Intreaba medicul ONLINE

 

Aveti nelamuriri in legatura cu vaccinurile: cand ar trebui sa le faceti, care este eficacitatea lor, se pot face mai multe vaccinuri simultan, sunt sigure?
Adresati aici orice intrebare legata de vaccinuri, iar medicii dedicati informarii voastre corecte va vor raspunde in cel mai scurt timp:

Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar specializat in Medicina de Familie, presedintele Grupului de Vaccinologie al SNMF

Dr. Madalina Vesa, Medic Specialist in Medicina de Familie, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF

Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar specializat in Medicina de Familie, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, Vicepresedinte SNMF

Dr. Anca Deleanu – Medic Primar specializat in  Medicina de Familie, Presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi, Membra a Grupului de Vaccinologie

Misiunea noastra si a lor este sa va oferim toate informatiile de care aveti nevoie, astfel incat sa luati o decizie avizata si obiectiva, avand la indemana toate datele. Asta inseamna ca aici veti gasi nu doar beneficii, ci si riscuri, probleme, rate reale de succes ale vaccinurilor si statistici de ultima ora, doar din surse validate medical.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

241 de intrebari si raspunsuri

  • nicoleta spune:

    Buna ziua,
    Sotul meu(55 ani) a fost diagnosticat de doi medici ca avand siringoame acum aproximativ 3 ani. Am fost informati ca nu exista tratament medicamentos pentru aceasta afectiune. Boala a evoluat rapid si agresiv extinzandu-se pe tot corpul modificandu-i in special fizionomia fetei. Nu mai este o prioritate pentru noi partea estetica insa nu-mi pot imagina pana unde se poate ajunge. Sunt tentata sa cred ca nu ati mai fazut o forma atat de agresiva si am vrut sa anexex cateva foto partiale insa formatul nu permite. Doresc sa aflu si pararea dvs. in legatura cu tratamentul si evolutia acestei afectiuni. Va multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Din pacate nu putem oferi informatii in acest spatiu legat de alte subiecte decat cele despre vaccinare.

  • POPESCU ILEANA spune:

    o sa scriu diagnosticul exact cum apare i certif cu grad de handicap, tulburare globala a dezvoltarii predominant cognitiva moderata, precizez ca are intarziere si in limbaj, motricitate, multumesc !

  • POPESCU ILEANA spune:

    revin cu precizarea varstei, deoarece am constatat ca nu sa- scris corect 5 ani si 7 luni

  • POPESCU ILEANA spune:

    buna dimineata, am un baietel de si 7 luni, caruia i-ama dministrat taote vaccinurile din schema obligatorie mai putin cel de 5 ani , ror-ul, precizez ca sufera de intarzie globala in dezvoltare predominanit cognitiva, intarziere in libaj expresiv, intarziere neuromotrica, întrebarea este , il afecteaza acest vaccin in recuperarea lui? am pareri pro si contra venite din partea caderelor medicale, nu stiu cum este mai bine in cazul lui, avanda acesta problema de sanatate?!!!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Vaccinul ROR nu afecteaza dezvoltarea neuromotorie si cognitiva, studile in acest sens nu furnizeaza nicio legatura intre cele doua. A doua doza de ROR conferia imunitatea de lunga durata contra celor trei boli. E bine sa o faceti, o afectare cu oricare dintre cele trei boli grave la un copilas cu probleme poate duce la forme severe.

  • Andreea spune:

    Buna ziua,
    Conform legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, avand in vedere reactiile si informatiile din mass media ale reprezentantilor diverselor autoritati cu atributii in Sistemul de Sanatate al Romaniei si dupa citirea unor prospecte ale unor vaccinuri, as dori sa comunicati definitia legala si definitia stiintifica a unui „medicament sigur” si a unui „vaccin sigur” indicand sursele unde aceste definitii pot fi gasite in clar.
    Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Legea 544 se refera la altceva. Va rugam sa adresati aceasta intrebarile oficialitatilor.

  • maria spune:

    buna ziua!suntem stabiliti in strainatate.copilul are un an si trei luni.in urma cu o luna am mers pentru vaccinare ROR.L-a facut-a fost intept in brat.dupa aproximativ doua saptamani am primit o hartie in care ni se comunica ca nu a primit vaccinul ci doar serul.ce trebuie facut in aceasta situatie? multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu intelegem exact ce s-a intamplat. Discutati cu cei de la centrul unde s-a administrat vaccinul si vedeti ce este de facut. Dumnealor trebuie sa propuna o solutie daca este cazul.

