Medici la unison: Efectele vaccinarii sunt incomparabil benefice. Reactiile adverse sunt minore

Beneficiile vaccinarii copiilor sunt mai mari in prevenirea unor boli grave decat riscurile utilizarii unui vaccin din schema obligatorie, care, de regula, are efecte adverse minore, cum ar fi roseata sau durerea locala, acestea fiin d usoare si tranzitorii, au explicat medicii.

„In ultimii 20 de ani, vaccinurile noi au mult mai rar efecte adverse si mult mai mici, fara a fi periculoase. Efectele secundare cele mai frecvente nu sunt periculoase, nu se compara cu riscul de unu la mie decese pentru cei bolnavi pe plan general, in Romania cei 32 de decedati la peste 8.000 de bolnavi de rujeola a insemnat patru la mie. (…) Nu se compara fenomenele secundare cu riscurile unui tetanos pentru care nu avem tratament sigur. Or, copiii care se joaca, care fac sport sunt in contact cu pamantul in mediul rural pe terenurile de sport, pot face aceasta boala daca nu sunt vaccinati. Acesta este un exemplu. Apoi, sunt boli severe — difteria, tusea convulsiva, care pot aparea la nou nascut si e foarte greu de tratat copilul”, a declarat prof. dr. Ioan Gherghina, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie, potrivit Agerpres.

Medicul a dat ca exemplu si poliomielita, care este mortala sau poate sa dea paralizii pe viata.

„Nu avem alta optiune mai buna la ora actuala decat vaccinul, nu avem tratamente mai bune care sa depaseasca rezultatele favorabile, benefice ale vaccinarii. Efectele reactiilor adverse nu se compara cu beneficiile, care sunt mult mai mari, ale vaccinarii, atat la nivelul individului, cat si la nivelul societatii”, a adaugat Ioan Gherghina.

Despre Legea vaccinarii, medicul a spus ca aceasta trebuie sa prevada obligativitatea ca un copil nevaccinat sa nu poata intra in colectivitate.

„Nu poti lichida o epidemie daca nu actionezi atat pe masa receptiva, copiii nevaccinati, ceea ce se face acum (in cazul epidemiei de rujeola — n.r.), cat si pe calea de transmitere — colectivitate si sursa de infectie — bolnavul care trebuie depistat si izolat in spitale de boli contagioase. Cel mai important este apararea colectivitatii, un copil nevaccinat nu poate intra in colectivitate. Asta mi se pare cel mai important. Sunt tari, Canada si altele, care nu te primesc, indiferent de varsta, daca nu ai facut vaccinurile obligatorii. (…) Trebuie sa obtinem peste 95% vaccinari ca sa oprim epidemia, altfel nu se opreste”, a mai spus prof. dr. Ioan Gherghina citat de Agerpres.

Si medicul primar pediatru Mihaela Balgradean, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S.Curie”, a sustinut ca efectele adverse ale vaccinurilor sunt minore.

„Eu, cu experienta mea de 40 de ani, nu am vazut niciun efect advers la vaccinuri. Deci, in afara de ce este mentionat in pliantul fiecarui vaccin apropo de posibile efecte adverse, in acest context, eu nu am a va spune decat despre, stiu si eu, efecte minore — roseata la locul inocularii, o stare de indispozitie in ziua respectiva—, dar care nu intra la patologii. Deci, nu discutam despre efecte adverse. Lucrurile trebuie luate in legatura cu fiecare copil in parte, cu ce inseamna patologia lui subiacenta, daca exista, daca exista un istoric — alergii sau alte probleme. E greu sa va dau un raspuns despre efecte adverse pentru ca, din experienta mea mare zic, ca pediatru, nu am inregistrat astfel de efecte adverse”, a declarat Mihaela Balgradean potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat ca parintii pot sa le faca linistiti copiilor schema de vaccinuri obligatorie.

Trebuie sa-si faca vaccinarile. (…) O sa ne trezim cu tot felul de boli si nenorociri ca cele de acum 40 de ani, cand nu existau vaccinuri”, a subliniat Mihaela Balgradean.

De asemenea, si medicul pediatru Cristina Moraru a spus ca, de-a lungul experientei sale, singurele reactii secundare post vaccinare pe care le-a intalnit, la toate vaccinurile din schema obligatorie, au fost minore — durere locala sau roseata la locul injectiei, iar acestea au fost prezente la un numar foarte mic de copii.

 „Reactiile adverse la vaccinuri sunt de obicei reactii locale, care se refera doar la o usoara jena sau durere la locul de administrare, roseata si, eventual, o stare de febra de scurta durata, insa reactii adverse grave care sa puna viata in pericol sunt extrem de rare”, a aratat  siprof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie conform sursei mentionate.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste reactia adversa grava in cazul vaccinului rujeolic, aceasta apare la un caz la cateva sute de mii sau chiar un milion, in timp ce mortalitatea obisnuita data de infectia cu virusul rujeolic este de unu la mie.

 In Romania, mortalitatea a fost de patru ori mai mare: 32 de decese la circa 8 mii de imbolnaviri.

*Aflati mai multe despre Planul National de Iminizare, AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.