Lupusul prezinta simptome care imita adesea caracteristicile altor afectiuni

Anual, la data de 10 mai se marcheaza Ziua internationala a luptei impotriva maladiei Lupus este, in vederea constientizarii la nivel mondial a bolii si a acordarii de sprijin celor afectati de aceasta boala si familiilor acestora.

Lupusul este o boala cronica, autoimuna, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulatii, organe). Aceasta afectiune opreste sistemul imunitar sa mai faca diferenta dintre substantele si celulele straine si cele proprii.

Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celulele corpului, producand de la inflamatii si rani pana la distrugerea grava a unor organe si/sau desfigurare.

Semnele si simptomele tind sa dureze mai mult de sase saptamani si deseori, multi ani. Printre simptomele care pot sa apara se numara febra, anemia, sensibilitatea la lumina, pierderea sau cresterea in greutate, probleme cu coagularea sangelui, convulsii, anxietate, depresie, pierdere de memorie, caderea parului.

Pentru diagnosticarea bolii specialistii estimeaza ca este nevoie, in medie, de patru ani si de consultarea a trei medici diferiti, relateaza Agerpres.

Lupusul este dificil de diagnosticat intrucat prezinta simptome care imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si poate suferi modificari in timp.

Din cauza complicatiilor cardiace si renale pe care le poate genera, precum si pentru faptul ca nu exista tratament curativ pentru aceasta boala, 15-20% dintre pacientii cu lupus mor in decurs de 15 ani dupa diagnosticare, potrivit „Lupus Foundation of America”.

La nivel mondial, potrivit datelor statistice, peste 5 milioane de oameni sufera de efectele acestei maladii. Femeile sunt mai predispuse, dar si barbatii, copiii si adolescentii sunt afectati; aceasta afectiune apare in intervalul 15-44 de ani.

Vezi cate tipuri de lupus exista si care sunt acestea, AICI.

Etichete: lupus, simptome lupus, diagnostic lupus

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.