  • Lucian spune:

    Buna ziua,
    De ce vaccinurile se pot cumpara de la farmacie la liber, avand in vedere ca sunt medicamente ce contin diverse substante medicale si pentru ERITROMICINA e nevoie de prescriptie medicala?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      NU se pot cumpara la liber, ci doar cu o reteta de la medic.

  • Angelica spune:

    Buna ziua,
    am un baiatel de 1 an si 7 luni, care incepand cu varsta de 3 luni a facut dermatita atopica, el a fost vaccinat pana la 4 luni. La 11 luni am descoperit alergia la ou (albus 0,47, galbenus 0,36) si intoleranta la histamina, pentru care am primit tratament si regim alimentar. Prin urmare nu am mai facut vaccinul de 11 si 12 luni.Am refacut analizele si am mers la control, in prezent depasind alergia la ou, dar la panel a iesit alergie la alune de padure, val. 0.36, si deficienta de imunitate IgA (val. 21,66, interval ref. 83-217mg/dl) si IgG (val.482, interval ref. 650-1410 mg/dl).Suntem pe tratament pentru 3 luni. In aceste conditii, cand putem relua vaccinarea? Asteptam sa ajungem la valorile normale pentru IgA si IgG si apoi sa mergem la vaccin? Sau putem relua vaccinarea si acum fara a exista reactii adverse?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Va piteti vaccina fara probleme, atat cu vaccinul de 11 cat si cu cel de 12 luni, nu interfera cu alergiile depistate. Atebtie, vaccinul hexavalent se face doar pana la doi ani!

  • marcela spune:

    Buna ziua. Doresc sa recuperam vaccinarea Ror. Am facut 1 vaccin la 3 ani jumate si trebuie repetat la fix 1 an. Pot repeta la 11 luni fata de precedemtul, pentru ca nu suntem in tara mai tarziu? Eu ca mama nu am avut nici vaccin nici boala in copilarie, am facut deodata cu copilul, sa fiu pentru urmatoarea sarcina imunizata. Este suficient pentru mine acest al 2-lea rapel? la cat timp dupa vaccinare pot ramane insarcinata?multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Rapelul se face dupa.minimum o luna, imunitatea obtinita fiind de durata (DEOCAMDATA avem 20 de ani de cand s-a introdus vaccinarea). Dupa vaccinare puteti avea o sarcina dupa doua luni.

  • eana claudia spune:

    va ro sa imi spuneti de ce transpira in somn la cap copilul

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu e neaparat nevoie sa fie bolnav. Faceti un control la medicul de familie.

  • Lucian spune:

    Una dintre variante legale, pe care ar trebui sa o faca toti parintii (ATENTIE! Costuri relativ mici) ar fi OBTINEREA UNUI CERTIFICAT MEDICAL respectiv declaratie tip notarial prin care se declara si se atesta ca INAINTE DE VACCINARE copilul este perfect sanatos (luna-data-ora) astfel incat in situatia in care (Doamne Fereste!) sunt probleme dupa vaccinare sa poata sa fie actionat Statul in judecata, eventual si medicul care a facut vaccinul (numai asa se poate schimba ceva, daca medicii care vaccineaza vor avea probleme legale, tarati prin tribunale, chiar daca nu pierd procesele) poate vor incepe sa se opuna acestor mizerii.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Deizia asiora sanatatii copilului o ia medicul, dupa ce il consulta, NU medicul. Vaccinarea este interventia preventiva cu cel mai mare succes in istoria omenirii, fiindca impiedica moartea copiilor prin boli grave. Daca pentru dumneavoastra asta reprezinta o mizerie, atunci problema este intr-adevar la dumneavoastra.

      • Lucian spune:

        Multumesc, dar nu ati lamurit cam ce ar trebui sa faca un parinte in cazul in care copilul sau se trezeste cu complicatii in urma unui vaccin sau, Doamne Fereste, daca moare. Ce ar trebui sa faca, dupa parerea dumneavoastra, MAI ALES DACA A FOST OBLIGAT PRIN LEGE? Nu e medicul care a administrat vaccinul primul raspunzator moral? Multumesc.

