Medic: Epidemia de rujeola de anul acesta are o alta particularitate

Epidemia de rujeola afecteaza tot mai multi oameni, in special copii, din mai multe zone al tarii.
Ministerul Sanatatii a declarat epidemia anul trecut, iar de atunci s-au inregistrat mii de cazuri.

Refuzul parintilor de a-si vaccina copiii este unul dintre principalele motive ale acestei situatii. Saptamanal se inregistreaza alte cazuri de imbolnaviri de rujeola.

Mai mult, aceasta epidemie are o alta particularitate fata de celelalte de pana acum.

„Ultima epidemie a fost una care s-a intins pe mai multi ani, intre 2009 si 2013, perioada in care, in Romania s-au inregistrat aproximativ 13 mii de cazuri de rujeola, daca imi amintesc bine. Epidemia de anul acesta are o alta particularitate, in sensul ca vine cu un virus rujeolos nou. Este nou in sensul ca este virusul B3, nu D4, care circula in mod obisnuit, virus care de obicei se intalneste in Africa sau in zona Americilor”, a declarat pentru Edumedical.ro, dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Singura masura eficienta pe care o putem adopta pentru a nu ne imbolnavi de rujeola ramane vaccinarea. Vaccinul ROR poate fi facut nu doar de copii, ci si de persoanele adulte.

„Partea buna este ca, chiar daca este o tulpina noua de virus pentru Romania, protectia obtinuta de noi si copiii nostri in urma vaccinarii sau in urma bolii, este la fel de eficienta. Vaccinul ROR actual protejeaza impotriva tuturor genotipurilor de boala numita rujeola”, a mai precizat dr. Gindrovel Dumitra, pentru Edumedical.ro.

Rujeola sau pojarul, cum mai este denumita popular aceasta boala, se raspandeste usor, prin stranut si tuse, ceea ce ii da o capacitate mare de infectiozitate.

Detalii despre aceasta boala aflati AICI.

Despre cum sa ne protejam impotriva rujeolei, aflati AICI.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.