Cand incepe vaccinarea gratuita anti-HPV

Ministerul Sanatatii anunta ca vaccinarea gratuita impotriva HPV va incepe din luna ianuarie 2020.
Vaccinarea anti-HPV se va derula in cabinetele medicilor de familie la fete cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de aceasta varsta daca au solicitat.

„Cancerul de col uterin este o boala care poate ucide si prin ignoranta, dar este si un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinte fizice si psihice imense. Vaccinarea, alaturi de screening poate reduce povara generata de cancerul de col uterin. Ministerul Sanatatii are datoria de a proteja prin orice mijloace sanatatea publica. Dar atunci cand introducem noi vaccinuri in calendarul de imunizare este de datoria noastra sa pregatim populatia si sa explicam asa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioada in care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat MS.

Primele 20 000 de doze vor fi distribuite incepand, in curand, la directiile de sanatate publica. Totodata, Ministerul Sanatatii face apel la parinti sa solicite informatii medicilor de familie si catre medicii de familie sa se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV si sa transmita aceste informatii transparent si corect catre parinti.

Etichete: HPV, anti-HPV, vaccin anti-HPV, preventie cancer de col uterin, virusul HPV, vaccinare gratuita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

 • Raicovescu Octavia spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza daca doresc vaccinarea antihpv a fetitei mele de 14 ani (va implini 15 ani pe 21 iunie). Am solicitat, verbal, medicului de familie acest vaccin, insa nu mi-a raspuns solicitarii.
  Exista obligatia ca medicii de familie sa faca acest vaccin sau trebuie sa ma adresez unui medic specialist, bineinteles tot gratuit? Mentionez ca in urma cu 10 ani fiica mea cea mare a fost vacccinata gratuit in cadrul campaniei de atunci, insa s-a facut la scoala.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  Octavia Raicovescu

  • Dr. Gindrovel Dumitra spune:

   Buna ziua
   Vaccinul HPV poate fi administrat prin program national doar in cabinetul medicului de familie. Pentru a beneficia gratuit, va trebui sa depuneti o cerere pentru comanda vaccinului la cabinetul medicului dumneavoastra de familie. Aceasta cerere va trebui depusa pana in luna in care implineste 15 ani, dupa implinirea acestei varste, fetita dumneavoastra nu va mai putea sa beneficieze gratuit de vaccin daca nu a fost formulata cererea. Medicul de familie va solicita lunar la DSP dozele necesare in functie de numarul de cereri depuse.
   Va urma apoi o perioada de asteptare care va fi in functie de disponibilitatea financiara a Ministerului Sanatatii. De exemplu, acum vaccinam fetitele ai caror parinti au depus cereri in anii 2017-2018. Chiar daca fetita va depasi varsta de 15 ani, comanda odata efectuata nu va fi anulata. Va primi dozele gratuite chiar daca va depasi varsta!
   Va felicitam pentru decizia luata!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.