Medic: Nu sunt contraindicatii la vaccinarea anti-Covid in cazul persoanelor cu conditii de imunodepresie

Presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea anti-Covid, dr. Valeriu Gheorghita, spune ca in cazul persoanelor cu conditii de imunodepresie nu exista contraindicatie, insa nu se stie care este nivelul de protectie pe care il vor obtine.

“In cazul persoanelor cu conditii de imunodepresie (…) nu este vorba de contraindicatia de administrare a vaccinului, ci de faptul ca nu stim cat de prompt va fi raspunsul imun dupa vaccin, dar este un aspect care este valabil pentru toate vaccinurile si nu in mod particular pentru vaccinul impotriva COVID-19, cu mentiunea doar a vaccinurilor care nu includ virusuri vii atenuate, adica virusuri sau alte tipuri de agenti patogeni atenuati care se pot redestepta, daca vreti, la persoanele sever imunodeprimate. In cazul vaccinului impotriva COVID-19, nu exista o precizare legata de contraindicatii la aceasta categorie de persoane, in schimb, ceea ce nu putem sti si ceea ce este precizat, inclusiv in recomandarile din rezumatul caracteristicilor produsului, nu putem anticipa care este nivelul de protectie pe care il va obtine respectivul pacient dupa vaccin, avand in vedere ca raspunsul propriu al imunitatii, al organismului este deficitar”, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghita, citat de Agerpres.

De asemeenea, el a fost intrebat daca pacientii cu boli oncologice sau cu tulburari de coagulare a sangelui pot sa se vaccineze.

Potrivit acestuia, la persoanele care urmeaza tratamente anticoagulante dimensiunea acului care se foloseste pentru administrarea vaccinului este foarte mica, adica trauma pe care o produce este nesemnificativa.

“Insa, din precautie, la pacientii care au tulburari severe de coagulare trebuie sa amanam administrarea vaccinului si, in colaborare cu medicul cardiolog sau hematolog, vom lua decizia potrivita pentru pacientul respectiv”, a precizat Valeriu Gheorghita.

Intrebat daca exista un risc mai mare de a se inregistra reactii adverse in cazul persoanelor de peste 65 de ani, Gheorghita a spus:

“Datele din studii au aratat ca persoanele din categoria peste 60 – 65 de ani au inregistrat procentual un numar mai mic de reactii adverse comparativ cu grupa de varsta mai tanara, pentru ca vorbim de un alt tip de raspuns imun, practic de o reactogenitate si de un trigger mult mai accentuat al raspunsului imun la persoanele tinere. Persoanele tinere inregistreaza mai des disconfort local, mai des durere la locul de administrare, decat persoanele peste 60 de ani”.

De asemenea, el a anuntat ca si persoanele care nu au asigurare de sanatate pot beneficia de vaccinul anti-COVID.

Etichete: vaccinare persoane imunodepresie, vaccinare anti-covid boli autoimune, vaccinare anti-covid bolnavi cronici

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.