A fost lansata campania de informare despre melanomul malign, “Un viitor fara pata”

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Romana de Cancer si Societatile studentilor medicinisti din Bucuresti, Cluj, Iasi si Brasov au lansat miercuri, 24 aprilie a.c., la Hotel Novotel din capitala, campania de educare si informare cu privire la prevenirea melanomului, “Un viitor fara pata”. La eveniment au fost prezente cadre medicale de renume, precum dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncolgie, prof. dr. Dan Jinga, seful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar, dr. Adriana Melnic, director executiv al Societatii Romane de Cancer, dar si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

“Un viitor fara pata”, prima initiativa de acest fel

In cadrul conferintei de presa Cezar Irimia a precizat ca “Un viitor fara pata” este prima campanie de informare publica si educare cu privire la melanomul malign, una dintre cele mai necrutatoare si mai agresive forme de cancer, cu o evolutie rapida sic el mai adesea o diagnosticare tardiva.

Campania se va desfasura la nivel local, prin intermediul asociatiilor de studenti medicinisti din orasele Bucuresti, Brasov, Iasi si Cluj. Pe langa activitatile de promovare desfasurate de tinerii medicinisti, campania de informare in legatura cu melanomul malign va avea si o extensie online, o platforma online – www.info-melanom.ro – ce va pune la dispozitie informatii medicale de spicialitate, in legatura cu aceasta maladie, ce va putea fi accesata incepand cu jumatatea lunii mai.

“Prin campania “Un viitor fara pata” vrem sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cel mai afectate de melanom. In perioada mai-iunie vom organiza actiuni speciale in toate centrele universitare importante din tara, cu ajutorul studentilor de la Medicina, prin care vom incerca sa ii invatam pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa mearga la medic.”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor de Pacienti Bolnavi de Cancer din Romania.

Dr. Rodica Cosgarea: “Incidenta melanomului malign s-a dublat in ultimii 30 de ani”

In continuarea discutiilor dr. Rodica Cosgarea a oferit informatii detaliate despre melanomul malign si despre factorii care il fac sa fie una dintre cele mai agresive forme de cancer, responsabila de 80% dintre decesele provocate de cancerele cutanate.

Melanomul este o tumora maligna a pielii, ce se dezvolta din celulele care genereaza pigmentarea pielii si isi pierd functiile normale. Incidenta acestei forme de cancer cutanat este foarte mare, in Romania aceasta crescand in ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori/an. De asemenea, studiile arata ca in ultimii 30 de ani incidenta melanomului malign s-a dublat si se asteapta ca in viitor numarul sa se dubleze din nou. De asemenea, medicul a atras atentia asupra faptului ca nu toate cazurile de melanoma malign sunt diagnosticate, atat la nivel national, cat si european si global, motiv pentru care se considera ca incidenta acestui tip de cancer de piele este mult mai mare.

In prezentarea sustinuta, dr. Rodica Cosgarea a tinut sa sublinieze ca melanomul malign este o boala inselatoare, care nu prezinta simptome clare si metastazeaza inainte de a putea fi depistata pe piele, motiv pentru care cel mai adesea este diagnosticata tardiv, cand boala se afla in stadiu avansat. Dintre pacientii diagnosticati cu melanom malign avansat 75% isi pierd viata in primul an de la diagnosticare.

Factori de risc in aparitia melanomului malign

  • Conditiile care favorizeaza aparitia melanomului malign sunt reprezentate de:
  • Fototip cutanat de tip I si II (culoare deschisa a pielii, a parului si a ochilor)
  • Existenta unor nevi displazici si a unor nevi congenitali masivi (leziuni de risc)
  • Susceptibilitate genetica si istoric de melanom
  • Expunerea la radiatiile UV si expunerea excesiva la razele solare  – razele UV sunt factorul de risc numarul 1, in timp ce existent a 5 arsuri solare dubleaza riscul de melanom.
  • Zonele de risc cele mai vulnerabile in fata riscului de melanoma sunt zona fetei, gatul, umerii, bratele si mainile.

Depistarea melanomului malign se poate face prin analiza nevilor care si-au schimbat culoarea sau forma sau au un contur neregulat.

In ceea ce priveste prebenirea melanomului malign, dr. Rodica Csgarea a afirmat ca in primul rand trebuie evitata expunerea la soare in intervalele orare nerecomandate, evitarea expunerii la raze UV, utilizarea produselor cu factor de protective solara, autoexaminarea regulata si efectuarea unui control dermatologic anual.

Dr. Dan Jinga: “melanomul malign poate metastaza oriunde in organism”

Si dr. Dan Jinga a accentuat importanta diagnosticarii timpurii a melanomului malign, astfel incat pacientii afectati sa aiba sanse la tratament si la vindecare. Acesta a precizat ca pacientii cu melanom malign in stadiu avansat nu mai pot fi operati, motiv pentru care nu pot supravietui mai mult de 5 ani de la data diagnosticarii. In cazul acestora melanomul ajunge sa metastazeze la nivelul ficatului, al plamanilor, al oaselor, al ochilor si la nivel gastrointestinal.

De asemenea, medicul a mai subliniat si ca in cazul persoanelor cu melanom malign in stadiu incipient costul tratamentului este de 2000-3000 de euro, in timp ce costul tratamentului pentru pacientii cu melanom malign in stadiu avansat se ridica pana la 100.000 de euro.

In ceea ce priveste tratamentele destinate persoanelor care sufera de melanom malign, Cezar Irimia a atras atentia asupra faptului ca pacientii din Romania nu au acces la tratamente inovatoare, deoarece medicamentele de acest tip nu sunt incluse pe listele gratuite. Legat de acest aspect, dr. Jinga a afirmat ca 15% dintre bolnavii cu melanom malign din Romania au beneficiat de tratamente inovatoare, in cadrul unor trialuri clinice.

 

*”Un viitor fara pata!” este prima campanie de comunicare si informare despre melanom din Romania, initiata si derulata de asociatiile de bolnavi de cancer. Campania isi propune sa informeze publicul, in special tinerii, astfel incat sa determine constientizarea pericolelor pe care le presupune cancerul de piele si cresterea vizibilitatii subiectului melanomului in mass-media.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.