        • Dr. Sandra Alexiu spune:

          Cu placere. Aceste lucruri la va stabili Legea vaccinarii. Deicamdata prevederile legale nu sunt atat de explicite.

          • Lucian spune:

            Multumesc din nou, si daca legea („aranjamentele legale”, de fapt) stabileste ca nu e nimeni raspunzator legal daca un copil sau mai multi mor in urma unui vaccin, repet intrebarea: Din punct de vedere MORAL, este raspunzator medicul respectiv sau nu?

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Intr-un stat de drept ne ghidam dupa lege, nu dupa impresii. Daca dvs numiti legea un „aranjament legal” inseamna ca va place sa cam o neglinati sau sa o eludati. Responsabilitatea actiunii unui medic este judecata de colegiul medicilor.

        • Lucian spune:

          prin „aranjamentele legale” ma refeream la legile care avantajeaza o anumita categorie si o dezavantajeaza pe alta, cum putem asista in momentele actuale. Daca medicii ar fi de acord cu legea de ce AR MAI FACE GREVE, de exemplu? (cred ca stiti la ce ma refer exact, daca nu puteti gasi in istorie suficiente dovezi despre legi injuste). Daca un soldat ataca un alt soldat, acesta trebuie sa se apere, chiar daca soldatul care il ataca a primit ordine (legi). Daca e constient ca nu trebuie sa atace, si are moralitate atunci se retrage din armata. La fel si cu medicul din cauza caruia moare un copil pentru un vaccin asa zis preventiv, care nu este de fapt decat un mijloc de a creea clienti pentru anumite industrii

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

    Scopul pentru care vaccinam cu BCG la nastere o reprezinta prevenirea formelor grave de tuberculoza care apar cel mai frecvent in primii ani de viata.

  • marcela spune:

    Din ce cauza nu se mai poate recupera vaccinul BCG dupa virsta de 4 ani daca nu la primitives copilul la na
    stere,fiind nascut in alta tara.Nu mai are eficacitate sau care este motivul?Va multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Pentru ca dupa varsta de 4 ani nu mai are rost recuperarea lui..Vaccinul BCG protejeaza contra miliariei tbc si a a meningitei tbc, care au efecte devastatoare la copiii mici. Peate patru ani, nu mai este cazul.

  • Zavoianu Larisa spune:

    Am o programare la medicul ginecolog si am 17 ani , sunt nevoita sa merg cu mama , poate sa ramana la usa , deoarece imi este rusine?? Si pot spune doctorei sa nu ii spuna ca numai sunt virgina??

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Pana la 18 ani, consultul la medic se face impreuna cu apartinatorul legal. Dar obdata ajunsa acolo puteti solicita ca parintele sa nu fie de fata. Diacutati cu medicul, acesta este obligat sa pastreze secretul profesional. Ideal este insa sa discutați liber cu parintii si sa stie situatia…

  • marcela spune:

    Se poate administra vaccinul ROR daca copilul are nasul infundat si muci grosi.Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Medicul care va vaccineaza va consulta copilul inainte de vaccinare si va decide daca este nevoie sa amanati sau nu vaccinarea.

  • Doina Varga spune:

    Din ce an sa introdus vaccinul ror,in Romania?Va multumesc

  • Rodica spune:

    Spuneti-mi va rog, daca copilul are hemangiom se permite vaccinarea? Multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Da

  • Teodora Mardale spune:

    Am facut o radiografie dentara retroalveolara si nu am stiut ca sunt insarcinata. Prima zi a ultimei menstruatii a fost 17.11.2017 iar radiografia a fost facuta pe 7.12.2017. In ce masura ar fi putut fi afectat embrionul?

  • Alina spune:

    Buna ziua.Am doua intrebari,va rog.Sunt mama unui baietel de 3 ani.Vaccinul de la 11 luni infarix nu l-am facut deoarece nu ce gasea la varsta respectiva si uita asa ,timpul a trecut si nu i-am mai facut acest vaccin.Poate fi recuperat?A doua problema este legata de vaccinul ROR.,vaccin pe care nu i l-am facut atunci cand ar fi trebuit deoarece a fost un copil mai bolnavicios,pana la varsta de 1 an avand la activ 5 bronsiolite.6 luni in urma a avut un episod urat de convulsii,primul din viata lui din cauza unei enterocolite.Putem face acum vaccinul Ror sau mai asteptam sa mai treaca timp dupa episodul de convulsii?Parerile pediatrilor si a neurochirurgului sunt impartite.Nu stiu cce sa fac.Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Se poate administra acum vaccinul ROR daca nu lș-ati primit la varsta de 1 an. de asemeneaq, puteti recupera si poate primi acum un tetraxim.

