Informare privind vaccinurile obligatorii din Calendarul de vaccinare

Situatia imunizarii copiilor cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de vaccinare se desfasoara cu unele deficient, transmite Ministerul sanatatii intr-un comunicat de presa.

„La preluarea mandatului, acum 2 saptamani, am solicitat de urgenta expertilor de sanatate publica din minister si celor de la Institutul National de Sanatate Publica o situatie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am gasit o situatie dezastruoasa, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachizitionate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizati copiii, numai in cazul vaccinului impotriva tuberculozei, adica al vaccinului BCG exista doze suficiente. In cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachizitionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Aceasta situatie se datoreaza atat unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat intarzieri la licitatiile organizate, cat si a unor producatori, care, dupa ce au participat si castigat licitatiile sunt in imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului National de Sanatate Publica si directiei de specialitate din cadrul MS sa imi prezinte un plan de remediere a situatiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri in alte state UE’, a declarat prof.dr. Florian BODOG, ministrul Sanatatii in comunicatul mentionat.

In acelasi document, Ministerul Sanatati mai prezinta situatia vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016:

1.Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea imbolnavirii nou nascutilor de tuberculoza, in special a formelor grave de meningita si encefalita in cazul in care acestia vin in contact cu persoane bolnave sau purtatoare de bacil Koch.
– Stoc de 350.000 doze la nivel national / stoc suficient.
– MS va demara procedurile de achizitie pentru anul 2017 dupa alocarea bugetului.

2.Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea imbolnavirii copiilor de hepatita B.
– Stoc de 22.300 doze la nivel national.
– In prezent nu exista nicio disponibilitate a producatorilor de a livra alte doze din acest vaccin catre Romania.
– Ministerul Sanatatii a inceput demersurile pentru a identifica posibile stocuri in alte state UE.
– Precizam ca in luna decembrie a fost aprobata o schema de vaccinare alternativa pentru asigurarea protectiei copiilor nascuti din mame cu hepatita B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la varsta sarcinii de 6 saptamani.

3. Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea imbolnavirii prin difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita de tip B si infectia cu Haemophilus B pentru copiii cu varsta de 2, 4 si 11 luni.

– MS a finalizat in luna decembrie licitatia de achizitie a acestui vaccin ceea ce a facut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii sa fie in prezent in curs. Contractul pe anul 2017 se va putea incheia numai dupa aprobarea bugetului.

4.Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea imbolnavirii cu rujeola, oreion si rubeola atat in cazul vaccinarii de rutina a copiilor cu varsta de 12 luni cat si in cazul vaccinarii copiilor cu varsta de 5 ani si 7 ani astfel incat sa se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.

– Stoc de 200.000 doze la nivel national.

– In judetele unde produsul este in curs de consumare se vor realiza redistribuiri.

5.Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea imbolnavirii prin difterie, tetanos, tuse convulsiva si poliomielita pentru copiii cu varsta de 6 ani.
– Stocurile sunt epuizate din cauza faptului ca in 2016 nu a fost achizitionat.
– In prezent MS este in curs de derulare a procedurii de achizitie.

Planul National de Vaccinare poate fi vazut AICI.

Despre Recuperarea Vaccinarii, AICI.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.