Peste 2 milioane de romani sufera de depresie

meditatia-pentru-depresieStresul cotidian si neajunsurile vietii sunt doar doi factori care fac oameni sa sufere de depresie, uneori chiar fara ca ei sa realizeze asta. Mai grav, spun medicii, este faptul ca de depresie sufera la ora actuala mai mult tinerii, chiar si cei care se afla inca pe bancile scolii.

350 de milioane de oameni din lume, bolnavi de depresie

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un raport socant prin care arata ca peste 350 de milioane de oameni din lume sufera de depresie.

Conform acelorasi date, dintre acestia, 2 milioane ar fi romani, ceea ce inseamna un procent de unu la zece.

Depresia este denumita de unii specialist ca fiind una din bolile secolului.

Factorii care duc la declansare sunt diferiti si mult mai diversi fata de cei cunoscuti acum 30 de ani, spre exemplu. 

Acum, pe primele locuri se situeaza in special ingrijorarile de tip financiar, cele din interiorul familiei si stresul de la locul de munca sau de la scoala, in cazul pacientilor adolescenti.
 

Tot mai multi adolescent depresivi

Psihologii din Romania spun ca numarul tinerilor care au aceasta boala este neasteptat de mare in prezent, iar asta se intampla in special de cand s-a pornit valul plecarii parintilor in strainatate la munca, ceea ce a dus implicit si la cresterea ratei divorturilor.

Alti factori care declanseaza depresia in randul adolescentilor mai sunt, conform specialistilor, explozia de tehnologie corelata cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil in familie ori lipsa de comunicare directa si nu prin intermediul retelelor de socializare, sunt factori care duc la acumularea unor nemultumiri, care in timp devin frustrari.

Acestea, neconstientizate si nerezolvate la timp dau semnele unei instabilitati emotional comportamentala.

 

Ce trebuie facut dupa constientizarea diagnosticului de depresie?

Persoana cu aceasta afectiune, spun specialistii in psihologie, nu trebuie sa aiba sentimental de abandon, ci din contra, unul puternic de apartenenta pentru a ajunge la vindecare.

Si, in multe cazuri, consultul specialistului este absolut necesar, la fel si tratamentul.

„Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza”, a declarat pentru Agerpres,  Mihaela Sarbu, psiholog -psihoterapeut.

Pana acum, in Romania, depresia nu a fost considerata o boala care ar avea nevoie de un program guvernamental de combatere. Asta desi numarul estimativ al bolnavilor este la fel ca in cazul diabeticilor.

In cazul in care nu este tratata la timp, depresia poate duce la suicid, iar statisticile ne arata inca odata cifre de-a dreptul infioratoare, cum ar fi un milioan de sinucideri pe an in lume din aceasta cauza.

Diagnosticul de depresie clinica s-ar putea pune in viitor cu ajutorul unui singur test, conform cercetatorilor americani, care au dezvoltat un test sangvin in acest sens.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.