Bolile pneumococice

Despre Streptococus pneumoniae

Streptococcus pneumoniae (pneumococul) este o bacterie Gram-pozitiva care este responsabila pentru majoritatea pneumoniilor contactate în comunitate. Este un organism comensual din tractul respirator uman, ceea ce inseamna ca exista in corpul uman, fara a-i face rau. Cu toate acestea, infectia cu pneumococ poate fi periculoasa, provocand:

S. pneumoniae este o bacterie gram pozitiva, alfa-hemolitic, ceea ce inseamna ca poate descompune globulele rosii prin producerea peroxidului de hidrogen – apa oxigenata (H2O2). Infectia bacteriana produce H2O2, poate provoca, de asemenea, leziuni la nivelul ADN-ului si poate distruge celulele din plamani. Pneumonia pneumococica provoaca febra si frisoane, tuse, dificultati de respiratie si dureri toracice. Daca infectia se raspandeste in fluidul care acopera creierul si maduva spinarii prin fluxul sanguin, poate provoca meningita pneumococica, caracterizata prin rigiditatea gatului, febra, confuzie si dureri de cap.

Infectia pneumococica este cauza a 1-2 milioane de decese la nivel mondial in fiecare an. In timpul epidemiilor de gripa, S. pneumoniae este asociata cu mortalitate mai mare la pacientii infectati cu ambele microorganisme. Se crede ca S. pneumoniae si Haemophilius influenzae au un efect sinergic unul asupra celuilalt, atunci cand infecteaza aceeasi gazda.

Transmiterea bolilor pneumococice

Bacteriile pneumococice se transmit de la persoana la persoana prin contact direct cu secretiile respiratorii, cum ar fi saliva sau mucusul. Multe persoane, in special copiii, au aceste bacterii in nas sau gat, fara sa fie bolnave. Medicii numesc aceste persoane „purtatori” si rareori acestia se imbolnavesc.

Factori de risc

Copiii sub 2 ani sau persoanele peste 65 de ani prezinta cel mai mare risc de infectie. Principalii factorii de risc pentru infectie sunt:

  • Absenta sau diminuarea functiei normale a splinei (asplenie / hiposplenie),
  • Alcolism,
  • Diabetul zaharat,
  • Gripa,
  • Deficiente ale sistemului imunitar, cum ar fi ineficienta sistemului complementului sau lipsa anticorpilor,
  • Infectia HIV,
  • Tulpini de S. pneumoniae care sunt deosebit de agresive.

Simptome

Simptome ale pneumoniei pneumococice

Pneumonia pneumococica (infectia pulmonara) este cea mai frecventa si grava forma a bolii pneumococice. Printre simptome se numara:

  • Febra si frisoane,
  • Tuse,
  • Respiratie precipitata sau respiratie dificila,
  • Dureri in piept.

Persoanele in varsta cu pneumonie pneumococica pot prezenta stare de confuzie sau simptome reduse.

Simptome ale meningitei pneumococice

Meningita pneumococica este o infectie a membranelor care acopera creierul si maduva spinarii. Printre simptome se numara:

  • Rigiditatea gatului
  • Febra
  • Durere de cap
  • Fotofobie (pacientul nu suporta lumina)
  • Confuzie

La nou-nascuti, meningita poate provoca lipsa poftei de mancare si a senzatiei de sete, scaderea interactiunii cu ceilalti, iritabilitate si varsaturi.

Simptome ale bacteremiei pneumococice

Bacteremia pneumococica este data de aparitia S. Pneumoniaei in sange. Printre simptome se numara:

  • Febra,
  • Frisoane,
  • Alterarea starii generale.

Simptome sepsis

Sepsisul este un sindrom clinic cauzat de un raspuns inflamator exagerat al organismului-gazda la infectie care ii poate pune viata in pericol, poate duce la deteriorarea tesuturilor, la insuficienta organelor si, in cele dim urma, la deces. Printre simptome sunt:

  • Confuzie sau lipsa de orientare,
  • Frecventa respiratorie crescuta (peste 20 de respiratii pe minut),
  • Ritm cardiac ridicat (peste 90 batai pe minut),
  • Febra, frison si senzatie de frig,
  • Durere sau disconfort extrem,
  • Pielea lipicioasa sau transpirata.

Simptome ale otitei medii acute

Bacteria pneumococului provoaca pana la jumatate din infectiile urechii medii (otita medie). Printre simptomele sunt:

  • Durere de ureche,
  • Tmpan umflat si rosu,
  • Febra,
  • Somnolenta,
  • Complicatii.

Infectiile pneumococice sunt invazive

Medicii considera ca unele infectii pneumococice sunt „invazive”. in boala invaziva germenii invadeaza parti ale corpului unde, in mod normal, nu exista germeni.

Majoritatea infectiilor pneumococice sunt usoare. Cu toate acestea, unele pot fi mortale sau pot duce la probleme pe termen lung, cum ar fi leziuni cerebrale sau pierderea auzului.

Meningita

Meningita este cel mai sever tip de boala pneumococica invaziva. Dintre copiii sub 5 ani care sufera de meningita pneumococica, aproximativ 1 din 15 copii moare din cauza infectiei. Probabilitatea de deces cauzat de meningita pneumococica este mai mare in randul pacientilor varstnici. Alti pacienti pot avea probleme pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului sau in cazul copiilor, intarziere in dezvoltarea fizica si mentala.

Bacteremia

Bacteriemia este un tip de boala pneumococica invaziva cauzata de prezenta bacteriilor pneumococice in sange. La aproximativ 1 din 100 de copii sub 5 ani, infectia fluxului sanguin poate cauza decesul. Rata de deces din cauza bacteriemiei pneumococice este mai mare in randul pacientilor varstnici.

