Proceduri de desensibilizare la polen si alti alergeni, cu bilet de trimitere de la medicul de familie

In Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) se fac proceduri de desensibilizare la polen, dar si la alte alergeni.

Consultatia la medicul alergolog si testele cutanate sunt decontate de CASMB in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

„Primavara este sezonul cand persoanele alergice au probleme medicale (rinita, conjunctivita sau astm) din cauza sensibilizarii la polen. Singurul tratament care se adreseaza cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Procedura se poate face la polen, dar si la alte alergene si se realizeaza in Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Consultatia la medicul alergolog si testele cutanate sunt decontate de CASMB, mai exact se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie”, scrie intr-un comunicat de presa al unitatii medicale

Potrivit medicului specialist alergologie si imunologie clinica, dr. Brindusa Petrutescu, in cazul alergiilor, pe langa tratamentul simptomatic, care nu rezolva problema, ci doar amelioreaza simptomele, exista si varianta de desensibilizare.

„In cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de trei ani consecutiv. Asadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Daca intrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat ca tratamentul trebuie inceput cu 3- 4 luni inainte de debutul sezonului de polenizare, deci inainte de a fi polenul prezent in aer, pentru ca atunci cand apare polenul, organismul sa fie pregatit. Acest proces de desensibilizare induce toleranta si pregateste organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc si puternic. Simptomele sunt intotdeauna mai rele la debutul sezonului decat la sfarsitul lui. Asadar, in cazul polenului de graminee (care la noi in tara au sezonul de polenizare major in lunile mai si iunie), procesul de desensibilizare trebuie inceput in lunile ianuarie – februarie pentru a putea creste dozele si a atinge toleranta pana la debutul sezonului de polenizare iar pacientul sa nu mai aiba niciun simptom. Efectele desensibilizarii se vad inca din primul sezon”, precizeaza medicul conform sursei citate.

De asemenea, medicul specialist alergologie si imunologie clinica mai precizeaza ca in aceasta luna inca se mai poate face desensibilizarea pentru polenul de ambrozie.

„Polenul de ambrozie este un alergen foarte puternic si inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerata de catre pacienti. Poate sa apara o usoara mancarime sub limba, dar sunt si pacienti care se umfla sub limba sau carora li se umfla buzele in cadrul acestui proces de desensibilizare, altii se plang de dureri de stomac. Deci, sunt reactii adverse, dar care pot fi tratate. Tratamentul (n.r. medicamentul) nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurari si se face doar sub indrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrata intotdeauna in cabinetul medical sub supraveghere, pentru ca pot aparea reactii adverse. Asadar, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientul vine la medicul alergolog care efectueaza testarea cutanata alergologica prick”, a mai declarat medicul Brindusa Petrutescu.

Etichete: desensibilizare polen, alergie ambrozie, tratament alergie polen, tratament alergii, ambulatoriul spitalului universitar de urgenta bucuresti

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.