In februarie, rata nationala de vaccinare a fost sub 45%. Medicii pledeaza pentru Legea vaccinarii


Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, dr. Adriana Pistol, a declarat ca in cursul lunii februarie rata de vaccinare impotriva rujeolei nu depasea 45% la nivel national si a pledat, in acest context, pentru adoptarea legii vaccinarii.

„Aceasta lege aduce in primul rand sanctiuni pentru toate institutiile publice care nu isi fac treaba sau nu o fac la timp, pentru ca nu putem cere unui parinte sa fie perfect informat, perfect convins, daca fiecare dintre noi, cei care lucram in aceste institutii, nu participam la indeplinirea in timp a datoriilor ce ne revin. In boala transmisibila – si exemplul cel mai bun este rujeola – timpul conteaza. Daca reactia nu e in momentul oportun, nu vom avea rezultatele scontate si continuam sa numaram decese. In Romania luna trecuta inca rata de vaccinare nu depaseste 45% pe tara. La doza suplimentara, de noua luni, este undeva la peste 20%”, a precizat ea medicul epidemiolog in cadrul Conferintei Nationale RoVaccin 2018, potrivit Agerpres.

Ea adaugat ca proiectul legii vaccinarii este unul perfectibil, dar ca este importanta adoptarea si aplicarea sa, urmand sa fie efectuate ajustarile necesare.

„Daca nu facem lucrul acesta, tot o sa incercam sa imbunatatim ceva ce, de altminteri, nu exista in realitatea noastra de zi cu zi. Timpul trece, copiii mor si suntem in aceeasi situatie. Si acest lucru are impact pe toate bolile transmisibile. Avem studii conform carora tratamentul unei gripe severe costa aproximativ 1.500 de dolari. Faceti comparatia cu o doza de vaccin. Chiar in prezent avem in derulare si in faza de analiza, vizavi de costurile sociale ale familiilor celor care au bolnavi de gripa severa, si vom iesi si cu aceste date. Am avut de asemenea studii de cost pentru familiile celor care au avut rujeola in epidemia din 2011-2013. Romania a cheltuit in jur de 13 milioane de euro. Avem aceste date, sunt pe site-ul nostru, le-am pus la dispozitia Ministerului Sanatatii. (…) Cheltuim foarte multi bani in sistem pentru ca nu facem preventie. Am putea preveni foarte multe boli si cu toate acestea asteptam sa dam bani pe medicamente, zile de spitalizare, zile de terapie intensiva”, a mai precizat vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, potrivit sursei mentionate.

De asemenea, si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a atras atentia asupra faptului ca dupa adoptarea legii vaccinarii va fi necesara si adoptarea legislatiei secundare aferente.

„Daca aceasta lege va fi adoptata, va necesita o legislatie secundara complexa, care sa o faca aplicabila. Si trebuie sa lucram la asta, pentru ca de multe ori avem acte normative, legi, care nu se pot pune in aplicare tocmai din cauza lipsei sau inconsistentei legislatiei secundare”, a declarat medicul.

Gindrovel Dumitra, reprezentant al Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei, a aratat ca aceasta este a treia editie a Conferintei Nationale RoVaccin in care se discuta despre legea vaccinarii, fara ca aceasta sa fi fost adoptata.

„Am asistat in cursul anului trecut, inca de la momentul aducerii pe site-ul Ministerului Sanatatii a proiectului legii vaccinarii, la o puternica campanie anti-vaccinare – campanie care nu a avut neaparat o tenta anti-lege, anti-componente din lege versus obligativitate sau alte elemente specifice pe care le aduce legea acum. (…) Acest lucru a determinat probabil si votul din Senat, unde au fost 99 de voturi pentru si o singura abtinere. O majoritate covarsitoare, ceea ce ne-a dat foarte multe sperante. Numai ca anti-vaccinistii si-au schimbat strategia. Daca la Senat a fost acest discurs anti-vaccinare, la Camera Deputatilor asistam la o puternica ofensiva prin instrumente parlamentare. Exista in acest moment un grup de parlamentari care au votat impotriva obligativitatii si pentru anumite amendamente, astfel incat legea vaccinarii, intr-un fel sau altul, sa fie facuta ineficienta”, a a declarat medicul de familie, citat de Agerpres.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.