Un pui de somn in timpul zilei reduce riscul de AVC

Potrivit unui nou studiu, somnul in timpul zilei poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Oamenii de stiinta au analizat asocierea dintre frecventa reprizelor scurte de somn si durata medie a acestora si riscul de infarct, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca, pe un esantion de peste 3460 de persoane din Elvetia.

Astfel, s-a constatat ca reprizele scurte de somn in timpul zilei, odata sau de doua ori pe saptamana pot fi associate cu o diminuare considerabila a riscului de atac de boli cardiovasculare sau AVC, comparativ cu cei care nu dormeau niciodata in timpul zilei.

Concluzia oamenilor de stiinta a ramas aceeasi si dupa ce s-au luat in considerare factori precum: varsta, durata de somn pe timpul nopti, plus alti legati de riscul bolilor cardiovasculare.

„Caile exacte fiziologice ce leaga somnul din timpul zilei de riscul cardiovascular nu sunt clare, dar aceasta cercetare contribuie la dezvoltarea implicatiilor somnului din timpul zilei asupra inimii si sugereaza ca si frecventa ar putea conta, nu numai durata”, au precizat membrii echipei de cercetare, potrivit sciencedaily.com.

Fiecare participant avea intre 35 si 75 de ani atunci cand a fost recrutat. Studiul a fost prezentat recent in publicatia “Hearth”.

Etichete: somnul in timpul zilei, accident vascular cerebral, AVC

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.