Febra galbena – simptome, preventie si tratament

Bolile infectioase tropicale sunt afectiuni care apar in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Turistii care calatoresc in tari exotice, ar trebui sa-si ia masuri suplimentare de precautie, intrucat bolile tropicale pot fi contactate cu usurinta in aceste destinatii.

Febra galbena

Febra galbena este o boala acuta virala hemoragica prezenta in regiunile tropicale din Africa si America, raspandita prin intepatura de tantar, speciile Aedes sau Haemagogus spp. Virusul provoaca degenerarea tesuturilor hepatic si renal. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca peste 50% dintre pacientii cu febra galbena care nu primesc tratament isi pierd viata.

“Boala nu se transmite prin contactul direct cu o persoana infectata. Ea poate fi prevenita prin vaccinare. In tarile din zonele geografice cu risc (regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice din America de Sud), vaccinarea este obligatorie, iar la punctele de frontiera trebuie prezentat certificatul de vaccinare obtinut de la medicul specialist din tara. Vaccinul poate fi procurat in Romania contracost.”, precizeaza As. univ dr Ovidiu Rosca- medic specialist boli infectioase de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Simptome febra galbena

Primul simptom al acestei boli este febra mare care se instaleaza brusc, urmata de dureri abdominale si musculare. Alte simptome care pot aparea sunt frisoanele, cefaleea, icterul (ingalbenirea pielii sau a sclerelor- albul ochilor), constipatia, diureza diminuata, varsaturile cu sange, sangerarile la nivelul gurii, nasului, ochilor sau stomacului, insuficienta ficatului, a rinichilor, a aparatului respirator si a altor organe si in cele din urma coma si deces.

Masuri de preventie febra galbena

– protectia individuala fata de intepatura de tantari
– in zonele endemice, se recomanda purtarea de imbracaminte cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete, in perioadele in care sunt activi tantarii
– se recomanda utilizarea substantelor repelente, pe haine sau pe partile de corp lasate descoperite
– in timpul somnului (mai ales in timpul zilei), se recomanda protejarea patulului cu o plasa speciala pentru tantari care va fi tratata in prealabil cu substante insecticide
– daca la intoarcerea dintr-o zona endemica. apare febra insotita de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare si musculare si eruptii cutanate, este bine sa consultati medicul.

La nivel mondial, cele mai intalnite afectiuni asociate cu turismul international sunt febra Dengue, malaria, febra galbena si febra tifoida.

Etichete: febra galbena, simptome febra galbena, vaccinare febra galbena, tratament febra galbena, spitalul victor babes timisoara

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.