Dezbatere Medic-Pacient

Ai intrebari despre vaccinare sau indoieli in legatura cu utilitatea vaccinurilor pentru sanatatea copilului tau? Medicii de familie vor raspunde intrebarilor si iti vor explica detaliat care sunt riscurile diferitelor tipuri de vaccinuri recomandate, ce efecte adverse pot avea acestea si la ce riscuri sunt supusi copiii carora nu li se administreaza vaccinurile  la momentul potrivit. 

 

 

 

În fiecare an, peste 1,4 milioane de copii mor din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare.

Aceste boli sunt: rujeola, patologia cauzata de Hemophilus Influenzae, difteria, tetanosul, tusea convulsiva, febra galbena, poliomielita, hepatita B. Au fost produse noi vaccinuri impotriva unor boli ca pneumonia pneumococica, diareea cauzata de rotavirus, cancerul de col uterin, vaccinuri care sunt folosite deja in multe tari. Copiii vaccinati sunt protejati de aceste boli grave care pot fi invalidante sau chiar fatale. Toti copiii au dreptul la o protectie completa impotriva acestor boli. Protectia precoce este esentiala si de aceea cele mai importante vaccinuri sunt cele din primii doi ani de viata.

Vaccinarea antitetanica la gravide este extrem de importanta atat pentru protectia mamei cat si pentru nou-nascut.

Desi au fost realizate progrese in ultimii ani in imunizarea copiilor, in 2008 aproximativ 24 milioane de copii nu au primit vaccinurile in primul an de viaţă, conform schemei de imunizare.

Parintii trebuie sa fie constienti de:

  • importanta vaccinarii
  • schema de vaccinare recomandata
  • locul unde se pot adresa pentru vaccinarea copiilor.

Parintii trebuie să ştie că vaccinarea este sigura si nu prezinta niciun risc pentru copilul care se confrunta cu probleme minore de sanatate, are o boala cronica sau sufera de malnutritie.

Medicul de familie este principalul vaccinator in Romania, cel care vaccineaza pacientii inscrisi in lista sa precum si cel care raporteaza activitatea sa de vaccinare catre Ministerul Sanatatii, pentru a asigura o imagine corecta si completa a fenomenului vaccinarii.

VACCINAREA ESTE O URGENTA!

Nu amana nejustificat vaccinarea! Vaccinurile se administreaza conform unei scheme optime de vaccinare fiind recomandate in primii doi ani de viata pentru o protectie eficienta si precoce. Este foarte importanta administrarea vaccinului la varsta optima recomandata. Unele vaccinuri necesita mai multe doze pentru a determina o protectie completa impotriva bolii respective. De aceea, este esential ca fiecare copil sa beneficieze de o schema completa de imunizare. Daca, din diverse motive, copilul dumneavoastra nu a urmat schema completa de imunizare, consulta-te cu medicul de familie pentru recuperarea vaccinarilor neefectuate la timp.

 

 

VACCINAREA TE PROTEJEAZA  IMPOTRIVA UNOR BOLI EXTREM DE GRAVE!

Un copil nevaccinat este predispus la aceste boli care pot determina tulburări de nutriție, handicapuri grave și chiar decesul! Toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinurile se administrează prin injectare sau pe cale orală. Ele acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate INAINTE de apariția oricărui semn al bolii.

 

 

Este esential sa discuti cu medicul pediatru despre toate vaccinurile obligatorii de la nasterea celui mic. Nu trebuie omis faptul ca in afara planului national de vaccinare exista si vaccinuri optionale.

Iata ce vaccin trebuie sa faci copilului:
primele 24 de ore: vaccin hepatitic B,
2-7 zile: vaccin de tip Calmette Guerrin BCG
2 luni: vaccin diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic- Haemophilus B – hepatitic B
2 luni: vaccin pneumococic conjugat
4 luni: vaccin diftero-tetano-pertussis acelular poliomielitic – Haemophilus B-hepatitic B
4 luni: vaccin pneumococic conjugat
11 luni: vaccin diftero- tetano – pertussis acelular – poliomielitic – Haemophilus B hepatitic B
11 luni: vaccin pneumococic conjugat
12 luni: vaccin rujeolic – rubeolic oreion ROR
5 ani: vaccin rujeolic rubeolic – oreion ROR
6 ani: vaccin tetravalent diftero-tetano- pertussis acelular-poliomielitic
14 ani: vaccin diftero – tetanic pentru adulti

ADMINISTRAREA VACCINULUI ESTE SIGURĂ

chiar în prezența unei patologii minore sau a malnutriției!

Mulţi părinţi refuză vaccinul în situaţiile în care copilul lor are o mică răceală, febră sau diaree. De asemenea, în cazul unui copil care suferă de o boală cronică sau este hipotrofic, părinţii refuză vaccinarea.  Trebuie să ştiţi că vaccinul se poate administra în siguranţă copiilor cu mici probleme de sănătate şi, cu atât mai mult, copiilor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriţi, ei având un risc crescut de a contacta boala şi de a face complicaţii. În cazul în care copilul este HIV-pozitiv, medicul va recomanda vaccinurile care pot fi administrate copilului precum şi cele care sunt absolut necesare pentru protecţia lui.