Pneumonia

Pneumonia este o infectie a plamanilor care poate provoca boli usoare pana la severe, la persoane de toate varstele. Complicatiile pneumoniei pneumococice includ:

Infectia spatiului dintre membranele care inconjoara plamanii si cavitatea toracica ( empiemul )
Inflamarea sacului fibro-seros care inveleste inima (pericardita).

Blocarea cailor respiratorii (obstructie endobronhiala), cu colaps bronhiilor (atelectazie) si colectarea puroiului (abces) in plamani.

Pneumonia neinvaziva cauzeaza decesul pentru aproximativ 5 din 100 de persoane, dar aceasta rata este mai mare in randul pacientilor varstnici.

Otita medie

Infectiile sinusului si urechii sunt de obicei usoare si sunt mai frecvente decat formele mai severe ale bolii pneumococice. Cu toate acestea, unii copii dezvolta infectii ale urechii in mod repetat si pot avea nevoie de tuburi Diabolo pentru drenajul urechii medii, curiscul de a ramane cu sechele auditive.

Diagnostic

S. pneumoniae poate fi usor identificata prin cultivarea probelor bacteriene pe un mediu de cultura cu agar-agar (sau geloza-sange). Datorita proprietatilor hemolitice ale bacteriilor, acestea vor colora agar-agarul in verde inchis. Cu toate acestea, cresterea culturilor bacteriene poate dura mai mult, in consecinta este mai eficienta diagnosticarea unei infectii folosind tehnici mai moderne.

Prima tehnica implica depistarea in urina a unor parti din bacteriile streptococului, cunoscute sub numele de antigene. Polizaharida C, o componenta principala a peretelui celular bacterian, poate fi detectata in unele fluide corporale. Imunocromatografia este utilizata pentru a testa prezenta antigenelor specifice si compara favorabil cu diagnosticul din cultura bacteriana.

A doua tehnica implica o analiza bazata pe detectarea secventelor ADN specifice S. pneumoniae. Acestea pot fi realizate extrem de rapid, iar particularitatea conferita prin utilizarea ADN-ului ca tinta micsoreaza riscul de eroare.

Tratament

Antibioticele constituie tratamentul de baza impotriva infectiilor bacteriene si sunt eficiente impotriva pneumococului. Cu toate acestea, tratamentul infectiilor pneumococice depinde de tulpina cu care este infectat un pacient. Unele tulpini de S. pneumoniae au dobandit rezistenta multipla la antibiotice si, prin urmare, nu pot fi tratate in mod eficient cu ele. in timpul diagnosticului, cazurile de S. pneumoniae vor fi adesea testate pentru sensibilitatea la antibiotice, iar medicul va decide asupra tratamentului pe baza constatarilor.

Prevenirea este considerata a fi mai buna decat vindecarea si, prin urmare, este de preferat vaccinarea pentru a evita infectia. Doua vaccinuri pentru prevenirea infectiei pneumocociea sunt disponibile si ambele functioneaza dupa acelasi mecanism: administrarea de antigene pentru a provoca un raspuns imun si a invata organismul sa lupte cu infectia.

Preventia

Cea mai buna metoda de a preveni boala pneumococica este sa va vaccinati. Vaccinurile pneumococice ajuta la protectia impotriva unora dintre cele peste 90 de tipuri de bacterii pneumococice.

Vaccinarea

Vaccinul pneumococic conjugat protejeaza impotriva celor 13 tipuri de bacterii pneumococice care sunt cea mai frecventa cauza a bolii severe la copii si adulti. Vaccinul poate ajuta si la prevenirea unor infectii ale urechii. Centrul de Control si Preventie a Bolilor recomanda PCV13 pentru toti copiii la varsta de 2, 4, 6 si 12 – 15 luni. De asemenea, CCPB recomanda PCV13 pentru adultii peste 19 ani, cu anumite afectiuni medicale si pentru toti adultii peste 65 de ani.

Preventia la copii

Vaccinul pneumococic polizaharidic protejeaza impotriva a 23 de tipuri de bacterii pneumococice. CCPB recomanda acest vaccin pentru toti adultii peste 65 de ani. De asemenea, este recomandat copiilor si adultilor cu varste cuprinse intre 2 si 64 de ani, care prezinta un risc crescut de boala pneumococica.

De asemenea, este important sa faceti un vaccin antigripal in fiecare an, infectia gripala favorizeaza infectia secundara cu pneumococ.

Preventia la adulti

Antibiotice

Nu se intampla frecvent ca persoanele care au intrat in contact cu alta persoana care sufera de o infectie pneumococica sa dezvolte o boala pneumococica. Prin urmare, CCPB nu recomanda administrarea de antibiotice in scop profilactic ( preventiv ) in cazul contactului cu pacienti cu astfel de infectii.

Infectii anterioare

Deoarece exista mai mult de 90 de serotipuri pneumococice (tulpini sau tipuri) cunoscute, care cauzeaza boala, un vaccin care sa le cuprinda pe toate momentan nu este disponibil.

Deasemenea datorita particularitatilor structurale infectia pneumococica nu da imunitate de durata, motiv pentru care preventia infectiei prin vaccinare este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii si a complicatiilor acesteie. Prin urmare, CCPB recomanda in continuare vaccinare pneumococica a copiilor si adultilor care au avut in trecut boala pneumococica.

Autor: Dr. Maria Lup
Medic Primar, Medicina de familie, instructor-formator, Grupul de lucru Vaccinologie in cadrul  Departamentului Profesional-Științific al SNMF

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.