Infectia cu rotavirus poate creste riscul diabetulul de tip I

deficiente-de-auzInfectia cu rotavirus, cea mai frecventa cauza a diareei la copii, poate creste riscul diabetului de tip I, conform unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Melbourne. Specialistii considera ca infectia cu rotavirus determina o activare puternica a sistemului imunitar, care in cele din urma afecteaza si producerea de insulina. Chiar daca cercetarile au fost facute pana in prezent doar pe rozatoare, autorii studiului considera ca ele sunt relevante si la oameni.

Infectia cu rotavirus poate avea consecinte in diabetul de tip I

Conducatorul studiului, prof. Barbara Coulson de la Institutul pentru Infectii si Imunitate “Peter Doherty”, a precizat ca este primul studiu care analizeaza modalitatea in care infectia cu rotavirus influenteaza dezvoltarea diabetului de tip I.

In acest caz, copiii care sufera de boala diareica cu rotavirus ar avea un risc ridicat de diabet de tip I.

Bolnavii de diabet de tip I sunt dependenti de tratamentul cu insulina de vreme ce pancreasul nu mai produce insulina de care organismul are nevoie pentru reglarea glucozei din sange.

Autorii studiului considera ca descoperirea legaturii intre infectia cu rotavirus si diabetul de tip I ar putea veni in sprijinul implementarii unui numar mai mare de masuri preventive in cazul copiilor cu aceasta afectiune.

Un studiu publicat in 2013 in “International Journal of Family Medicine” a arata ca parintii care au copii cu diabet de tip I pot sa cada in depresie si sa aiba nevoie de consiliere. Cei mai multi parinti au precizat ca viata lor s-a schimbat dupa aflarea diagnosticului si ca simt ca si-au pierdut libertatea.

Infectia cu rotavirus poate fi prevenita prin vaccinare

Infectia cu rotavirus afecteaza un numar extrem de mare de copii. In fiecare an, peste 2 milioane de copii cu varsta sub cinci ani sunt diagnosticati cu boala diareica acuta cu rotavirus.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda introducerea vaccinarii anti-rotavirus in toate programele nationale de imunizare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.