După administrarea vaccinului, copilul poate  prezenta unele reacţii postvaccinale: plâns, febră, o mică erupţie sau un nodul la locul injectării. Sunt reacţii normale care pot apărea în primele 2 zile după vaccin.

Sugarii vor fi  alăptaţi mai des iar copiii mai mari vor primi mai multe lichide şi vor fi alimentati corespunzător, în perioada postvaccinală. În caz de febră mai mare de 38 grade Celsius, se vor administra antitermice  şi se va anunţa medicul de familie.

Rujeola este extrem de periculoasă pentru copiii subnutriţi, de aceea aceşti copii trebuie vaccinaţi antirujeolic.

 

 

GRAVIDELE ŞI NOU-NĂSCUŢII TREBUIE PROTEJAŢI ÎMPOTRIVA TETANOSULUI

În multe colţuri ale lumii, femeile nasc în condiţii neigienice, având un risc crescut de a contacta tetanos.

Bacilii tetanici pot pătrunde în plaga ombilicală determinând, în scurt timp, tetanosul neonatal şi moartea nou-născutului.

Orice femeie gravidă trebuie să fie imunizată împotriva tetanosului. Chiar dacă acestea au fost vaccinate înainte, verificarea acestul aspect trebuie făcută îmreună cu medicul ei de familie. Vaccinarea antitetanică oferă protecţie atât mamei cât şi copilului nou-născut în primele săptămâni de viaţă.

 

 

FOLOSIREA SERINGILOR DE UNICĂ UTILIZARE

Toate vaccinările, chiar şi cele de urgenţă, sunt efectuate cu seringi de unică utilizare. Personalul medical este responsabil de colectarea şi neutralizarea seringilor folosite, în condiţii de siguranţă.

 

 

BOLILE SE RĂSPÂNDESC RAPID ÎN LOCURILE AGLOMERATE

Copiii care trăiesc în locuri suprapopulate (în caz de refugiu sau dezastre) trebuie vaccinaţi de urgenţă, în special cu vaccinul antirujeolic.. Rujeola este mult mai gravă la copiii malnutriţi sau la cei care traiesc în condiţii insalubre.

 

 

CARNETUL DE VACCINĂRI TREBUIE PREZENTAT ÎNAINTEA FIECĂREI  IMUNIZĂRI

Respectarea schemei naţionale de imunizări este foarte importantă. Copiii trebuie vaccinaţi la vârsta recomandată cu respectarea intervalelor recomandate între doze. Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă şi prezentat, cu ocazia fiecărei vaccinări, personalului medical vaccinator. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin şi data vaccinării, va informa părinţii despre dozele care lipsesc sau care vor fi administrate ulterior apoi va inapoia carnetul de vaccinări  părinţilor. Imunizarea va fi înregistrată şi în evidenţele cabinetului medical.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

192 de intrebari si raspunsuri

  • marinela spune:

    buna ziua , se poate face vaccinul de 6 ani daca fetita este pe tratament pt astm cu corticoid inhaler si antihistaminic
    multumesc

  • Nicu Irina spune:

    Imi puteti spune ,va rog daca ii pot da copilului antibiotic dupa administrarea vaccinului de 6 ani!Multumesc

  • Candrea Nadia Alina spune:

    Buna ziua! Ieri fetita mea a facut vaccinul de sase ani. ni s-a recomandat o doza de nurofen la culcare si inca doua astazi, dimineata si seara. astazi s-a trezit cu durere de cap si senzatie de frig. nu are febra, dar spune ca o doare burtica. Cum trebuie sa procedez? Va multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Trebuie consultata de un medic.

  • Diana Gheorghe spune:

    Buna seara! Marti am facut ror, de cand l.am facut copilul meu sa schimbat complet. Numai doarme decat leganat si se trezeste din 10 in 10 minute plangand, plange isteric pana vomita, febra a facut doar 2 zile, e foarte agitat, i.au iesit la gurita niste bubite. Am fost cu el si la spital din cauza plansului copilul nu avea nimic. Ce e de facut cu reactiile acestea, cat dureaza ca deja e 1 saptamana de atunci.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Copilul trebuie consultat chiar zilnic daca este nevoie. Mergeti la medicul de familie. Poate fi o reactie postvaccinala precum poate fi si altceva. Daca concluzia medicului de familie este ca este reactie postvaccinala, aceasta trebuie raportata.

  • Nicoleta Oprea spune:

    In legatura cu vaccinul tetraxim care trebuia facut la 14 ani..fiul meu nu l a făcut pt ca medicul de familie nu l a avut.ne cheama sa l faca acum cand mai are 1 luna si implineste 15 ani.conteaza varsta?mai este cazul sa faca acest vaccin acum?mulțumesc

  • Cristina Nicolae spune:

    Bună ziua. Ieri i-am făcut fetitei vaccinul ROR, prima doza la vârsta de 1 an și o zi. Înainte de vaccin avea o tuse seaca, dar doar de câteva ori pe zi, azi-noapte însă a tușit mai tare și azi la fel. I-am administrat puțin sirop de tuse. Are legătură cu vaccinul? Ii pot da sirop homeopat pana ii trece tusea? Mulțumesc

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Daca tusea dinainte, e putin probabil sa fie de la vaccin. Cu atat mai mai mult cu cat tusea nu este o reactie obisnuita la vaccin.In legatura cu tratamentul, e de preferat sa ii administrati ceva dupa ce il mai consulta inca odata medicul dumneavoastra de familie!

