Campanie de informare despre melanomul malign, desfasurata in licee si la mare

consultatie melanom malignCu ocazia celei de-a VIII-a editii a EuroMelanoma Day, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a facut publica o noua actiune pe care o va desfasura in aceasta vara in randul liceenilor si al persoanelor care merg in vacanta la mare – campanie de informare privind depistarea precoce a melanomului malign si prevenirea cancerului de piele. Secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu a afirmat ca aceasta initiative vine in urma rezultatelor ingrijoratoare obtinute in cadrul campaniei de screening al melanomului malign desfasurata in Delta Dunarii, in urma careia mai multe persoane au fost diagnosticate cu cancer de piele.

Campanie de constientizare a riscurilor melanomului malign

Pentru a aduce medicii dermatologi mai aproape de pacienti si pentru a creste nivelul de constientizare a riscurilor melanomului malign in randul populatiei, Societatea Romana de Dermatologie va desfasura in aceasta vara o ampla actiune de informare – “Pune STOP cancerului de piele! Informeaza-te!”. Aceasta se va concretiza prin vizite in licee din orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Craiova, Constanta, Oradea, Sibiu si prin consultatii gratuite acordate turistilor aflati pe litoral, in statiunile Neptun, Mamaia si Eforie Nord. Aceste consultatii se vor desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie, respectiv 9-11 august, in intervalul orar 08.00 – 17.00.

“Ne dorim sa reducem cat mai mult gradul imbolnavirilor din randul populatiei, in contextul in care riscul aparitiei cancerelor de piele a crescut foarte mult prin expunerea la radiatiile solare tot mai puternice, un semnal de alarma fiind dat si de cresterea din ultima perioada a adresabilitatii la medicul dermatolog”, a precizat dr. Nicolescu. 

“Si aceasta actiune are acelasi scop, dublu scop. Pe de o parte, are in vedere sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare si tocmai de aceea am ales sa derulam campania pe litoral, iar pe de alta parte, si cred ca este scopul cel mai important – incurajarea prezentarii la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a subliniat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

Cu aceasta ocazie dr. Nicolescu a mai anuntat si faptul ca incepand cu 2013 SRD va incepe sa alcatuiasca registrul electronic pe module destinat pacientilor cu leziuni precanceroase si maligne, care va purta atat avizul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cat si acordul pacientului.

Keratoza actinica – stadiu precoce al cancerului de piele

Chiar daca campania de informare privind melanomul malign se va desfasura la mare, actiunile SRD vizeaza si locuitorii zonelor montane, deoarece acestia in particular sunt expusi unui risc crescut de a avea keratoza actinica, un stadiu incipient al unei forme de cancer de piele ce apare in special la persoanele blonde, cu pielea alba, care traiesc mult in aer liber, la altitudini mari. De asemenea, riscul de keratoza actinica este direct proportional cu varsta, motiv pentru care in jur de 50% dintre persoanele cu varsta de peste 50 de ani prezinta aceasta leziune precanceroasa, care prin tratament corect si precoce poate fi tratata.

Keratoza actinica poate fi prevenita prin evitarea expunerii indelungate la soare si prin folosirea unei creme cu factor de protectie solara. In general trebuie examinata pielea pentru afectiuni sau alte tumorete suspecte, periodic, mai ales daca expunerea la soare este indelungata”, a atras atentia dr. Alin Nicolescu. De asemenea, medicul a mai explicat si ca in primele zile de expunere la soare trebuie folosite creme cu factor de protectie de 50+, iar dupa cateva zile pot fi utilizate creme cu factor de protectie de 25+.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.