Italia: Legea care prevede vaccinarea obligatorie, validata de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Italiei a validat legea votata in decursul verii prin care zece vaccinuri devin obligatorii pentru inscrierea copiilor in colectivitate.

Instanta a respins astfel un recurs formulat de regiunea Venetia, transmite AFP.

Vaccinurile cum sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei sau a rujeolei sunt obligatorii pentru inscrierea copiilor sub sase ani la crese sau gradinite, iar parintii copiilor nevaccinati cu varste intre 6 si 16 ani risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de euro, relateaza si Agerpres.

Regiunea Venetia, unde se aplica de zece ani un model bazat pe libertatea de optiune, dupa informarea familiilor, a estimat ca aceasta obligativitate aduce atingere dreptului individual la sanatate.
Judecatorii Curtii Constitutionale au apreciat, insa ca impunerea acestei obligatii este legitima si vizeaza protejarea sanatatii individuale si colective.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit la 95% din totalul populatiei rata de vaccinare necesara pentru a fi atins „pragul de imunitate de grup” in fata unei boli, nivel pe care Italia nu l-a atins in privinta principalelor vaccinuri.

„Luam act de decizia Curtii si o respectam. Ca presedinte de regiune, mi-am facut datoria, aparand un model bazat pe libertate. De acum, trecem la constrangere”, a deplans presedintele regiunii Venetia, Luca Zaia, potrivit surselor mentionate.

„Textul apara sanatatea copiilor nostri si a intregii populatii”, a si ministrul italian al sanatatii, Beatrice Lorenzin.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.