  • carmen spune:

    Buna ziua.Am o indoiala care ma macina la maximum si nu stiu cum trebuie sa procedez.In luna mai a anului trecut am dus o pe fiica mea in varsta de 6 ani si 5 luni pt vaccin.I am precizat doamnei doctor ca am ramas in urma cu in vaccin cel de 6 ani(insa nu I am spus numele vaccinului).Apoi uitandu ma pe lista vaccinarilor am vazut ca era vorba de ROR,apoi urmatorul an sa I facem si tetravalentul.Saptamana trecuta m am dus la cabinet si uitandu ne pe registru am vazut ca era trecut tetravalentul cum ca I se facuse, insa eu am o indoiala, daca I a facut Ror si l a gresit in scris?SAu e posibil sa nu fi tinut cont de ce ii spusesem eu si sa I faca intai tetra..apoi ROR.Insa imi e frica…Ce s ar intampla daca I as face ROR ul acum si prin absurd l a mai facut o data acum 1 an si 6 luni?CAre sunt reactiile?

    • carmen spune:

      Am uitat sa precizez ca ii pierdusem carnetul de vaccinuri si nici in registru nu trecuse doamna dr nimic

  • Maria spune:

    Buna ziua. Trebuie sa ii fac vaccinul de 9luni la fetita si acum 4 zile a inceput sa ii curga nasul fff rau. Acum nu ii mai curge si nu se mai infunda pe nas doar ca atunci cand o aspir iese cam multi mucisori fata de cum iesea inainte. Dr de fam spunea ca pot sa ii fac vaccinul ca nu e racita si nu are nimic.
    E vreo problema daca il fac sau sa mai astept sa nu mai aiba deloc mucisori.

  • Ciumete Ioana spune:

    Buna ziua, fetița mea cea mică a făcut vaccinul ROR și la 5 zile după vaccin fetița cea mare de 4 ani a făcut vărsat de vânt. Este periculos ca a intrat in contact cu virusul imediat după vaccin? Sunt îngrijorată sa nu facă reacții severe.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Este un alt virus. Copila trebuie urmarita. In principiu, nu ar trebui sa existe complicatii. Insa, e foarte importanta consultatia medicala!

  • Bianca spune:

    Buna seara.
    Acum doua zile am făcut vaccinul de 6 ani in urma căreia
    Mana s-a roșit, unflat și îl mănâncă, se poate da cu crema,de care?
    Ce se întâmplă dacă vaccinul este făcut de doua ori?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Folositi doar comprese cu gheata sau apa rece. Trece in maxim 5 zile.

  • Maria spune:

    Buna ziua. Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la o intrebare: azi i-am facut fetitei mele vaccinul de 6 ani, dar in urma cu 2 saptamani am terminat prima cura de Bronhowaxom. Oare nu o sa patesca ceva daca a fost asa de scurt timpul intre cele 2 vaccinuri? Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu!

  • Mocanu spune:

    Buna ziua baiatul meu are 8 ani si trebuia sa facem vaccinul ptr rujeola .A fost racit acum 3 sapt dar a ramas cu o tuse seaca .Am facut si antibiotic plus diferite tratamente ptr tuse dar degeaba .Tot tuseste.Pot face vaccin fRa diferite probleme?

  • Tatiana spune:

    Buna ziua!Fetitei mele de 2 anisori io facem vaccin antirabic…daca tuseste nu este contraidicata vaccina?Multumesc anticipat.

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Doar bolile febrile sunt contraindicate nu si o tuse neinsotita de alte simptome.

  • Daniela spune:

    Daca iau antibiotice pot face vaccinul antirabic?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Da. Se poate!

  • Ionela spune:

    Buna ziua, am facut azi fetitei mele vaccinul ror-11 luni jumatate. Este necesara repetarea la 12 luni?
    Mf spune ca nu.

  • doroteea spune:

    buna ziua
    ieri fetita mea a facut vaccinul tetraxim. seara a facut febra i-a scazut cu nurofen la 4 ore a facut din nou, i-am administrat paracetamol dar la 2 ore incepe sa urce din nou. e normal? pana cand poate face febra?

  • mioara spune:

    Unde pot face vaccinu de un an anafara de meficu de familie chiar si cu plata numai sal fac

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Pai de ce il vreti in alta parte decat la medicul de familie?

  • NICOLL spune:

    Buna ziua

    am o fetita de 5 ani si acum 2 zile i am facut vaccinul ROR dupa care s-a inbolnavit si a fost trecuta pe antibiotic , este ok? nu poate ramane cu urmari de vorbire etc in urma administrarii?

