tipuri). Este o investitie mica, dar foarte importanta pentru oricine”, a mai scris Dr. Sandra Alexiu pe Facebook.

La finalul lui 2018 un alt barbat a murit dupa ce a contactat virusul gripal. El avea 53 de ani si era din Galati.

Potrivit medicilor principalele simptome si complicatii ale gripei sunt: febra brusca, uneori peste 40 de grade, frisoane, mialgii, conjunctivita, cefalee, dureri ale globilor oculari, lombalgii, hiperestezie cutanata, somnolenta sau agitatie, laringo-traheita cu tuse uscata, raguseala, varsaturi, diaree, epistaxis, bronsiolita, pneumonie, meningoencefalita, deces.

Mai multe detalii despre gripa, simptome, modalitati de transmitere si vaccinarea antigripala, AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.