Meningita

Tot ce trebuie stiut despre Meningita

Ce este Meningita?

Meningita este o afectiune in care meningele, cele trei membrane care invelesc creierul si il protejeaza impotriva expunerii rapide la agentii externi, se inflameaza. In majoritatea cazurilor, meningita este cauzata de o infectie virala sau bacteriana.

Meningita poate fi infectioasa sau non-infectioasa si afecteaza atat persoanele sanatoase, cat si persoanele deja bolnave. In timp ce factorii de risc, cum ar fi deplasarea in locuri unde exista agenti bacterieni cauzatori de boala, sau contactul cu o persoana infectata, pot constitui factori favorizanti. Afectiuni insotite de o imunitate scazuta cum ar fi infectia cu HIV, diabetul zaharat, chimioterapia sau corticoterapia, sunt de asemenea factori importanti.

Tipuri de meningita

Meningita bacteriana este o afectiune foarte grava si poate fi mortala. In unele cazuri evolutia poate fi fulminanta, decesul putand surveni in cateva ore. Majoritatea persoanelor care au meningita se pot recupera. Cu toate acestea, dizabilitati permanente (cum ar fi leziuni cerebrale, pierderea auzului si dificultati de invatare) pot rezulta din aceasta infectie.

Meningita bacteriana

Ce este meningita bacteriana?

Cand organisme bacteriene provoaca meningita, afectiunea se numeste meningita bacteriana. Boala poate fi fatala, poate afecta atat adultii cat si copiii, si poate fi cauzata de mai multe tipuri de bacterii. Bacteriile intra mai intai prin tractul respirator superior si provoaca o infectie cum ar fi sinuzita, otita medie sau faringita. Apoi invadeaza fluxul sanguin iar prin intermediul acestuia patrund la nivelul membranelor creierului (meninge).

Meningita bacteriana este foarte grava si trebuie tratata ca o urgenta medicala. Netratata, aceasta boala poate duce la leziuni cerebrale severe sau poate determina bacteriemie, cu evolutie spre sepsis.

Cine poate contacta meningita bacteriana?

Meningita bacteriana este mai frecventa la copiii cu varsta sub cinci ani si adesea poate cauza decesului la sugari cu varsta sub un an. De asemenea, este frecventa in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Din totalul cazurilor in jur de 15% sunt meningite bacteriene si 25% se pot manifesta cu septicemie. In 60% din cazuri se pot intalni ambele situatii.

Se stie ca meningita bacteriana produce complicatii severe, cum ar fi accident vascular cerebral, surditate si leziuni permanente ale creierului, mai ales daca nu este tratata la timp. La adulti meningita prezinta o rata mare de mortalitate de aproximativ 25-30%.

Care sunt cauzele meningitei bacteriene?

Streptococus Pneumoniae
Cea mai frecventa forma de meningita bacteriana este meningita pneumococica, cauzata de Streptococcus pneumoniae, fiind cea mai severa forma. Acest organism agresiv provoaca, de asemenea, pneumonie, otite si sinuzite, sau bacteriemie (prezenta pneumococului in sange) cu risc de sepsis. In majoritatea cazurilor, meningita pneumococica afecteaza copiii foarte mici, sub varsta de 2 ani, adultii si persoanele in varsta cu imunitate scazuta. Meningita pneumococica pot fi prevenite prin vaccinare.

Neisseria meningitidis
Un alt tip de meningita care este contagios si poate cauza decesul este meningita meningococica, cauzata de bacteria Neisseria meningitidis. Aceasta apare in principal la sugari, la persoane care calatoresc in zone endemice cu aceasta afectiune, la cei cu imunitate slabita si studentii din primul an din caminele universitare. Meningita meningococica are o rata a mortalitatii de 10-15%, insa alti 10-15% dintre supravietuitori sufera leziuni ale creierului si raman cu sechele neurologice severe. Rata mare de transmisie a bolii poate afecta pe oricine ar putea avea contact cu un pacient infectat. In aceasta situatie contactilor ar trebui sa li se administreze antibiotice profilactice. N. meningitidis este clasificata in cel putin 13 serogrupuri pe baza caracteristicilor capsulei polizaharidice. Majoritatea bolilor invazive (cum ar fi meningita si sepsisul) sunt cauzate de serogrupele A, B, C, W si Y.

Hemophilus influenzae
Un al treilea agent patogen este Hemophilus influenzae, dar contaminarea cu aceasta bacterie a scazut in ultima perioada datorita imunizarii pe scara larga cu vaccinul Hib.

Alti agenti patogeni

  • Streptococii de grup B;
  • Listeria monocytogenes;
  • Escherichia coli.

