Atentionari la nivel international pentru cei care calatoresc vara aceasta

boli-in-calatoriiVacanetele de vara sunt cele mai asteptate din tot anul. Plaje insorite, croaziere sau explorari prin capitalele lumii sunt pe lista oricarei persoane pasionate de calatorii. Pe cat de mult ne atrag locurile noi si mai ales cele exotice, pe atat de putin stim care sunt riscurile la care ne expunem. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ne avertizeaza asupra destinatiilor cu risc in vara aceasta ca urmare a cazurilor de infectii sesizate in ultimele luni.

Informati-va de la persoane autorizate despre tarile in care calatoriti!

Holera in Haiti, Cuba, Republica Dominicana

Din 2010, in Haiti sunt raportate regulat, dar intr-un numar mic, cazuri de holera. In Cuba, pe de alta parte, au fost inregistrate din 2012 peste 700 de cazuri, inclusiv 3 cazuri de deces. In Republica Dominica au fost sesizate cazuri de holera incepand cu 2010, intr-un numar relative mic.

Specialistii recomanda o atentie sporita celor care calatoresc in aceste regiuni la apa pe care o consuma, dar si la cea folosita la prepararea alimentelor sau in igiena dentara.

Acordati o atentie deosebita igienei mainilor cu apa si sapun inainte de a gati mancarea sau a sta la masa, dar si toaletelor pe care le folositi.

Poliomielita in Siria, Irak, Somalia, Guineea Ecuatoriala

De anul trecut, in Siria au fost inregistrate 36 de cazuri de poliomielita. Din cauza starii conflictuale din regiune, rata vaccinarii a scazut considerabil.

In mai 2014, 2 cazuri de poliomielita au fost inregistrate in Irak. In Somalia in schimb, in 2013 au fost inregistrate 194 de cazuri de poliomielita, in timp ce in 2014 doua cazuri. In Guineea Ecuatoriala, 4 persoane au fost diagnosticate cu aceasta afectiune in 2014.

Specialistii CDC recomanda vaccinarea impotriva poliomielitei nu doar a persoanelor care calatoresc catre aceste tari, ci si a persoanelor care merg in Egipt, Turcia, Liban sau Iordania pentru a lucra in centre de ingrijire a refugiatilor. Riscul de raspandire a virusului in acest caz este foarte ridicat.

MERS in Peninsula Arabica

MERS, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, a fost inregistrat in mai multe tari din Peninsula Arabica. Doua cazuri de infectie cu MERS au fost sesizate la doua persoane din Arabia Saudita care calatoreau in Statele Unite.

Specialistii recomanda ca masuri de preventie o atentie sporita la igiena mainilor, evitarea contactului cu persoane bolnave. Intrebati medicul despre masurile de protectie inainte de a pleca din tara.

Rujeola in Filipine

Din 1 ianuarie 2014 pana in luna mai au fost inregistrate in Filipine 40.000 de cazuri de rujeola, alaturi de 70 de decese cauzate de aceeasi afectiune.

Specialistii recomanda celor care calatoresc catre aceasta zona vaccinarea impotriva rujeolei.

Ebola in Sierra Leone, Liberia si Guineea

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a precizat ca in cele trei regiuni au fost inregistrate 528 de cazuri de febra hemoragica, 364 dintre acestea au fost confirmate ca fiind produse de virusul Ebola.

Infectia cu Ebola se manifesta prin hemoragie, varsaturi, diaree. Pana in prezent nu exista vaccin impotriva acestui virus. Specialistii avertizeaza ca este cea mai grava epidemie de Ebola din toate timpurile.

Medicii recomanda ca masuri de preventie o igiena atenta, evitarea contactului cu animale, consultarea imediata a unui medic in caz de dureri de cap, iritatii, diaree, dureri de stomac.

Persoanele care calatoresc in insula Corsica, atentie la apa din rauri si lacuri!

Conform Centrului European al Controlului Bolillor, sase persoane au fost infectate cu schistosomiasis, o boala parazitara care se manifesta prin dureri abdominale, febra, oboseala si dermatita.

Specialistii recomanda persoanelor care calatoresc in zonele unde au fost sesizate astfel de cazuri sa evite contactul cu apa din rauri, lacuri si sa aleaga piscinile daca isi doresc sa inoate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.