Modificarile demografice au dus la cresterea incidentei cazurilor de AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate pe plan mondial si cea mai importanta cauza de dizabilitate pe termen lung in Europa, iar modificarile demografice au dus la o crestere atat a incidentei, cat si a prevalentei afectiunii.

Acestea sunt doar cateva dintre argumentele pentru care, marti, 29 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (Stroke), Ministerul Sanatatii recomanda populatiei verificarea regulata a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului si a consumului cronic de alcool in cantitati mari.

Se recomanda, de asemenea, activitatea fizica regulata si o dieta cu continut scazut de sare si grasimi saturate si bogata in fructe, legume si fibre.

Potrivit unui comunicat transmis cu aceasta ocazie, pentru a oferi cele mai bune ingrijiri in tratarea imediata a acestei afectiuni, Ministerul Sanatatii deruleaza incepand cu anul 2015, programul pilot “Actiunea Prioritara pentru Tratamentul Interventional al AVC” prin intermediul caruia pacientii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasa in primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome. In perioada 2015 – 2018, aproximativ 1830 pacienti au beneficiat de tratament, suma cheltuita fiind de 12.767.000 lei.

„Anul acesta, Ministerul Sanatatii a extins programul pilot ‘Actiunea prioritara pentru tratamentul interventional al AVC’, de la 10 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judete si municipiul Bucuresti. Se asteapta ca, in urmatorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienti cu AVC sa beneficieze de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scaderea semnificativa a consecintelor extrem de severe ale acestei afectiuni”, se arata in comunicatul MS.

Recunoasterea imediata a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importanta, intrucat tromboliza intravenoasa nu poate fi efectuata decat in primele 4 ore si jumatate de la debutul primelor semne, mai transmite sursa citata.

Astfel, orice pacient care dezvolta brusc asimetrie a fetei, scadere de forta musculara cu slabiciune a unui brat sau/si a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui sa se prezinte de urgenta la spital.

Potrivit specialistilor in domeniu, Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, iar datele oficiale arata ca patru romani mor in fiecare ora din aceasta cauza.

Citeste si: Oscilatiile bruste de temperatura cresc riscul de AVC si infarct

Citeste si: Tromboliza intravenoasa pentru pacientii cu AVC in 43 de spitale

Citeste si: Un pui de somn in timpul zilei reduce riscul de AVC

Etichete: accident vascular cerebral, AVC, tromboliza, tulburare de vorbire, prevenire AVC

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.