1 din 3 persoane va suferi o afectiune a creierului pe parcursul vietii

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN) se alatura demersurilor realizate la nivel european de catre EAN (European Academy of Neurology), EBC (European Brain Council) si EFNA (Federatia Europeana a Asociatiilor Neurologice) pentru cresterea semnificativa a eforturilor globale adresate sanatatii creierului.

Pe 17 septembrie a fost lansata la nivel european, printr-o actiune comuna a principalelor institutii reprezentative din domeniul neurologiei, EAN, EBC si EFNA, o scrisoare deschisa adresata liderilor Uniunii Europene in vederea cresterii prioritatii neurologiei si sanatatii creierului in politicile UE si luarii de masuri concrete pentru a contracara povara din ce in ce mai mare a afectiunilor creierului.

Din studiile realizate de catre European Brain Council, stim ca cel putin 1 din 3 persoane va suferi o afectiune a creierului pe parcursul vietii, cu un cost total al sanatatii creierului estimat la 800 de miliarde de euro pe an, doar in Europa – mai mult decat costul total al principalelor boli combinate (cancer, boli cardiovasculare si respiratorii, diabet zaharat), scrie intr-un comunicat transmis de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania.

Grupul de studiu al „The Global Burden of Disease” a constatat ca tulburarile neurologice au constituit in anul 2015 cea mai importanta cauza a ‘disability adjusted life years’ (anilor de viata afectati de dizabilitate) si a doua cea mai mare cauza de deces global, respectiv 16,8%.

Afectiunile cerebrale sunt cele mai raspandite boli invalidante si impovaratoare in randul bolnavilor cu boli necontagioase (non-communicable diseases NCD) din populatia europeana.

Exista dovezi, de asemenea, ca cercetarea creierului are cel mai mare potential in ceea ce priveste rentabilitatea investitiilor, depasind cu mult randamentul in orice alta zona.

Prin urmare, este important ca sanatatea creierului sa primeasca o atentie mult mai mare din partea noii Comisiei Europene si a Parlamentului, mai transmite Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania.

Etichete: afectiuni neurodegenerative, sanatatea creierului, tulburari neurologiceafectiuni cerebrale

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.