11 persoane au ajuns la spital suspectate de hepatita A

apa-fierbinteUn focar de infectie cu virusul hepatitic A este suspectat intr-o localitate din judetul Vaslui, dupa ce virusul a fost confirmat in cazul unei persoane, iar 11 persoane internate in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta sunt suspectate ca ar avea hepatita A.

Boala mainilor murdare afecteaza Romania

Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a demarat o ancheta in satul Paltinis, judetul Vaslui, dupa ce infectia cu virusul hepatitic A a fost confirmata serologic in cazul unei persoane.

“Un numar de 11 persoane, printre care un copil in varsta de doi ani si alti patru cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani, sunt internate in spital. Au fost recoltate probe de sange si se asteapta rezulatele de laborator. In comunitatea din care provin pacientii au fost deja vaccinati 16 copii cu varste cuprinse intre 2 si 15 ani si cinci adulti cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani”, a precizat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

Masuri de dezinfectie luate de autoritatile locale

In prezent, se asteapta rezultatele de laborator dupa ce au fost prelevate probe de la trei surse publice de apa.

In acelasi timp, autoritatile au recomandat reprezentantilor primariei dezinfectarea surselor de apa si a latrinelor, precum si asigurarea solutiei clorigene pentru dezinfectia veselei.

In localitatea Paltinis, unde este suspectat focarul de infectie, nu exista canalizare si nici sistem centralizat de aductiune a apei.

Localnicii se aprovizioneaza cu apa de la fantani.

Hepatita A poate fi prevenita prin vaccinare

Virusul hepatitic A se transmite prin consumul de apa si alimente contaminate cu materii fecale infectate sau prin contact sexual neprotejat.

Specialistii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) atrag atentia ca sunt supuse unui risc mai mare in infectarea cu virusul hepatitic A bolnavii cu varsta peste 50 de ani si cei care au fost diagnosticati deja cu hepatita B sau C.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.