  • Banciu Elena spune:

    Picioare amortite si mîini incontinu usturimi in burta va multumesc

  • szakacs zsofia spune:

    la 2,5 ani poate sa primeasca un rapel de hexacima(la 2luni a primit si la 4 luni)

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      NU. Poate primi infanrix hexa. Daca are un hepatitic B la nastere mai poate primi acum doar un tetraxim. Si, bineinteles, un ROR daca nu are!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Nu se mai poate administra Hexacima. Doar Ifanrix hexa dac ail gasiti in comert sau Tetraxim. In functie de vaccinarea de la nastere, ar mai trebui sau nu sa primeasca si un Engerix B

  • Andrei spune:

    Ma numesc Andrei, am 21 de ani, sufer de ezostoaza multipla(incheieturi si nu numai) ereditara si de o mica anemie… Lepore. Ultimele analize efectuate (august 2017) imi arata ca Hemoglobina ca fiind la un stadiu mediu 14.8. Intrebarea mea e urmatoarea: in vara vreau sa plec in State printr-un program studentesc, m-am informat si din cate am inteles exista un mare pericol la care ma expun calatorind cu avionul, avand sanse de a declansa pana si leucemia. Este adevarat?

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Medicul curant este cel mai in masura sa faca astfel de recomandari pentru ca el cunoaste intreg contextul, cu toate aspectele ce pot influenta luarea unei decizii corecte

  • Valeria spune:

    Buna ziua. Unul copil in varsta de 5 luni acum i s-au administrat urmatoarele vaccinuri: Engerix B pediatric la nastere, Engerix B pediatric la 1 luna si o doza de Hexacima la 2 luni. In cazul acesta, va rog sa-mi spuneti cum putem proceda pe viitor cu urmatoarele doze.Practic are deja 3 doze de hepatita B si inca 2 vaccinuri hexavalente de facut. Un medic pediatru ne-e recomandat sa ne procuram un vaccin pentavalent (Infanrix ipv hib) insa nu se mai gaseste in tara si nici in afara din cate am inteles. Ne puteti ajuta cu o solutie va rog? Mentionez ca sunt mama purtatoare de hepatita cronica B. Va multumesc.

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Dar cine v-a recomandat schema asta atat de alambicata? Nu sa gandit ca veti avea o mai multe doze de vaccin hepatitic B? Daca sunteti purtatoare de virus hepatitic B, copilul ar fi trebuit sa faca la nastere SI imunoglobulina (Hepatect). Acesta era primul pas si cel mai important. De aici exista mai multe tipuri de scheme, dar e important sa fi stiut si viremia dumneavoastra la nastere. In principiu era util sa faceti PATRU doze de vaccin hepatitic B copilasului. Schema 0-1-2-12 e utila, dar din pacate nu mai gasiti in Romania vaccin multivalent care sa nu aiba in compozitie vaccin hepatitic B. Ar fi fost foarte util sa gasiti pentru doza de 4 luni un pentavalent. Cum nu gasiti, singura solutie e sa faceti acum Hexavalent si sa mai faceti la varsta de un an ultimul hexavalent. Alta solutie nu vad.

      • Valeria spune:

        Va multumesc pentru raspuns. Viremia cu 3 zile inainte de nastere a fost 248 UI. Schema recomandata de medicul infectionist a fost initial 0-1-2-6 insa probabil nu era la zi cu schema nationala de vaccinare. Am sunat la GSK Romania si mi-au spus ca incepand cu Martie 2018 vor avea pe stoc national vaccinul Infanrix ipv hib. Daca face acum vaccinul hexavalent si ulterior pentavalentul este o problema? De asemenea, noi incercam sa facem rost din afara tarii daca reusim. Multumesc.

        • Valeria spune:

          Dna doctor, am reusit sa gasim vaccinul Infanrix ipv hib. Il vom face, urmand ca la 12 luni sa faca Hexacima. Va multumesc pentru sprijin. Toate cele bune.

          • Dr. Sandra Alexiu spune:

            Grozav!