  • Anca spune:

    Buna ziua. Baiatul meu de 14 ani s-a lovit la un deget , l-am dus la spital si i-au facut antitetanos insa cu 2 luni in urma la scoala i s-a facut un alt vaccin . Se poate intampla ceva ?

  • Ana spune:

    Copilul meu tuseste este bine sa duc la vaccin

  • radu carmen spune:

    Buna ziua!Am o fetita de 7 ani,care,din pacate s-a taiat la un piciorus intr-o tabla ruginita.Taietura nu era foarte adanca,dar m-am speriat si am dus-o la doctor,unde i s-a facut un vaccin antitetanos.Daca a facut DTP cu un an inainte si acum i s-a facut din nou acest antitetanos se poate intampla ceva,fiind prea mult in organism?

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Nu se poate intampla absolut nimic periculos. Doar este revigorat sistemul imun si se prelungeste periaoda de protectie viitoare.

      • radu carmen spune:

        Va multumesc din suflet pentru raspunsul prompt.Dupa doua zile locul unde a fost vaccinata s-a umflat si s-a inrosit.E normal?Trebuie sa aplic ceva local?

        • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

          Se intampla frecvent la vaccinul tetanic. Aplicati comprese reci. E bine sa fie vazut totusi de un medic.

  • Roxana spune:

    Buna ziua….am un baietel de 1 an si 2 luni. Ieri dimineata am facut vaccinul hexacima si Ror. Cel din picior il doare rau iar copilul meu nu mai poate sa calce pe picior deloc….nici macar sa se intoarca de pe o parte pe alta. Este primul vaccin la care reactioneaza asa. Este normal ca baietelul meu sa nu mai poata sa mearga?????

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Nu. Nu este normal. Dar poate fi o reactie pasagera care va ceda destul de repede. Oricum ar fi, informati medicul de familie care trebuie sa stie ce are de facut.

      • Daniela spune:

        Buna ziua si eu am aceiasi problema cu fetita mea de 6,ani ieri iam facut vaccinu si o doare foarte tare piciorul si este un pic umflat este normal?

  • florentina spune:

    buna ziua am si eu o intrebare daca am fost depistata de curand cu hepatita b nu fac tratament ca nu e nevoie dar am 2 copii de varsta 3 si 8 ani pot sa le fac vaccin inpotriva hepatitei b are toate vacccinele la zi astep un raspuns va rog frumos
    st

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      In mod normal copii dv au deja vaccinul pentru hepatita B deja efectuat.

  • Monica spune:

    Buna ziua, as dori sa stiu ce se poate intampla unui copil cu varsta de 4 ani care a facut un vaccin de doua ori cel de RoR si aniti polio.. vaccinul a fost facut in italia si repetat in anglia (dupa spusele medicului ca nu erau facute) as dori un rasp cat mai repede. Multumesc mult

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Va rog sa specificati clar vaccinul administrat si data administrarii fiecaruia

  • erika_v spune:

    buna ziua. ieri am fost programati cu baietelul de 6 ani la vaccin. doamna dr l-a consultat si a zis ca poate fi administrat vaccinul ,copilul este sanatos. azi diminineata ne-am trezit insa cu nasul infundat cu stranuturi , poate fi asta o problema? e ok?

  • Seliuc Mariana spune:

    Am un baiat de 27 de ani care în urma vaccinarii cu vaccinul antipolio la 2 luni a facut poliomielita.Simptome:encefalopatie ,tetrapareza spastica si nu vorbeste .As dori sa aflu cum v-a degenera boala în timp .Va multumesc anticipat .

  • ALECU MIHAELA spune:

    Buna ziua,
    Fetita mea a fost vaccinata ieri dupa noua schema (vaccin 11 luni). De ieri plange, ar dormi mereu, aseara a facut febra (39 rectal), zona vaccinului este rosie desi ii aplic compresa. Cat timp poate sa mai dureze aceasta stare? Trebuie sa urmaresc si alte simptome?
    Multumesc!

    • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

      Decele mai multe ori dispare a doua zi. Rareori se intinde si a treia zi.

  • iza spune:

    Am o fetita de 3 luni si peste doua zile trebuie sa faca vaccinul de la doua luni(nu l-au avut pana acum). 0
    problema este ca doamna doctor i-a prescris augumentin pana atunci din cauza ca a racit putin. ar trebui sa aman vaccinarea?

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Trebuie sa cereti adeverinta de vaccinare de la scoala pe care o veti prezenta medicului de familie pentru a inregistra doza in evidente. Probabil ca ati facut ROR. Daca va cheama tot pt ROR, nu mai e nevoie de alta administrare!

