Otita medie

Tot ce trebuie stiut despre otita medie

Otita medie

Otita medie – Otitis media in limba latina – este o afectiune medicala care se traduce prin „inflamatie a urechii medii”. Infectia apare in zona dintre timpan si urechea exterioara si poate fi foarte dureroasa.

Otita medie este o afectiune comuna si aproximativ 11% din populatia mondiala prezinta cel putin un episod de otita medie acuta in fiecare an. Jumatate din toate cazurile apar la copiii sub 5 ani si este mai frecventa la persoanele de sex masculin.

O posibila complicatie a acestei afectiunii este otita medie supuratorie cronica. Se estimeaza ca aproape 1 din 20 de persoane afectate de un episod acut de otita vor dezvolta starea cronica. Aceasta poate dura saptamani sau chiar luni de zile.

Majoritatea copiilor (aproximativ 80%), inainte de varsta de zece ani, se vor confrunta cu otita medie cu efuziune la un moment dat. Este cea mai frecventa afectiune la copiii sub 5 ani care necesita ingrijire medicala.

In 2013, otita medie a facut 2.400 de victime, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa a situatiei fata de 1990, cand au avut loc 4.900 de decese.

Factori de risc

Exista anumiti factori care pot genera un risc mai mare de a dezvolta otita medie. Acestia includ copiii care sunt expusi la medii poluate, in special daca parintii fumeaza acasa. In plus, utilizarea suzetei in locul hranirii la san si lasarea copiilor la cresa, de la o varsta frageda, intr-o comunitate mai mare, poate avea un efect nedorit.

Prin urmare, pentru a contribui la scaderea riscului de otita medie, se recomanda parintilor sa faca tot posibilul sa limiteze fumatul acasa. De asemenea, mamele trebuie incurajate sa hraneasca copilul la san cat mai mult timp si, daca este necesara ingrijirea copilului intr-o cresa, ar trebui alese centre cu un numar restrans de copii.

Exista mai multe caracteristici individuale care predispun la risc crescut de a dezvolta otita medie la copii. Acestea includ:

 • Expunerea la fum de tigara, de obicei de la parintii fumatori;
 • Hranirea la san a copilului se face pe o durata scurta de timp si ulterior se apeleaza la biberon;
 • Ingrijirea copilului in cresa de la o varsta mica sau pe termen lung;
 • Predispozitie la alergii;
 • Copilul are mai multi frati cu care sta in aceeasi camera;
 • Sindromul Down.

Infectiile tractului respirator superior cauzate de virusuri pot duce, de asemenea, la otite medii in unele cazuri. In plus, este foarte posibil ca infectia acuta a urechii medii sa conduca apoi la otita medie cu efuziune.

Simptome otita medie

Durerea la nivelul urechii este simptomul caracteristic otitei medii, care, uneori, da senzatia de ureche infundata. Otita medie este, de asemenea, insotita de iritabilitate, oboseala si lipsa apetitului.

Atunci cand afectiunea este deosebit de severa si adesea ca urmare a unui tratament inadecvat, este posibil ca membrana timpanica sa se rupa. Deseori, perforarea timpanului este insotita de o senzatie de usurare, iar pe masura ce presiunea din interiorul urechii este eliberata, aceasta poate duce la scurgerea unui lichid purulent (otoree) ce creste posibilitatea de a dezvolta infectii severe in interiorul urechii.

In plus, scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si poate fi temporara sau permanenta, in functie de gravitatea afectiunii.

Cauze otita medie

Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia otitei sunt cele de tip infectios. Pentru otita medie acuta, principalii agenti microbieni care favorizeaza cel mai frecvent aparitia ei sunt:

 

Tratament otita medie

Majoritatea cazurilor de otita medie acuta tind sa se rezolve de la sine in cateva zile. Din acest motiv, administrarea unui simplu analgezic pentru ameliorarea durerii si a iritabilitatii la copii este, adesea, un tratament suficient pentru multe cazuri de otita medie acuta. 

Cu toate acestea, pentru persoanele care prezinta durere si febra deosebit de severe sau pentru copiii cu varsta mai mica de 24 de luni, trebuie initiat tratamentul cu antibiotice.

Amoxicilina este tratamentul folosit pentru majoritatea pacientilor, cu toate acestea amoxicilina-clavulanate este o alternativa potrivita daca exista suspiciune de rezistenta la amoxicilina, sau daca aceasta a fost deja utilizata in ultimele 30 de zile.

O evolutie pozitiva a bolii ar trebui sa fie evidenta in 2 pana la 3 zile. Daca starea pacientului nu da semne de ameliorare, se recomanda schimbarea tratamentului. 

Preventie otita medie

Pentru a preveni otita medie, trebuie redusi factorii de risc care sunt asociati cu afectiunea. Nu totul poate fi gestionat – cum ar fi sensibilitatea de natura rasiala si conditiile preexistente de sanatate – dar exista mai multe masuri care pot fi luate pentru a preveni aceasta afectiune:

  • Parintii trebuie sa evite fumatul in camera unde este un copil mic;
  • Evitati pe cat posibil prezenta copilului la gradinita/cresa sau in locuri aglomerate;
  • Hraniti copilul la san in primele 6 luni de viata si evitati utilizarea suzetei.

In plus, vaccinarile pentru pneumococ si gripa pot contribui la reducerea riscului de infectii ale cailor respiratorii superioare si otitei medii. Vaccinurile pneumococice conjugate pot reduce incidenta otitei medii cu 6-7% atunci cand sunt administrate la sugari. Societatea Romana de Pediatrie recomanda preventia prin vaccinare, ea fiind esentiala pentru controlul bolii.

Informatii suplimentare

Utilizarea pe termen lung a antibioticelor pentru a preveni otita medie este asociata cu aparitia bacteriilor otitice rezistente. Din acest motiv, antibioticele preventive nu sunt recomandate.

Administratrea suplimentelor cu zinc a fost propusa ca metoda de prevenire a otitei medii, insa nu exista dovezi temeinice care sa sustina eficacitatea acestui tratament. In unele cazuri, cum ar fi copiii mici cu malnutritie severa sau marasm, acest tratament se poate dovedi benefic.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2019 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale, informatii de ultima ora, stiri si articole.

 

Aboneaza-te!