  • Emilia Ordean spune:

    Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti denumirile vaccinurilor antigripale pentru copii pe care le pot comanda in farmacie pt a le face la medicul de familie sau daca pentru grupele de varsta ale copiilor aceste vaccinuri se pot face gratuit la medicul de familie.
    Copiii au 4 si 6 ani, cel mic este sub tratament cu singulair (alergii respiratorii). Va multumesc .

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sigur. La jumatea lunii noiembrie (conform declaratiilor dlui ministru), ar trebui ca medicul de familie sa primeasca vaccin gripal. Copilul care se afla in evidenta cu astm bronsic va putea sa primeasca gratuit. Pt copii care nu au o boala cronica. medicul de familie va poate administra doar daca ii ramane disponibil.
      Pe piata este disponibil acum vaxigrip tetra dar si alte vaccinuri trivalente.

  • florin spune:

    buna ziua am o prietena care trebuie operata pentru extirparea unui ovar. as dorii sa va intreb ce riscuri implica multumesc

    • Dr. Sandra Alexiu spune:

      Nu are legatura cu topicul

  • ANDREI VALENTINA spune:

    Buna ziua. Am o fetita de 13 ani cu tiroidita autoimuna cu hipotiroidie.Se afla sub tratament cu Eutirox. Va rog sa-mi spuneti daca pot refuza vaccinurile si care este baza legala. Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Va pot spune ca baza medicala nu exista pt a refuza vaccinurile. Dimpotriva, un copil cu o boala cronica este mai expus la a dezvolta complicatii in cazul aparitiei unei boli grave!

  • Bianca spune:

    Buna ziua,
    As vrea sa-mi fac un tatuaj permanent in zona incheieturii. Intrebarea mea este urmatoarea: este adevarat ca daca voi avea nevoie de o investigatie imagistica (rmn, radiografie etc) nu le voi putea efectua din cauza tatuajului?
    Multumesc.

  • gabi spune:

    buna ziua ,am facut vacc de 11 luni fetite hexacima acum 2 saptamani,acum medicul pediatru ia dat ampicilina injectabil ,iar eu nu iam spus de vcc si iam facut 3 ininjecti intramuscula ,am uitat total de vacc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu este nici o problema. Vaccinul care interzicea injectiile intramusculare postadministrare nu se mai foloseste in programul nostru.

  • Adelina Deaconu spune:

    O fetita de 8 ani recupereaza vaccinurile de la 5 si 6 ani.
    A recuperat Priorix, dar din pacate a facut doar Infanrix(DTPa). Mai trebuie facut si VPI dar nu se mai gaseste. Stiti cumva de unde il putem cumpara? sau mai bine ar fi sa faca un Tetraxim, vaccinandu-se a doua oara cu DTP? Vaccinul DTPa l-a facut acum 3 luni. Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Se poate administra fara probleme Tetraxim. Vaccin doar cu VPI este foarte greu de gasit acum.

  • pansela breazu spune:

    fetita mea de un an ar fi trebuit sa faca pe 25 septembrie a treia doza de hexavalent. prima doza s-a facut la 2 luni si a doua pe 28 iulie din cauza lipsei vaccinului la medicul de familie. vaccinarea pe 29 septembrie ii asigura imunitatea sau trebuie facuta o alta doza in interval de maxim 60 de zile de la ultimul vaccin? multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Doza a treia trebuie administrata la minim 6 luni de la doza a doua.

  • Madalina spune:

    Buna ziua!
    Am o fetita de 9 ani, care are toate vaccinarile, mai putin vaccinul antipolio la 6 ani. Campania de vaccinari s-a preluat in scoli in 2014-2015; aici nu s-a efectuat vaccinarea din diverse motive, apoi s-a preluat vaccinarea de medicii de familie. In 2015, la 7 ani a fost vaccinate cu ROR si ni s-a precizat ca trebuie sa asteptam 2 luni pana la urrmatorul vaccine. De atunci medicul de familie ne spune ca nu exista doze de vaccine.
    Intrebarea mea este urmatoarea: ce tip de vaccin antipolio trebuieadministrat acum la varsta de 9 ani, ptr. ca as vrea sa-l command.
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Vaccin polio inactivat . Mergeti la medicul de familie si cereti Tetraxim. Nu e nici o problema daca primeste un DTP in plus.