  • Buna ziua băiețelul meu de 7 ani si 2 luni a fost vaccinat anul acesta in primăvara in clasa 0 adica la 6 ani si câteva luni.dar acum câteva zile am primit un telefon de med de familie ca trebuie sa merg la cabinet sa îi fac vaccinul de 7 ani.spuneți-mi va rog trebuie sal facă si pe acesta? spune:

    Alina madalina

  • dr muresan ioan spune:

    A facut poate ROR si VPI,ceea ce este bine.Verificati in registrulde vaccinari al scolii

  • Magala Elena spune:

    Nu am o evidenta a vaccinurilor efectuate pentru ca evidenta acestora este inscrisa doar in dosarul medicului de familie.Fetita este nascuta pe 2 august 2007.Ultimele doua vaccinuri le-a facut la scoala.Unul in grupa pregatitoare si unul in clasa 1.Colegii ei de clasa nu au fost solicitati pt.un alt vaccin la medicul de familie.Am intrebat si eu alti parinti si am luat dovezile de vaccinare de la cabinetul scolar.Doamna asistenta de la cabinetul scolii mi-a spus ca nu mai trebuie sa fac alt vaccin pt.ca vpi-ul a fost facut la scoala.Dar asistenta medicului de familie insista ca trebuie sa fac acest vaccin ca s-a schimbat schema de vaccinare.Nu inteleg de ce? Am facut toate vaccinurile ,de fiecare data dar acum sunt singura care trebuie sa fac acest vaccin.Nu am posibililitatea sa intreb pe altcineva si d-na dr.nu pare sa stie prea sigur ce vaccin facem.Asistenta dumneaei este insa foarte insistentata.Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns nu vreau sa vaccinez fata degeaba mai ales ca este si foarte sensibila.Multumesc mult!

    • Gindrovel Dumitra spune:

      In principiu nu ar face nimic rau o doza suplimentara. Insa, daca e asa cum spuneti dv., nu e necesara. Necesar e doar DTP.
      De fapt, ceva nu se leaga. Asistenta spune ca va cheama la VPI dar fetita nu are DTP. Nu are cum sa va cheme nici la VPI si nici la DTP pt ca noi nu avem in stocuri acum asa ceva. Aspteptam tetravalentul sub forma DTP -VPI. Acesta se pare ca va veni in noiembrie. De aceea
      pt un raspuns corect trebuie vazuta toata schema. Regret ca nu va pot ajuta pt a va linisti!

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Daca este vaccinat cu toate vaccinurile pana la acea varsta, nu mai este nevoie a fi vaccinat. Puteti posta toate vaccinurile efectuate si data nasterii?

  • Magala Elena spune:

    Fetita mea are opt ani impliniti in august,recent medicul de familie mi-a spus ca trebuie sa faca vaccinul vpi .Fetita a fost vaccinata vpi la 6 ani la scoala si ror la 7 ani tot la scoala.Nici un coleg de clasa nu a mai facut alt vaccin la 8 ani cu toate acestea d-na dr. insista sa fac vaccinul desi i-am prezentat dovezile vaccinarii.Nu stiu ce sa fac ar trebui sa fac acest vaccin?

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Da. Se poate face vaccinul poliomielitic pt a recupera. Luati legatura cu medicul dv de familie caruia va trebui sa ii duceti si o adeverinta de la scoala ca nu a fost vaccinat.

    • ionescu magdalena spune:

      Va multumesc asa a zis si dr.de familie ca trebuie facut eu mai vroiam o confirmare si din alta parte.multumesc

  • ionescu magdalena spune:

    Buna ziua as vrea sa stiu daca fetita mea de 9ani poate sa faca vaccinul anti polio care trebuia facut la 8 ani care nu la facut dintr-o incurcatura cred ca ia ziz la scoala ca la avut facut cel de 4a ni si dr.de familie a zis ca nu era facut ca cel de 4 ani nu e anti polio si vrea sa il faca acum la 9 ani este in regula va multumesc

  • Elena spune:

    Buna ziua
    Sunt insarcinata in 31sapt. In luna a 5a nivelul TSH mi-a iesit marit (peste 3 cat este admis) si endocrinologul mi-a recomandat sa incep tratamentul clasic in hipotiroidism (cu o doza de medicament de 25 pe zi). In luna a 6a nivelul TSHului a iesit normal. In luna a 7a a iesit din nou marit asa ca mi s-a recomandat marirea dozei de medicament la 50 pe zi. Am inteles ca in aceasta situatie, la nastere, bebelusului trebuie sa i se faca analize la sange pentru verificarea tiroidei. Intrebarea mea este: -Pot sa ii fac vaccinurile HepB si BCG in maternitate sau ar trebui sa aman in asteptarea rezultatelor pentru tiroida sa ma asigur ca totul este ok? Din ce am mai citit pe net, in cazul suspiciunilor de boli autoimune vaccinarea nu este recomandata. -De asemenea, de ce vaccinul HepB trebuie facut in primele 24 ore? Nu poate fi amanat? Iar BCG trebuie facut neaparat in primele 7 zile? Cand pot fi refacute in cazul in care nu s-au facut in aceste intervale de timp? -Credeti ca ar trebui sa consult poate si un endocrinolog pediatru sau un imunolog pentru a ma lamuri in aceasta privinta?
    Multumesc frumos si va doresc o zi frumoasa.

