Am facut Covid dupa prima doza de vaccin. Mai pot primi a doua doza?

Imunitatea oferita de vaccinurile impotriva COVID-19 incepe sa se dezvolte la aproximativ 10-14 zile dupa prima doza. Prin urmare, in aceasta fereastra de timp, sistemul imunitar nu este inca pregatit sa lupte cu virusul. De aceea, este posibil ca o persoana sa dezvolte COVID-19 la scurt timp dupa administrarea primei doze de vaccin, se precizeaza intr-o infirmare a Ministerului Sanatatii.

Potrivit sursei citate, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat instructiunea privind vaccinarea in situatii speciale cu vaccinurile Pfizer BioNTech si Moderna.
Aceasta include, printre alte situatii, cazul in care o persoana dezvolta infectie cu SARS-CoV-2 dupa administrarea primei doze de vaccin impotriva COVID-19.

“In aceasta situatie, persoana va putea fi vaccinata dupa vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fara reluarea primei doze. Este recomandat ca persoanele care au primit in ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasma convalescenta sa isi amane vaccinarea pana dupa trecerea acestei perioade, din cauza ca tratamentele mentionate pot reduce eficacitatea vaccinului.”, scrie in informarea MS.

Potrivit sursei citate, aceasta recomandare se poate urma si in cazul vaccinului AstraZeneca. Informatiile sunt in concordanta cu opiniile de specialitate si recomandarile organizatiilor competente la nivel international.

Etichete: vaccin anti-covid, vaccinare dupa boala covid, a doua doza de vaccin dupa imbolnavire

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.