Studiile nu au aratat reactii adverse ale vaccinului anti-Covid in cazul pacientilor cu boli endocrine sau diabet

Medicul Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti a subliniat faptul ca studiile realizate pana in prezent nu au evidentiat reactii adverse la pacientii cu boli endocrine sau cu diabet zaharat in cazul vaccinarii anti-Covid.

“Toate studiile efectuate pana in prezent pentru validarea vaccinului anti-COVID-19 nu au evidentiat practic reactii adverse la pacientii cu boli tiroidiene sau cu alte boli endocrine sau cu diabet zaharat. (…) Nu este nicio boala endocrina care se constituie intr-o contraindicatie la vaccinul anti-COVID-19, cu precizarea ca boala trebuie sa fie stabila si compensata. (…) Bolile endocrine, inclusiv cele cu etiologie autoimuna, nu reprezinta o contraindicatie pentru vaccinarea anti-COVID-19. Sunt poate doar niste masuri de siguranta pe care trebuie sa le luam, nu neaparat la bolile tiroidiene autoimune, ci la bolile adrenale autoimune, cum ar fi insuficienta cortico-suprarenala si spunem pacientilor nostri ca, daca dupa vaccinarea COVID-19 apar reactii adverse (…), daca poate sa apara spre exemplu o febra sau o durere musculara, acestor pacienti li se recomanda sa-si creasca doza substitutiva gluco-corticoida pe care o aveau, ca la orice infectie respiratorie usoara. Este o recomandare de rutina pe care noi o facem de obicei acestor pacienti”, a precizat medicul intr-o dezbatere la TVR, citata si de Agerpres.

De asemenea, inclusiv presedintele CMR, Daniel Coriu, a afirmat ca se pot vaccina si persoanele cu boli hematologice maligne, insa momentul vaccinarii trebuie decis impreuna cu medicul hematolog curant.

Etichete: vaccinarea anti-covid, vaccinare pacienti cronici, vaccinare anti-covid diabet, vaccinare covid boli endocrine

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.