  • apetri maria dumitrela spune:

    nu stiu daca sunt chiar in tema dar eu am o intrebare de alta natura; am 3 copii cu o diferenta de 1.7luni si 1.3 luni intre ei iar acum sant insarcinata din nou ar fi o diferenta de 2 ani intre ultimul si fatul din burta…intrebarea mea e daca pot prezenta riscuri la nasterea celui de.al 4.lea copil…ca de purtat sarcina o port cam jos de tot va rog daca este cineva sa.mi dea o parere v.as fi recunoscatoare multumesc

  • alina spune:

    buna ziua
    am un copil de 4 luni caruia nu i s – a facut nici vaccinul de 2 luni. prima data motivul a fost ca are dermatita , apoi ca nu isi tine capul bine, iar acum pt ca are pielea usor iritabila, se inroseste foarte repede. mi s -a spus de catre medicul de familie ca daca i- l face poate suferi un soc anafilactic. as dori sa stiu pribabilitatea acestui incident. mi- a spus ca i-l va dace in prezenta alergologului..

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Riscul de reactie anafilactica este foarte mic pt un vaccin. deoarece componentele administrate sunt in cantitati foarte mici. Prospectul vaccinului de la 2 luni aminteste despre socul anafilactic ca raectie adversa potentiala. Nu o incadreaza la reactii adverse intalnite in studii.
      In cazul dermatitei atopice nu se contraindica vaccinarea. De ce? pt ca alergia este declansata de un alergen sau mai multi. E clar ca alergia nu e la una din componentele vaccinului. Poate face alergie la piersici dar nu face la penicilina si nici la altceva.

  • Ana-Maria spune:

    Dar CE ne sfatuiti,ar trebui facuta cea dea-doua doza,sau intai analize mai amanuntite?Tinand cont de reactile adverse de la prima doza.CE ne sfatuiti din experienta dumneavoastra ca medic?
    Multumesc frumos si va doresc o zi frumoasa.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Buna dimineata
      imi cer scuze pt intarziere. Am sa va povestesc ce am facut eu cu fetita mea cea mare in o astfel de situatie.
      In 2000, candse vaccina cu vaccinuri cu muult mai multe reactii adverse, fetita mea cea mare a facut o reactie extrem, de violenta la primul vaccin, cel de 2 luni. A primit intepatura pt DTP, cea pt AHB in piciorusul celalalt si polio pe gurita. Dupaamiaza piciorusul cu DTP s-a umflat dublu fata de celalalt. Era rosu, fetita tipa cand ii miscam piciorusul si chiar in repaus. Cu toate ca am fost acolo si am vazut ca manopera de adminsitrare s-a facut ca la carte, tot am injurat asistenta. Nu avea nici o vina. I-am administrat antitermice, comprese cu apa rece pe piciorus si nu am dormit toata noaptea de plans. A doua zi era ca noua. Parca nimic nu s-ar fi intamplat.
      Stiam ca e reactie adversa de la pertussis celular. Am vaccinat-o in continuare fara retinere. Nu am facut nici un test si nici nu m-am gandit vreo clipa sa nu o fac. Nu a mai avut nici o reactie la vaccinurile urmatoare.
      v-am povestit din experienta mea ca parinte. La fel procedez si ca medic. Sunt foarte atent la reactiile adverse pe care le intampin si le raportez. Evaluez fiecare caz in parte si imi iau masurile de precautie necesare la fiecare vaccin. Discut cu parintii despre riscuri versus beneficii si recomand ferm vaccinarea.
      In cazul dv, trebui e sa discutati cu medicul de familie. El este cel mai in masura sa aprecieze corect situatia. La prima vedere nu sunt motive de ingrijorare.

      • Ana-Maria spune:

        Multumesc de raspuns.

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Chiar acum s-a lansat acest film. Nu am apucat sa il vad. Haideti sa il urmarim impreuna. Pare mai aproape de realitate!
    https://www.youtube.com/watch?v=Cnq0P_fQWEE

  • Gindrovel Dumitra spune:

    „Diferenta de copii vaccinati pana la un milion unde se situeaza?”
    In era prevaccinala 95% dintre copii faceau rujeoala pana la 18 ani. Restul, dupa aceea. Rujeola are cea maimare rata de atac dintre toate bolile infectioase. Adica daca apare un caz intr-o comunitate neimunizata, sansele sa scapi fara boala sunt foarte mici. Cum se manifesta rujeola? Eruptie 2 saptamani, febra inalta, copilul zace si lacrimeaza. Poate apare bronsita si pneumonia rujeolosa. De regula copilul zace 2 saptamani. Nu ati vazut un astfel de copil asa-i?
    Asta fac restul de care vorbeati dv. Comparati cu reactia adversa de care vorbeati.
    In lumea medicala stiintifica exista o ierarhizare a puterii dovezilor. Cea mai joasa putere de dovada este opinia expertilor. Urmeaza apoi studiile si ele clasificabile, apoi reviziile sistematice si in final consensurile rezultate in urma comitetelor de experti. Experti, veti vedea inca, care combat holocaustul. la fel si experti care combat vaccinarea. Dar niciodata nu veti gasi revizii sistematice sau opinii ale comitetelor de experti care sa puna la indoiala benificiul vaccinarii. Dimpotriva, recomandarile sunt la copitolul strong recomandation.
    Revenind. In cazul rujeolei, orice copil vaccinat este castigat, unii scapa de o boala care ii tine la pat sau in spital altii de la moarte. Nimeni nu moare in urma vaccinarii!

