Administrarea

Administrarea vaccinurilor trebuie sa respecte o serie de pasi, incepand de la obtinerea consimtamantului informat al parintilor, urmat de screeningul prevaccinal, de examinarea clinica a pacientului si de pregatirea materialelor necesare pentru administrarea vaccinurilor, inclusiv trusa de soc.

Obtinirea consimtamantului informat al parintilor

Pentru a obtine consimtamantul informat al parintilor, medicul trebuie sa le furnizeze acestora informatii generale despre vaccin: componentele vaccinale cu indicatii si contraindicatii, reactiile adverse posibile, doza si calea de administrare precum si data urmatoarei inoculari.

Mai multe informatii despre Consimtamantul informat al pacientului puteti citi aici.

Screening prevaccinal

In aceasta etapa, medicul trebuie sa afle cateva informatii esentiale: daca pacientul a avut febra in ultimele 24 de ore, daca este alergic la medicamente, alimente sau vaccinuri, daca a avut o reactie anafilactica in antecedente, daca a experimentat efecte adverse in vaccinurile administrate anterior.

Examinarea clinica

Examinarea clinica presupune termometrizare, anamneza si examinarea clinica generala.

In cazul sugarului si copilului mic, valoarea reala a temperaturii va fi mai mica cu 0,5 grade Celsius fata de cea redata de termometru.

Administrarea vaccinurilor

Doza de vaccin trebuie desigilata in fata pacientului in momentul administrarii. Trebuie respectata calea de administrare recomandata de producator.

Pentru sugarii si copiii pana in 18 luni, administrarea im. se va face in mm. vastus lateralis.

Pentru adultii si copiii peste 18 luni, administrarea im. se va face in mm. deltoid.

Atitudinea post – vaccinare

Dupa administrarea vaccinului, medicul trebuie sa verifice aparitia unei posibile reactii traumatice la locul inocularii, aparitia eritemului sau a unei umflaturi sau a efectelor adverse.

Medicul trebuie sa informeze pacientul ca trebuie sa ramana in sala de asteptare 15 minute dupa vaccinare.

In acelasi timp, trebuie sa-i explice masurile pe care trebuie sa le urmeze in cazul aparitiei efectelor adverse in urmatoarele 4 saptamani.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.