Luna Albastra ne afecteaza comportamentul si somnul

luna-albastraIn noaptea de vineri, 31 iulie 2015, are loc fenomenul de luna plina albastra.

Acest eveniment astronomic ne pot afecta dispozitia si somnul.

Fenomenul luna albastra este caracterizat prin faptul ca luna plina apare de doua ori in aceeasi luna calendaristica (a mai atins aceasta faza pe 2 iulie).

Cercetarile realizate pana acum in perioadele cu luna plina au aratat ca multi oameni adopta un un comportament instinctual, fapt care afecteaza puterea decizionala si discernamantul.

Luna Albastra ne da somnul peste cap

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg din Suedia a revelvat influenta pe care luna plina o are asupra oamenilor.

Oamenii de stiinta afirma ca intre ceasul nostru biologic si deplasarea lunii exista o conexiune.

In cadrul cercetarii s-a monitorizat somnul mai multor persoane urmarind influenta fazelor lunii asupra acestora.
Coordonatorul studiului, Michael Smith, a descoperit ca membrii esantionului de cercetare au dormit in medie cu 25 de minute mai putin in noptile cu luna plina.

Barbatii au fost mai afectati decat femeile, ei dormind cu 50 de minute mai putin decat in alte nopti.

„Poate fi un avantaj al evolutiei omului, stramosii nostri erau probabil mai energici si mai alerti atunci cand vanau pe timpul unei luni pline” a declarat cercetatorul Michael Smith, citat de publicatia britanica Daily Mail.

Conform space.com, un fenomen similar a avut loc pe 1 august 2013, iar urmatorul se va inregistra in anul 2018, in lunile ianuarie si martie.

Dupa acest an, urmatoarea luna albastra se va putea vedea abia in 2037.

Citeste si Durata optima de somn in functie de varsta

Citeste si Un profesor de la Harvard iti spune cum poti sa adormi in 60 de secunde

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.