690 de fete vor fi vaccinate anti-HPV, in Harghita

Aproape 700 de fete cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani, vor fi vaccinate anti-HPV in Harghita. Potrivit conducerii DSP din judet, Ministerul Sanatatii a trimis numarul de doze solicitat de parintii in 2017 si 2018.

„Am primi cele 690 de doze pentru cei care au depus formularele in 2017 si 2018, deci pentru 10% din totalul posibililor beneficiari. Din pacate, arata si nivelul nostru de constiinta si de educatie sanitara, pentru ca, daca ne uitam la partea de screening de col uterin, la fel, avem o prezentare sub asteptari si sub nivelul pe care il presupune situatia Romaniei in statisticile de cancere de col uterin, unde suntem codasi. Vaccinul a fost trimis la medicii de familie, ei vaccineaza fetele si intre timp colecteaza chestionarele pentru anul 2020. Eu sper ca acesta a fost un inceput si promisiunile de la minister sunt ca si pentru 2019, daca au existat persoane care au depus cereri, vor fi satisfacute”, a declarat Tar Gyongyi, sef DSP Harghita, potrivit Agerpres.

Ea a incurajat medicii de familie sa sune parintii copiilor care beneficiaza de gratuitate in cadrul acestui program si sa-i convinga sa depuna formularele la DSP.

„Eu incurajez medicii de familie sa nu considere o munca in zadar, sa sune la parintii copiilor care beneficiaza de gratuitate in cadrul acestui program si sa-i convinga sa vina sa completeze formulare si sa le depuna la noi. M-am intalnit recent cu medici de familie din Harghita, din sate care nu stiau de acest program, desi eu am vorbit mult in presa despre el, la radio, am trimis e-mailuri repetate, pentru toti, dar probabil ca nu citesc cu atentie, inca nu exista din partea unor medici de familie, nu s-au conectat la noul tip de informare si de propagare a informatiilor. Ei nu stiau ca programul a repornit”, a precizat dr. Tar, conform sursei citate.

Datele statistice arata ca in Harghita, in anul 2012, se inregistrau 352 de cazuri de cancer de col uterin, iar in 2019 numarul a ajuns la 486.

Etichete: vaccinare anti-hpv, virusul hpv, vaccin gratuit, preventie cancer de col uterin

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.