A crescut numarul cazurilor de infectii cu Rotavirus. Sfaturi pentru parinti

cemanancacopiiNumarul infectiilor cu Rotavirus a crescut semnificativ in Alba in primele 23 de zile din ianuarie 2017.
Medicii atrag atentia asupra acestei situatii si vin cu sfaturi pentru parinti.

„In judetul Alba a crescut semnificativ numarul cazurilor de infectii cu Rotavirus, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In luna ianuarie 2016 au fost inregistrate doar 7 cazuri, in vreme ce in primele 23 de zile ale anului in curs, numarul cazurilor de infectii a ajuns la 25”, se precizeaza intr-un comunicat emis de DSP Alba.

Rotavirusul este un virus care afecteaza intestinul subtire, fiind cea mai intalnita cauza de diaree si deshidratare severa la bebelusi. Mai mult, circa 90% dintre copii vor suferi cel putin odata de infectie cu Rotavirus, pana la varsta de 5 ani, daca nu au fost vaccinati. Infectia este mai frecventa in lunile reci ale anului, respectiv in perioada noiembrie – mai, precizeaza  sursa mentionata.

Transmiterea acestui virus se face cu multa usurinta prin maini, jucarii, suprafete alimente sau apa contaminate.

Simptomele infectiei sunt diaree, greata, varsaturi si febra.

Nu exista un medicament care sa trateze infectia, iar antibioticele nu vor ajuta.

Sfaturi pentru parinti:

•    Atentie la semnele deshidratarii. Daca cel mic uda un singur pampers in decurs de 12 ore, contactati medicul sau mergeti la spital.
•    Hidratati copilul! Medicul pediatru va poate recomanda si solutii de hidratare specifice pentru copii. Apa plata nu furnizeaza suficienti nutrienti sau saruri necesare in caz de diaree
•    Spalati cu detergent sau solutie dezinfectanta suprafetele, jucariile si alte obiecte pe care copilul le foloseste in comunitate
•    Daca copilul are diaree, nu ar trebui sa mearga in colectivitate, de exemplu la gradinita sau scoala
•    Vorbiti cu medicul pediatru despre vaccinare, care poate preveni infectia cu Rotavirus a sugarului si a copilului mic
•    Copilul trebuie sa aiba un regim alimentar adecvat
•    Vaccinul impotriva acestui virus nu este inclus in schema nationala

Vaccinul se administreaza oral, sub forma de picaturi, in doua doze, incepand cu a 6-a saptamana de viata, la intervalul de 4-6 saptamani, dar nu mai tarziu de 26 de saptamani. Si copiii vaccinati se pot infecta cu Rotavirus, dar formele vor fi mai usoare, iar astfel riscurile de deshidratare severa vor fi mai mici.

Toate informatiile despre infectia cu Rotavirus se gasesc AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.