Precum Listeria monocytogenes, prezenta in produsele lactate nepasteurizate si in carnea slab preparata termic, Escherichia coli care apare la varstnici si nou-nascuti, precum si Mycobacterium tuberculosis.

Factori de risc ai meningitei bacteriene

  • Varsta
    Nou-nascutii prezinta un risc crescut de evolutie spre meningita bacteriana, comparativ cu persoanele din alte grupe de varsta. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta pot dezvolta meningita bacteriana.
  • Comunitatile
    Bolile infectioase tind sa se raspandeasca acolo unde se aduna grupuri mari de oameni. Campusurile universitare au raportat focare de boala meningococica cauzate de N. meningitidis.
  • Anumite afectiuni sau medicamente
    Exista anumite afectiuni medicale, medicamente sau interventii chirurgicale care prezinta risc crescut de contaminare cu meningita.
  • Lucrul cu agenti patogeni care provoaca meningita
    Microbiologii expusi in mod obisnuit la bacteriile cauzatoare de meningita prezinta un risc crescut de contaminare.
  • Calatoriile
    Calatorii pot prezenta un risc crescut de contactare a bolii meningococice, cauzata de N. meningitidis, daca calatoresc in anumite tari, cum ar fi Africa sub-Sahariana in special in sezonul uscat, Mecca in timpul pelerinajului anual Hajj si Umrah

Cum se raspandeste meningita bacteriana

In general, germenii care provoaca meningita bacteriana se raspandesc de la o persoana la alta. Anumiti germeni, cum ar fi Listeria monocytogenes, se pot transmite prin alimente.

Modul in care indivizii raspandesc germenii depinde adesea de tipul de bacterii. De asemenea, este important de stiut ca oamenii pot transporta aceste bacterii in interiorul sau pe corpul lor fara sa fie bolnavi. Acestia sunt „purtatori”. Majoritatea „purtatorilor” nu se imbolnavesc niciodata dar pot contamina alte persoane susceptibile de a face forme grave de boala.

Bacteriile meningococice care provoaca meningita sunt de obicei raspandite prin contact prelungit cu o persoana contaminata care transmite bacteriile prin stranut, tuse, sarut, folosirea obiectelor personale precum periutele de dinti, tacamurile, ustensilele etc.

Bacteriile pneumococice sunt de asemenea raspandite prin contactul cu o persoana infectata si prin tuse, stranut etc. Totusi, in majoritatea cazurilor, acestea provoaca doar o infectie usoara, cum ar fi o infectie a urechii medii (otita medie). Persoanele cu un sistem imunitar slab pot dezvolta o infectie mai severa, cum ar fi meningita.

Iata cateva dintre cele mai frecvente exemple despre modul In care oamenii raspandesc fiecare tip de bacterii si astfel se pot contamina:

Mamele pot transmite Streptococcus din grupul B si Escherichia coli copiilor la nastere in timpul travaliului.

Hemophilus influenzae si Streptococcus pneumoniae se pot raspandi prin tuse sau stranut de la o persoana infectata.

Neisseria meningitidis se poate raspandi prin impartasirea secretiilor respiratorii sau din gat (saliva sau scuipat). Acest lucru apare in mod obisnuit in timpul unui contact apropiat de scurta durata (tuse sau sarut) sau mai lung (locuiesc impreuna).

Escherichia coli se poate raspandi consumand mancare preparata de persoane care nu s-au spalat bine pe maini dupa ce au folosit toaleta. De obicei, oamenii se imbolnavesc de Escherichia coli si Listeria monocytogenes daca consuma alimente contaminate.

Semne si simptome meningita

Simptomele meningitei includ febra brusca, cefalee si rigiditatea gatului insotite adesea si alte simptome, cum ar fi:

  • Greata
  • Varsaturi
  • Fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina)
  • Confuzie mentala

Preventie meningita bacteriana

Cel mai eficient mod de a va proteja pe dumneavoastra si copilul dumneavoastra impotriva anumitor tipuri de meningita bacteriana este sa va vaccinati. Exista vaccinuri pentru trei tipuri de bacterii care pot provoca meningita:

Asigurati-va ca dumneavoastra si copilul dumneavoastra sunteti vaccinati conform programului national de vaccinare si intrebati-va medicul de familie despre vaccinurile suplimentare in vederea unei protectii cat mai eficiente.

Ce este meningita virala

Cunoscuta ca si meningita aseptica, este cauzata in majoritatea cazurilor de enterovirusuri care au ca poarta de intrare tractul digestiv de unde poate trece in fluxul sanguin catre creier si meninge. Sursa de infectie poate fi omul bolnav sau obiecte contaminate, infectia fiind favorizata de igiena precara.

