Despre contraindicatii la vaccinare

S-a vorbit mult despre contraindicatii la vaccinare, dar parerile emise in mediul online sau pe canalele media au fost de cele mai multe ori neavizate. De putine ori au fost intrebati si medicii despre aceste contraindicatii, dar in schimb, parerile celor fara niciun aviz au devenit virale.

Medicii spun ca pot decide sa amane imunizarea unui copil sau chiar sa nu il vaccineze deloc, daca acest lucru se impune.

Spre exemplu, daca un copil este racit si are febra, doctorul poate decide sa amane vaccinul, a explicat vicepresedinta Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Sandra Alexiu.

Aceste declaratiile vin in contextul in care ministrul Sanatatii a anuntat  de curand ca in cazul in care apar reactii adverse la vaccin, statul va plati tratamentul.

„Exista contraindicatii definitive si contraindicatii temporare. In momentul in care consultam un copil, medicul stabileste daca in momentul acela poate fi vaccinat. Exista situatii in care nu se vaccineaza, exista si patologii care apar ulterior. Pe masura ce sunt descoperite, ele sunt considerate in fisa copilului si impreuna cu medicul specialist in patologia respectiva se decide oportunitatea sau nu a vaccinarii. Cand vorbim de contraindicatii temporare, un copil poate sa fie racit, sa aiba febra, in functie de gravitatea situatiei, medicul decide daca amana vaccinarea”, a declarat la Digi24, medicul de families si vicepresedinte al SNMF, dr. Sandra Alexiu.

Medicul a explicat si ca ca atunci cand ministrul Sanatatii a vorbit despre reactii adverse la imunizare s-a referit la aceste reactii adverse si efecte secundare care se gasesc pe toate prospectele vaccinurilor si care sunt mentionate de medicul care vaccineaza.

„Face parte dintr-un pachet intreg de masuri noi pe care le prevede legea vaccinari. Niciodata pana acum statul nu a a avut aceasta precizare si nu a compensat aceste efecte daca au aparut din cauza vaccinurilor, cu toate ca reactiile adverse s-au declarat de medici, nu stiu sa fi existat in legislatie astfel de prevedere si asta vine in concordanta cu prevederile internationale. De acum acest lucru este precizat in legislatie si e finantat de la buget”, a mai adaugat Sandra Alexiu la Digi24.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a afirmat la Digi FM ca in cazul in care  se apar reactii adverse la imunizare, statul va plati integral tratamentul copilului. Legea vaccinarii prevede si aceast lucru.

Pe Edumedical.ro, in sectiunea Vaccinare, toti cei care au intrebari legate de vaccinuri, pot comunica online cu medicii de familie, care le raspund la intrebari.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.