Ce este hepatita cronica C?

Dr. Roxana Chiruta, medic primar medicina de familie. Grupul de lucru GastRo al Societatii Nationale de Medicina Familiei

Hepatita cronica C este o boala inflamatorie hepatica determinata de virusul hepatic C, cu durata de mai mult de 6 luni, cu potential de progresie spre ciroza hepatica.

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHC din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%.

Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani.

Semnele și simptomele în acest caz pot fi:

  • înroșirea feței palmelor
  • apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe
  • umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor
  • reducerea masei musculare
  • sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)
  • afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare.

Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic. Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică.

Câteva studii de evoluție naturală a hepatitei virale C au arătat că, în medie, durata de timp dintre expunerea la virusul hepatitic C și momentul apariției cancerului hepatic este de aproximativ 28 ani. Circa 3% dintre pacienții cu ciroză determinată de infecția cu virus hepatitic C vor evolua către apariția cancerului hepatic.

Comentariile sunt inchise.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.