  • Bem Inga spune:

    Pavornul nocturn, poate servi ca o contraindicatie la vaccin?
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu.

  • Sorin Dmitru spune:

    In aceasta tara au murit vreo 30 din cauza rujeolei si vreo 2000 din cauza „accidentelor rutiere”. Nu cumva ar trebui sa fie vaccinati oamenii obligatoriu pentru prevenirea şofatului pe drumurile publice? Cat mai e şpaga pt pseudotestul psihologic anterior examenului auto?

  • Liliana spune:

    Buena ziua,aprox acum 2ani a operato PE mama la stomac si de fapt era de la ficat,vomita sangre.Acum 3 zile,iau facut radiografía si sa vazut un corp strain in partea stanga langa costa(metal) si luni sau marti ar trebui so opereze.Intrebarea este ce trebuie facut ca o va opera acelasi doctor? Pt ca noi ñu mai avem incredere.

  • mihalca spune:

    mi amara gura de la ce este ii grav multumesc

  • Magda spune:

    buna seara.
    se gaseste in farmacii sau la medicii de familie vaccinul pt 6 ani?
    multumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Se gaseste la medicul de familie acum.

  • violeta spune:

    cum pot afla daca copilul a facut vaccinul BCG in maternitate ,pe manuta nu prezinta semnul , in carnet este trecut ca l/a facut ,acum copilul are 6 ani

  • Elena spune:

    Bună ziua, aş avea şi eu o întrebare, îmi întârzie menstruația de 3 zile, primul lucru la care m-am gândit este posibilitatea unei sarcini. Eu şi iubitul meu nu ne-am protejat, dar spune că nu şi-a dat drumul. Suntem împreună de un an şi am mai făcut neprotejat până acum şi nu am rămas însărcinată. Vreau să precizez că acum 4 zile în timpul actului sexual am sângerat puțin, iar apoi timp de 2 zile mi-a curs puțin maro, eu m-am gândid si la posibilitatea unei boli, dat fiind că nu sunt la primul partner. Îmi puteți da un răspuns, vă rog frumos ??

  • Alb Ioana spune:

    Buna ziua, mi-a intarziat menstruatia 12 zile si prezint urmatoarele simptome:urinari frecvente, dureri de spate si oboseala, am facit un test de sarcina acum 3 zile si a iesit negativ, ce sfaturi imi dati?

  • Olimpia spune:

    Buna ziua!
    Baietelul meu, nascut in septembrie 2014, a primit pana la aceasta data, dupa schema de vaccinare, urmatoarele vaccinuri: in maternitate – doza de BCG, prima doza de Hepatita B, vaccinul la varsta de 2 luni – a doua doza de Hepatita B, DTPa, VPi, vaccinul la varsta de 4 luni – DTPa, VPi. Nu a primit pana la aceasta data vaccinurile de 6 luni si 12 luni (dupa schema veche) sau de 11 luni (dupa schema noua) si nici vaccinul ROR.
    As avea urmatoarele intrebari:
    1. pana la ce varsta se poate face vaccinul ROR, prima doza?
    2. se poate continua schema de vaccinare avand in vedere ca baietelul are 2 ani si 8 luni? cum se pot recupera vaccinurile pierdute sau trebuie reluata schema de vaccinare?
    Va multumesc

  • Olesea spune:

    Buna ziua!
    Fetita mea sa nascut cu viciu cardiac, in maternitate am primit doar o singura vaccina.La moment avem 6 luni Spuneti-mi va rog cu care vaccin incepem vaccinarea si se permite la asa virsta sa le recuperam pe cele din maternitate?

  • Calin Raluca spune:

    Buna ziua,

    as dori sa imi spuneti de ce in acest moment este declarat criza de vaccin ROR daca in farmacii se gaseste in proportie de 95 % la unpret modic de 50 de lei.Acelea nu sunt ok?

  • Gabriel Cismaru spune:

    Buna ziua , am urmatoarea situatie ,copilul este in calsa 8-a si ar trebui sa faca vaccinurile respective , are 15 , este fata si are Diabet tip 1 – se fac 4 injectii cu insulina zilnic. Din cate stiu in cazul vacinului nu trebuie s mai faci nici o injectie o anumita perioada . Deci intrebarea este ,mai face sau nu vaccinul ? Este acesata periculos pentru ea ( imunitate scazuta) ? Cine garanteaza ca este ok ?
    Va multumesc!

