Infectia HPV, masuri de preventie si depistare precoce a cancerului

campanie-infectii-vaginaleLa nivel global, aproximativ 630 milioane de persoane sunt infectate cu HPV. Conform statisticilor Centers for Disease Control and Prevention (CDC), infectia HPV este cea mai frecventa afectiune din bolile cu transmitere sexuala. Ce mai ingrijorator este faptul ca cei mai multi bolnavi nu stiu ca sunt infectati.

Riscuri in infectia HPV

Infectia HPV este transmisa in timpul actului sexual, dar si doar prin contact genital. Avand in vedere ca in multe cazuri persoana infectata nu prezinta simptome, riscul infectarii in timpul actului sexual este cu atat mai mare.

In putine cazuri, o femeie insarcinata poate transmite infectia HPV fatului in timpul sarcinii. In aceste cazuri insa, copilul poate dezvolta papilomatoza respiratorie recurenta.

Teste pentru depistarea riscului de cancer de col uterin

Specialistii recomanda doua metode de screening pentru preventia sau depistarea din timp a cancerului de col uterin.

Testul Babes-Papanicolau reprezinta metoda principala de depistare a leziunilor canceroase de la nivelul colului uterin sau a diferitelor infectii care, daca nu sunt tratate la timp, pot genera cancer.

Inainte de efectuarea testului Babes-Papanicolau, se recomanda evitarea cu doua zile inainte a contactului sexual, spalaturilor intravaginale sau a medicamentelor intravaginale.

In cazul in care rezultatele testului sunt anormale, pacienta va fi orientata pentru investigatii suplimentare la medicul ginecolog.

Testul pentru HPV este o masura de depistare precoce a infectiei HPV si pentru determinarea tipului de HPV. Pentru testul HPV, este nevoie de prelevarea secretiei de la nivelul cervixului.

In cazul in care rezultatele celor doua teste sunt negative, riscul cancerului de col uterin este foarte scazut.

Vaccinarea anti-HPV, masura principala de preventie

Principala masura de preventie a infectiei HPV si a cancerului de col uterin consta in vaccinarea anti-HPV.

In Romania, vaccinarea anti-HPV este inclusa in Programul National de Imunizare ca vaccinare la cerere pentru fetitele cu varsta intre 11 si 14 ani. In acest caz, vaccinarea anti-HPV este gratuita.

In cazul in care nu s-a facut vaccinarea la varsta recomanda, aceasta poate fi recuperata mai tarziu, pana in 26 de ani, pentru a preveni infectia HPV.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.