Ziua Mondiala a Somnului | Care sunt cele mai frecvente tulburari de somn

Societatatea Romana de Pneumologie (SRP) s-a alaturat activitatilor internationale derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, prin lansarea unei discutii ample pe tema: Somn sanatos, o viata sanatoasa pentru intreaga familie.

Ziua Mondiala a Somnului se marcheaza an de an, in luna martie, cu scopul cresterii gradului de constientizare cu privire la necesitatea unui somn echilibrat.

„Tulburarile de somn se reflecta atat la nivel individual, cu impact in dinamica din cadrul familiei, cat si la nivel social, ajungand, in anumite situatii, sa constituie o problema de sanatate publica. Cu toate acestea, statisticile arata ca mai putin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn cauta ajutor specializat”, declara Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinta Societatii Romane de Pneumologie intr-un comunicat de presa.

Somnul nu reprezinta doar o perioada <<de pauza>>, de iesire din ritmul alert al vietii, ci este o stare fiziologica normala, necesara recuperarii fortelor pentru toate categoriile de varsta. Omiterea frecventa a etapelor optime de odihna atrage dupa sine o functionare fizica si comportamentala in parametrii anormali, mai atrag atentia specialistii.

„In Romania, desfasuram numeroase actiuni pentru a identifica si promova obiceiurile sanatoase de somn. Anul acesta urmeaza sa publicam rezultatele anchetei epidemiologice nationale de depistare a tulburarilor respiratorii din timpul somnului la adulti. Studiul este realizat in continuarea celui lansat in 2015, care a aratat ca, in tara noastra, 1 din 10 copii este la risc pentru tulburari respiratorii in somn”, mentioneaza si Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie conform sursei citate.

Potrivit studiilor de specialitate, majoritatea tulburarilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afectiunile frecvente se numara: sindromul de apnee in somn (cu prevalenta de 4% la barbati si 2% la femei), insomnii (afecteaza 1-10% din populatia generala, crescand pana la 25% la varstnici), sindromul picioarelor nelinistite si narcolepsie – adormirea brusca in timpul zilei in perioada de veghe.

Aceste cifre se reflecta si in plan social si, nu de putine ori, afecteaza eficienta la locul de munca, mai precizeaza specialistii.

Etichete: ziua mondiala a somnului, tulburari de somn, insomnia

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.