In doua saptamani, peste 96 000 de persoane au fost vaccinate impotriva gripei

poza imunizare prin vaccinarePeste 96 000 de persoane au fost vaccinate in primele 2 saptamani de la demararea campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon.

Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar de 500 000 de doze de vaccin gripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local.

„Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel incat, in functie de receptivitatea populatiei si a cadrelor medicale, ne-am asigurat ca vom putea suplimenta cantitatile de  vaccin si peste cele 500 000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar si la cadrele medicale din unitatile sanitare sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii pentru scaderea riscului de imbolnavire a populatiei”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Pana in prezent, specialistii in sanatate publica au informat MS ca activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa.Nu s-a inregistrat niciun caz de gripa confirmata in laborator.

Ca in fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Sunt vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica cele cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical si gravidele.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si  recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire,  sa solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor.

De asemenea, in comunicatul de presa emis de Ministerul Sanatatii luni, 8 decembrie, se mai precizeaza ca medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie / spital de boli infectioase se administreaza la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.

Ministerul Sanatatii mai atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa,  prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.