Alexandru Rafila: Vaccinul anti HPV este unul sigur

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a precizat ca vaccinul pentru prevenirea infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este sigur si ca nu influenteaza fertilitatea.

„Vaccinul anti HPV este unul sigur. In Romania, 70.000 sau 80.000 de fete au facut acest vaccin. Nu a aparut nicio reactie adversa grava. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, daca nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate si nu au aparut probleme. (…) Avem dovada ca vaccinul nu are nicio legatura cu fertilitatea”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Medicul a mai precizat ca in intervalul 9-14 ani trebuie facuta vaccinarea cu doua doze de vaccin, iar dupa varsta de 15 ani se face vaccinarea cu trei doze.

In Romania, la ora actuala, se face screening doar pentru aproximativ 2% din femei.

„Infectia cu virus HPV provoaca mai multe tipuri de cancere. (…) Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui sa faca test. Avem cinci milioane de femei si ar trebui sa facem un screening sa poata sa faca toate femeile ar trebui sa testam cel putin un milion in fiecare an an incat la sfarsitul celor cinci ani o cohorta de femei sa se fac screening. Dupa care o luam de la capat. Noi reusim sa facem screening pentru 100.000 de femei pe an. Noi facem screening pentru 2% din total. Este clar ca aceasta metoda daca ramane la aceasta performanta si chiar daca isi dubleaza performanta nu o sa rezolve problema nu poate sa reduca incidenta cancerului de col uterin in Romania si cu atat mai mult mortalitatea”, a mai afirmat Rafila, conform sursei citate.

Etichete: HPV, vaccin anti HPV, prevenire infectie HPV, imbolnavire HPV, cancer de col uterin HPV

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.