A crescut numarul cazurilor de varicela si zona zoster la adulti

varicelaIn ultima perioada, specialistii de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” din capitala au constatat o inmultire a cazurilor de varicela la adulti si zona zoster.

„Varicela a inceput sa apara mai ales la adulti. La adulti, varicela da forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul si poate sa faca chiar si pneumonie sau encefalita. Avem cam doua-trei cazuri pe zi. Acesta este un semnal ca incepe sa se „miste” virusul respectiv. Varicela la adult este importanta, de la adult se transmite foarte usor la copil”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” conform Agerpres.

In cazul persoanelor adulte, varicela se manifesta mai violent si pot aparea complicatii grave care pun in pericol chiar viata, mai ales pe fondul unor boli ale sistemului imunitar.

Mai multi pacienti si cu zona zoster

Managerul Institutului „Matei Bals” mai spune ca se inregistreaza o crestere si a cazurilor pacientilor cu zona zoster, boala care se transmite foarte repede la copil daca acesta nu este vaccinat.

„Atunci cand apare la adult, o transmite rapid si copilului daca copilul nu este vaccinat. Vaccinul este recomandat de Comitetul National de Vaccinologie insa nu este inclus si in Programul National de Imunizare, gratuit. Oamenii trebuie sa inteleaga ca atunci cand un vaccin este recomandat, in contextul in care nu exista fonduri aferente, el nu este si inclus pe lista vaccinurilor asigurate de catre Ministerul Sanatatii. Recomandarea inseamna ca deja s-au facut evaluarile necesare si este bine ca acest vaccin sa fie facut, pe banii parintilor”, a mai precizat managerul institutului, citat de Agerpres.

Va reamintim ca:

Zona Zoster este o afectiune virala provocata de virusul Varicelor – Zosterian, acelasi virus care determina si aparitia varicelei – a varsatului de vant. Incidenta bolii este mai mare la adulti, practic mai mult la acestia este intalnita boala, din cauza ca multi oameni au sistemul imunitar slabit. Virusul Varicelo-Zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de Herpes Zoster.

Pacientul care face varicela dupa vindecare va ramane cu virusul in corp si din cauza ca in viata de adult are sistemul imunitar slabit, virusul se va reactiva si apare sub forma de Zona Zoster.

Este o boala contagioasa, exact ca si varicela care se transmite pe cale aeriana sau prin contactul cu cel bolnav.
Exista vaccin pentru Zona Zoster? Zona Zoster poate fi prevenita prin vaccinare, prin vaccinarea impotriva varicelei. Vaccinul se poate face atat in copilarie cat si in viata de adult.

Etichete: zona zoster se transmite, boala zona zoster, vaccin zona zoster, zona zoster adulti

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.