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Poate ca sunt persoane cu sechele postvaccinale. Le stim si le cunoastem pretul. In filmul citat de dv sunt prezentate exclusiv astfel de cazuri. Plus cateva presupuse somitati care aduc argumente penibile.
    Am vazut ca incrimineaza BCG. Numai cine nu trece pe langa un caz cu meningita TBC poate gandi asa.
    Stim ca exista un caz de encefalita la 1 milion de vaccinuri dupa vaccinul rujeolos. Dar incidenta encefalitei dupa boala rujeola e de 1 la 1000 cazuri. La aceeasi 1000 de cazuri avem in plus inca 1 – 2 morti. La un milion de copii vaccinati vom avea un caz de encefalita si 999 copii salvati de la encefalita plus intre 1000 si 2000 copii salvati de la moarte.
    In acel documentar vedeti acel un caz la un milion cauzat de vaccin. Nu ii vedeti pe cei 999 care acum sunt perfect sanatosi si nici pe cei 1000-2000 copii vii salvati de la moarte.
    E cinic ce spun dar cumplit de pragmatic. E greu sa privesti chinul unei astfel de mame. Nimic nu o poate consola pe dumneai. Pe vaccinator insa il consoloeaza altceva. Daca acel copil a facut encefalita la un virus viu atenuat, va asigur ca in contactul cu un virus salbatic ar fi in grupa aceea de 1000-2000. Repet, asta nu o consoleaza pe mamica si nimic nu o poate consola. Dumneavoastra insa fiti fericita ca a plans o noapte, o saptamana. Dar e in viata si e viu protejat pe intreaga viata!

    • Ana-Maria spune:

      La un milion de copii vaccinati vom avea un caz de encefalita si 999 copii salvati de la encefalita plus intre 1000 si 2000 copii salvati de la moarte.
      Diferenta de copii vaccinati pana la un milion unde se situeaza?
      Ce i s-a intamplat fetitei mele si altor copii precum si cel al doamnei Anca nu au un raspuns exact din punct de vedere medical? De la mancare,soare si lista poate continua nu cred ca e un raspuns care ar multumi pe cineva.
      EU nu am scris

      • Ana-Maria spune:

        Ca medici ignora reactile adverse pentru ca sunt platiti de CAS,conform pataniei noastre am realizat ca nici macar nu SE sinchiseste SA aflam de la ce este acea reactie,a facut pur si simplu programare pentru a doua doza de ror.Vaccinurile nu pot fi compatibile tuturor.Cred ca ar trebui facute niste teste inainte,decat vaccinati copii si mutilati pe viata cum am Mai vazut(si nu doar in film cunosc personal 2cazuri),Mai bine cu riscul celalalt poate nu se intalneste niciodata cu microbul.
        Referitor la medicii care sunt impotriva vaccinarii,credeti ca au studiat in alta parte,sau cei care au scris despre AStA inca din 1890 prin Germania si Anglia de ce au alta parere?Nimeni nu da un raspuns concret.
        Daca in vaccin sunt substantele si microbii care forteaza corpul SA produca anticorpii necesari combaterii bolii,atunci poate sa faca asta si cand se intalneste cu boala,sau?
        Multumesc.

  • Ana-Maria spune:

    Multumesc de exemplele date dar sunt si persoane care sunt bolnave pe viata din cauza acestor vaccinuri.
    Si daca in acel Film(noi nu vaccinam) nu ar fi si adevar, cred ca cei care l-au rulat ar fi fost trasi la raspundere,Mai ales in Germania care are legi stricte.
    Parerile sunt impartite si nimeni nu da o explicatie exacta,e ASA un dute vino.
    Pote din experienta dumneavoastra imi puteti explica si tipetele nejustificate din timpul noptii ale fetitei,care specific inca o data inainte de acea zi nu au existat.
    Multumesc si inca ceva nu sunt impotriva vaccinurilor.

  • Gindrovel Dumitra spune:

    O mica completare. Siteul are foarte multe informatii corecte. Nu subscriu absolut delocla informatiile legate de vaccinare.

  • Ana-Maria spune:

    Aici si link-ulhttp://www.lionmentor.ro/blog/132-noi-nu-vaccinam

    • Anca spune:

      Va multumesc foarte mult pt raspuns. explicatia dvs pertinenta m-a linistit. bineinteles ca frica mea majora este si a fost aceea a unui eventual soc anafilactic. pt ca nu am cunostinte de specialitate si pt ca.e primul copil aleg sa ma documentez si sa cer pareri avizate, cu atat mai mult daca ele vin si de la o mama in acelasi.timp. Bineinteles ca sperietura mea si a bebelusului meu nu se pot.pune in balanta cu.niciuna din bolile impotriva caruia a fost vaccinat, dar dar de asemenea medicii ar trebui sa explice unui parinte speriat situatia reala (asa cum ati facut-o dvs) si nu sa dea vina pe alte situatii (in cazul nostru mancare) pt ca si noi, oamenii de rand ar trebui sa fim constienti ca exista reactii adverse ale oricaror vaccinuri precum si faptul ca fiecare organism reactioneaza diferit si ca e un risc asumat fie ca alegem sa facem, fie ca nu. Asadar, va multumesc pt parerea dvs si voi tine cont de sfaturile dvs.

