Testul pentru acasa care arata riscul de cancer de col uterin

Femeile ar putea utiliza un test neinvaziv care poate detecta riscul de a dezvolta cancer de col uterin, fara a fi necesara vizita la medic, potrivit Press Association.

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a dezvoltat o modalitate de depistare a leziunilor precanceroase prin analiza mostrelor de urina si secretie vaginala ce pot fi prelevate de femei in confortul locuintei lor, relateaza si Agerpres.

Testul s-a dovedit popular printre femeile care au participat la studiu, ceea ce inseamna ca are potentialul de a imbunatati accesul la programele de screening pentru cancer de col uterin in cazul in care devine disponibil pe scara larga, estimeaza cercetatorii.

”Pe termen lung, auto-esantionarea ar putea deveni metoda standard pentru toate testele de screening. Studiul indica faptul ca femeile prefera mai mult sa faca un test acasa decat sa mearga la medic. ‘Ne asteptam ca testul de auto-esantionare sa imbunatateasca ratele de acceptare pentru screeningul cancerului de col uterin si sa contribuie la reducerea costurilor pentru serviciile de sanatate si imbunatatirea performantei programelor de screening””, a declarat doctorita Belinda Nedjai, directoarea Laboratorului de Epidemiologie Moleculara din cadrul Queen Mary University (Londra), potrivit surselor citate.

Testul analizeaza cele patru tipuri de HPV (papilomavirus uman), cele mai intens asociate cu cancerul si o gena umana pentru a calcula un scor de risc.

Studiul a fost prezentat in cadrul evenimentului ”2019 NCRI Cancer Conference” de la Glasgow.

Etichete: test cancer col uterin, test femei acasa, testare cancer col uterin, test farmacie cancer

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.