Alti virusi incriminati in etiopatogenia meningitei aseptice sunt: virusul varicelo zosterian (varicela, zona zoster ), virusul urlian (oreion ), virusul gripal, virusul herpes simplex tip 2 sau HIV, acestea fiind cel mai de incriminate.

Cauzele meningitei virale

Exista mai multe virusuri care pot determina meningita virala. Campaniile de vaccinare impotriva multora dintre acestea au dus la scaderea incidentei unor tipuri de meningita virala determinate de acestea. De exemplu, vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei ( ROR ) ofera copiilor imunitate impotriva oreionului, care a fost candva una din cauzele principale a meningitei virale la copii.

Virusurile care produc meningita includ

  • Herpes simplex – care poate duce la herpes si ulceratii genitale
  • Enterovirusurile
  • Virusul oreionului
  • Echovirus
  • Virusul Coxsackie
  • Virusul herpes zoster
  • Virusul rujeolei
  • Arbovirus
  • Virus gripal
  • HIV
  • Virusul West Nile

Transmiterea virusului

Infectia cu meningita virala poate fi raspandita prin contact cu persoana infectata sau expunere atunci cand persoana infectata stranuta si tuseste.

O buna igiena si spalarea frecventa a mainilor poate preveni raspandirea bolii – de exemplu, dupa atingerea unei suprafete sau a unui obiect contaminat ( clanta, dupa utilizarea toaletei etc. ).

Meningita cauzata de anumite bacterii sau virusuri, poate fi prevenita prin vaccinari, administrarea profilactica de antibiotice persoanelor care au fost expuse la infectie.

Vaccinarile previn infectii ca parte a programului national de imunizare a copiilor sau a persoanelor in varsta, completate de schemele suplimentare pentru acestia sau pentru persoanele care calatoresc in regiuni cu incidenta ridicata pentru anumite infectii.

Preventie meningita virala

Vaccinarile de rutina la copii

Notable vaccines for children among preventable causes of meningitis include:

Vaccinurile importante pentru afectiuni cauzatoare de meningita la copii includ: vaccinul ROR care il protejeaza deboli cum ar fi oreionul, rujeola. Vaccinarea DTaP / IPV / Hib care protejeaza impotriva Hemophilus influenzae tip b, difterie, tuse convulsiva, tetanos si poliomielita.

S-a constatat ca vaccinarea copiilor cu Bacillus Calmette-Guérin sau BCG reduce semnificativ incidenta meningitei tuberculoase cu risc crescut de mortalitate.

Toti copiii ar trebui sa beneficieze de aceste vaccinuri ca parte a Programului national de imunizare.

Vaccinuri pentru varstnici si cei cu imunitate scazuta

Persoanele peste 65 de ani si cei cu afectiuni care scad imunitatea trebuie sa fie protejati impotriva anumitor organisme care pot provoca meningita.

Printre acestea se remarca vaccinul pneumococic conjugat impotriva meningitei pneumococice. VPC este administrat in special la anumite grupuri de risc ( de exemplu, cei care au avut o splenectomie = indepartarea chirurgicala a splinei )

 

Meningita fungica

Acest tip de meningita apare mai ales datorita Cryptococcus neoformans, o ciuperca care creste in noroi si in excremente de pasari. Meningita criptococica poate aparea, uneori, dupa o infectie cronica. Alte ciuperci care pot provoca meningita includ Candida albicans si Histoplasma. Aceste tipuri de meningita apar mai ales la persoanele care au un sistem imunitar slabit si mai rar la persoanele sanatoase.

Meningita fungica necesita tratament cu antifungice sistemice si este cunoscuta pentru incidenta reaparitiei la aproape 50% dintre pacienti.

Meningita parazitara

In unele situatii, malaria cerebrala si cisticercoza pot provoca meningita. Cisticercoza este o infestare cu tenie, foarte periculoasa pentru ca poate provoca inchistarea parazitului in diferite tesuturi ale corpului, inclusiv in creier. Meningita ameobica poate aparea uneori, ocazional dupa inot in apa dulce care contine ameoba Naegleria fowleri si, desi rara, este adesea fatala intr-o perioada scurta de timp.

Meningita noninfectioasa

Alte cauze ale meningitei includ reactii adverse la anumite medicamente sau terapii, complicatii ale unor boli inflamatorii autoimune, cum ar fi lupusul eritematos, anumite tipuri de cancer, precum si secundar unor traume la nivelul capului si/sau coloanei vertebrale.

Autor: Dr. Maria Lup
Medic Primar, Medicina de familie, instructor-formator, Grupul de lucru Vaccinologie in cadrul  Departamentului Profesional-Științific al SNMF

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.