  • Magda spune:

    Buna ziua,
    va rog sa imi spuneti daca ar trebui vaccin cu imunoglobulina pt hepatita a in urmatoarea situatie: in parcul de copii fetita mea a atins o bara pe care ulterior am vazut ca erau niste materii fecale insirate. Pana sa vad acest lucru, fetita a pus mana pe fata, pe par, etc, I-a mai venit parul in gura. Eectiv in gura nu cred ca a dus mana, nici mizeria repsectiva nu era pe o suprafata mare. Credeti ca ar trebui sa urmaresc eventuale semne de hepatita a? ce alte boli s-ar mai putea contacta in acest mod? vaccinul pt hepatita a de la ce varsta poate fi facut?
    multumesc!

    • Magda spune:

      si ca sa ma fac mai inteleasa, vreau sa spun ca murdaria respectiva era uscata, contactul cu mana nu a durat mult, doar cat a apucat acea bara, nu cred ca a dus mana direct in gura, doar si-a atins parul, obrazul, apoi parul i-a mai intrat in gura. Eu am avut in copilarie hepatita a si stiind cat de greu a fost nu as vrea sa treaca si fetita mea prin asa ceva.
      multa sanatate!

  • Ionita Marilena spune:

    Buna ziua.De ce nu mai se face vaccinul BCG in clasa a 8-a si a 12-a? Va multumesc!

  • Elena spune:

    Buna ziua, unde poate face sotul meu analiza genotipare gratuit,in vederea obtinerii retetei de Interferon free( are F4, ciroza decompensata virus C). Pana acum am facut cu plata afaibromax si aviremia. Cu multumiri, ELENA

  • Mona spune:

    Buna ziua. Fata mea care are acum 10 luni si 10 zile a facut cele 2 vaccinuri din maternitate. La 3 luni la facut pe cel de 2 luni (hexacima) iar la 7 luni pe cel de 6 luni. (hexacima)Am sarit peste cel de 4 luni din motive de indoiala si suspiciuni care s-au creat peste tot in prezent pe tema vaccinarii, dar mi-am revenit in fire. Acum fetita mea a facut rubeola (pojarel), si i-a trecut. Cand trebuie sa faca urmatorul hexacima si cand poate face ROR? Cum influenteaza vaccinarile urmatoare faptul ca ea e in urma cu hexacima iar rubeola tocmai ce a facut-o? Multumesc tare mult.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Sunteti sigura ca a fost rubeola? Nu prea avem context epidemiologic in acest moment. In schimb avem rujeola.
      Oricum, Urmatorul hexacima il administratila 6 luni de la doza II.
      Pt ROR, e important de clarificat ce a facut rujeola sau rubeola. Daca a facut rujeola, veti face ROR la un an.
      Daca a facut rubeola, la o luna de la boala un ROR si apoi il repetati dupa un an.

  • Anca spune:

    Bună ziua! Fetița mea a făcut vaccinul de două luni. Pe cel de 4 luni nu l-a făcut, deoarece nu îl primise medicul de familie, o să-l facă în aprilie, când m-a asigurat medicul de familie că îl va primi. Deja în aprilie fetița o să aibă 6 luni. Este vreo problemă pentru sănătatea copilului dacă s-a întârziat 2 luni cu vaccinul? Când ar fi indicat să îl facă pe cel de 6 luni? Trebuie o anumită pauză între vaccinuri?Vă mulumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. cata vreme are doza I administrata este acceptabil. Veti administra doza a doua imediat ce il primim si apoi veti continua schema.

  • Alin spune:

    Am un ganglion la clavicula
    Nu este mare are un diametru în jur de 0,5cm
    Nu este dureros
    Nu îl simt
    Se mișcă dacă îl ating
    Îl am de aproape 2 ani
    Ce poate fii

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Greu de spus. trebui eexaminat de catre un medic si apoi e posibil sa fi enevoie si de alte analize pan ala clarificare.

  • Mara Stefanescu spune:

    Va rog sa-mi spuneti daca un vaccin tinut in frigider un usa deschisa dar cu temperatura in frigider de 8 grade mai poate fi folosit?Un vaccin tinut la temperatura camerei 6 ore mai poate fi folosit? Va multumesc.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Depinde de vaccin!

      • Mara Stefanescu spune:

        Vaccinul era Hexacima.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.