Studiu:Risc de scleroza multipla in cazul predispozitiei la un nivel scazut de vitamina D

vitamineUn studiu realizat recent a aratat ca predispozitia genetica la un nivel scazut de vitamina D in corp poate creste riscul de scleroza in placi.

Rezultatele cercetarii in cadrul careia s-au analizat datele a zeci de mii de persoane, au fost publicate in revista revista britanica ‘PLOS Medicine‘ si au fost preluate de agentiile AFP si Xinhua

Studiul genetic realizat sub conducerea lui Brent Richards de la Universitatea McGill din Canada, ar putea permite in viitor prevenirea si ameliorarea tratamentelor aplicate in cazul sclerozei multiple, o boala degenerativa autoimuna care afecteaza sistemul nervos.

Esantionul care a facut obiectul cercetarii a fost alcatuit din doua grupuri: unul cu indivizi avand o predispozitie genetica spre un nivel scazut de vitamina D si altul cu persoane fara aceasta caracteristica.

Dupa ce a fost facuta o comparatie intre cele doua grupuri din punctul de vedere al numarului de cazuri de scleroza in placi si s-a constatat o prevalenta a acestora intre cei cu un nivel scazut de vitamina D.

„Copiii care se nasc cu gene asociate cu o deficienta a vitaminei D au riscuri de doua ori mai mari de a dezvolta scleroza multipla cand vor fi adulti”, a afirmat Benjamin Jacobs, director al sectiei de pediatrie de la Royal National Orthopedic Hospital din Londra.

„Nu stim inca daca administrarea de vitamina D la copiii si adultii sanatosi va scadea riscul lor de a face scleroza multipla, dar sunt in curs studii clinice pentru a examina acest aspect”, a mai spus el, citat si de Agerpres.

Scleroza multipla in placi afecteaza aproximativ 2,3 milioane de persoane din intreaga lume.

Citeste si Scleroza multipla, “boala care te face invalid foarte rapid, in timp ce tu stai pe lista de asteptare”

Citeste si Doar 25% dintre bolnavii de scleroza au acces la tratament

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.