  • Anca spune:

    Buna ziua. Va multumesc pt raspuns. Imediat dupa vaccin am observat o bubita mica inconjurata de roseata (arata ca urma lasata de urzica). Initial am crezut ca e provocata de asistenta care l-a tinut de picior. dupa o ora acea bubita s-a marit si arata la fel, dar copilul nu prezenta semne de disconfort la atingere. Vaccinul l-am facut la ora 1 iar pe la ora 4 s-a declansat dintr-odata criza de plans incontrolabil care a durat cam o jum de ora timp.in care am observat ca roseata a aparut si pe coapsa cu vaccinul si pe celalalt picior, la nivelul gambei. Cam in 20 de minute, timp in care am ajuns la urgente roseata din zona coapsei a disparut, iar cele din zona gambelor s-au restrans putin. Iar dupa injectia data la spital,dupa 4 ore cand l-a.consultat iar d-na dr. nu mai era rosu deloc, dar bubitele au ramas albe care s-au retras pana dimineata. eu stiu ca e foarte greu sa va dati cu parerea, nevazand exact despre ce e vorba, dar v-as fi recunoscatoare daca ati incerca pe baza a ceea ce v-am descris. As dori sa stiu sigur daca e vorba de o reactie adversa sau de alergie. si daca credeti e vorba de o alergie, ce teste mi-ati recomanda. va multumesc!

    • Ana-Maria spune:

      Buna ziua, acelasi lucru i s-a intamplat si fetitei mele de un an in urma vaccinului ror.Medicul a spus ca poate fi de la mancare,de la soare si lista poate continua,nici o vorba ar putea fi de la vaccin.Asta nu o sa spuna niciun medic din moment ce incaseaza bani de la casa de sanatate pentru vaccinare.
      Fetita mea a mai stat in soare si nu i-am introdus alt aliment nou,deci exclud ipoteza medicului.A fost clar din cauza vaccinului pentru ca din acea zi am avut niste nopti fara precedent,SE punea in

      • Ana-Maria spune:

        fundulet sau se ridica in piciore in patut si plangea cu tipete.
        CE parere are doamna doctor care a scris comentariu despre filmul,,wir impfen nicht”acolo sunt medici din Germania care sunt impotriva vaccinarii.
        O zi frumoasa la toti VA doresc.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Este corect. E foarte greu sa imi dau cu parerea. Nu pot afirma cu certitudine cauza reactiei care pare sa fi fost alergica si nici nu pot infirma cu aceeasi certitudine aici. Pot insa as va spun, pur teoretic, ca o reactie alergica poate fi localizata si generalizata. Contraindicatie absoluta la vaccin este reactia alergica generalizata adica socul anafilactic. In cazul bebelusului dv a fost o reactie alergica localizata care, presupunand ca a fost de la vaccin, merita efortul de a o trai comparativ cu o cel putin o boala din cel 6 pe care le prevenim cu acest vaccin.
      putem face insa multe inainte de vaccin. Putem merge la un alergolog care sa incerce sa identifice daca e posibila o reactie alergica la una din componentele vaccinului. In vaccin putem gasi urme de glutaraldehidă, formaldehidă, neomicină, streptomicină şi polimixină B care pot determina o usoara reactie locala. Inaintea vaccinului se poate administra un antialergic, prevenind astfel posibilitatea aparitiei acestor reactii adverse.

    • Gindrovel Dumitra spune:

      Pt d-na Ana-Maria.
      Argumentul dv cu medicii care ignora reactiile adverse pt ca sunt platiti de CAS pt vaccinare este pueril. Ca si suma de 10 lei pe care dealtfel un cabinet vaccinator (medic, asistenta) o incaseaza pt o vaccinare. Mai important pt noi este sa nu traim boli si situatii deja uitate dar care, iaca se razbuna. Vedeti copii morti de rujeola in iarna in Berlin si Italia, copilul condamnat la moarte prin difterie in Spania de catre niste parinti care afirma acum ca se simt inselati de antivaccinisti printre care si siteul pe care il popularizati dv. Vedeti cei doi copii tratati in ultimele saptamani in Bucuresti cu tetanos. Si daca vreti, lista mai poate continua.
      Doamna, indivizii care pun pe net ce ati citat dv vor fi responsabili de moartea unor oameni. Medicii care vaccineaza vor merita multe vieti salvate. Uneori cu pretul pe care l-ati povestit dumneavoastra!

  • Gindrovel Dumitra spune:

    Buna ziua
    Exista fara discutie teste de alergie. Nu neaparat legate de reactia pe care o povestiti. E foarte posibil ca reactia sa fie o alergie simpla la un alergen din mediu sau la o componenat a vaccinului.
    Pt a va da mai multe detalii am nevoie de mai multe informatii. Cat a durat, la ce interval de timp a aparut dupa vaccin, cum a aratat.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.