Antrax

Antrax este o boala cauzata de bacteria Bacillus anthracis. O persoana se poate imbolnavi de antrax prin consumul de alimente contaminate, prin inhalarea sporilor din aer sau prin leziuni ale pielii.

Simptome principale

Antraxul se manifesta prin febra, migrene, ganglioni limfatici mariti dar si printr-o senzatie de disconfort.

Antraxul cutanat se manifesta ca o mica intepatura de insecta. In aproximativ doua zile se transforma intr-o bula plina cu lichid, bula care in general este nedureroasa.

Antraxul gastrointestinal se manifesta prin voma, febra, dureri abdominale, scaun diareic cu sange. Poate duce la ulcere la baza limbii sau amigdalelor.

Antraxul respirator se manifsta prin dificultati in respiratie. Pot aparea complicatii precum febra musculara, meningita, complicatii cu risc de a cauza decesul.

Antraxul orofaringian se manifesta prin febra, ganglioni mariti, durere la inghitire sau ulcere la baza limbii.

Grupuri de risc

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) precizeaza ca persoane cu risc mai mare de imbolnavire cu antrax: persoanele care au anumite ocupatii profesionale (veterinari, persoane care intra in contact cu produse animale, persoane care lucreaza in laboratoare), persoanele care calatoresc.

Conform CDC, antraxul este frecvent in zonele agricole din America Centrala si de Sud, Africa sahariana, Asia centrala si de Sud-Vest, Sud si Estul Europei.

In aceste zone, se recomanda evitarea consumului de carne cruda.

Vaccinarea ca masura de preventie

Specialistii recomanda vaccinarea ca masura de preventie in infectia cu bacteria Bacillus anthracis persoanelor care se afla in zonele cu risc in antrax sau celor care vor calatori in aceste zone.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.