Focar de rujeola in Romania. Ministerul Sanatatii solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea

poza imunizare prin vaccinareMinisterul Sanatatii a cerut vineri, 1 aprilie, tuturor directiilor de sanatate publica mobilizarea, in regim de urgenta, pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin impotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), in contextul aparitiei unui focar de rujeola cu 79 de cazuri confirmate in judetele Bistrita si Cluj.

Intr-o informare publica, Ministerul Sanatatii face apel la personalul medical din teritoriu implicat in procesul de vaccinare al copiilor si la mediatorii sanitari de a intensifica actiunile de vaccinare si de recuperare a copiilor nevaccinati.

De asemenea, institutia solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea si sa se prezinte cu copiii la vaccinare.
Ministerul Sanatatii reaminteste importanta vaccinarii ca cel mai important act de preventie in aparitia principalelor boli transmisibile.

Zona afectata de rujeola inseamna mai multe localitati din judetul Bistrita Nasaud situate la granita cu judetul Cluj, in care exista comunitati unde copiii nu figureaza pe listele medicului de familie si sunt nevaccinati.

Conform comunicatului de presa emis de Ministerul Sanatatii, pe toata perioada evolutiei focarului, directiile de sanatate publica implicate au intreprins masurile necesare pentru identificarea cazurilor, contactilor acestora si prevenirea imbolnavirilor.

Astfel, au fost organizate actiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinati / nevaccinati.

„Reamintim pe aceasta cale ca, vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire  a cazurilor de imbolnavire si recomandam tuturor parintilor sa solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura pastrarea starii de sanatate a acestora”, scriu reprezentantii ministerului in comunicat.

Rujeola este o boala infectioasa extrem de contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata.

„Solicitam ca la primele simptome, parintii sa se prezinte de urgenta la medic cu copilul pentru izolarea acestuia si prescrierea tratamentului adecvat bolii si prevenirea complicatiilor acesteia, printre care diareea (grava mai ales in cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita si decesul”, mai scrie in informare.

Oreionul (parotidita epidemica) este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de un virus care determina inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventa localizare este la nivelul parotidelor.

Simptomele includ durerea in gat sau urechi, pierderea poftei de mancare, febra moderata, tumefierea glandelor parotide. Una din complicatiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale baietilor, complicatii ale pancreasului si ale sistemului nervos ( meningita).

Rubeola este o boala infectioasa acuta eruptiva, in general benigna cand este contractata dupa nastere.

Daca boala survine in primul trimestru de sarcina, infectia fetala determina malformatii congenitale ale fatului sau avort spontan.

Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul si rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.